بازار کشاورزی - قیمت محصولات کشاورزی طی یک هفته گذشته ۵ تا ۱۰ درصد افت کردند
پدیده نادر «کاهش قیمت»!
سامان یگانه یکی از کارشناسان بخش کشاورزی با اشاره به وضعیت موجود بر این باور است، بازار از روند کاهش قیمتها استقبال کرده به طوری که ذرت نزدیک ۱۰ درصد و سویا ۵ درصد کاهش داشته است.
به اعتقاد این کارشناس، واردکنندهها بارها اعلام کردهاند اگر دولت در زمینه موضوع دلار و در اختیار دادن ارز کافی به آنها همکاری کند چه بسا قیمت ذرت را به 500 تومان به ازای هر کیلو میرسانند. (در شرایط کنونی قیمت ذرت بالای 620 تومان به ازای هر کیلو معامله میشود)
یگانه در ادامه صحبتهایش اظهار کرد: اگرچه قیمتها برای برخی محصولات همچون ذرت و سویا کاهش یافته و شرایط خوبی برای خرید دامداران به وجود آورده، اما بانک کشاورزی نیز در همین راستا اعلام کرد از ۲۰ مهرماه بیمهگذاری برای جوجهها را دوباره آغاز کرده است.
بیشتر کارشناسان بر این باورند تغییرات بازار ارز مهمترین دلیل افت و خیز بازار خواهد بود، اما در مجموع به نظر میرسد بازار طی یک ماه گذشته شرایط عادی و بدون تنشی را پشت سر گذاشته است.
یگانه بر این باور است تغییرات قیمتی هر یک از محصولات دلایل متعددی داشته، به طوری که با توجه به وضعیت ذخیرهسازی و جبران کمبودها طی یک سال اخیر مشکلی برای تامین گندم وجود ندارد و قیمتها برای این محصول تقریبا در محدوده ثابتی بوده، این در حالی است که براساس گفته یکی از کارشناسان بورس برای محصول گندم قیمتها طی یک ماه گذشته اگر چه در همان محدوده بوده، اما نسبت به یک ماه گذشته با افزایش اندکی به ۶۰۲ تومان به ازای هر کیلو رسیده است. جایگزین شدن بخش اندکی از گندم خوراکی و استاندارد به جای جو به عنوان خوراک تا حدودی روی روند عرضه و تقاضای این محصول و تغییرات قیمتی آن تاثیر گذاشته است.
به نظر این کارشناس بخش کشاورزی، برای کاهش قیمت ذرت و سویا دلایل دیگری عنوان شده؛ به طوری که افزایش محمولههای خارجی سویا، کاهش التهابها در بازار ارز و در اختیار قراردادن ذرت 600 تومانی و سویای 900 تومانی از طرف شرکت پشتیبانی امور دام به مرغداران و متقاضیان البته با شرایط خاص (شرکت پشتیبانی امور دام در شرایطی هر یک از این محصولات را در اختیار متقاضیان قرار میدهد که انتظار بر این است متقاضیان و مرغداران، مرغ را با قیمت مشخص شده شرکت پشتیبانی در اختیار آنها قرار دهد) از جمله دلایل این وضعیت در بازار کشاورزی بوده است.
براساس گفته مطلعان، تنها شرکت پشتیبانی امور دام دلار با نرخ مرجع یک هزار و ۲۲۶ تومان دریافت میکند و این شرکت هم با احتساب نرخ دلار مرجع تا حدودی کنترل بازار سویا را در دست گرفته و قیمتها در همان محدوده یک هزار تومان تا یک هزار و ۶۰ تومان به ازای هر کیلو در نوسان است؛ به نظر میرسد دولت اگر میخواهد قیمتها در بازار کشاورزی منطقیتر باشد بهتر است در نظارت و تصمیمگیریها تغییرات جدیدی اعمال کند وگرنه با این اوصاف تنها برای تعداد اندکی از اقلام کالایی، شاهد افت و تنظیم بازار خواهد بود.
در مجموع تغییرات قیمتی برای هر یک از محصولات در بورس و بازار متفاوت است، به طوری که طی یک هفته گذشته برای بیشتر کالاها قیمتها افت داشته، این در حالی است که برای برخی اقلام همچون گندم قیمتها افزایش داشته است.
ارسال نظر