گروه بورس کالا- کتایون دارابی: روند بازار پتروشیمی روز گذشته باز هم افزایشی شد. به طوری که در ابتدای مبادلات اکثر محصولات پلیمری به طور میانگین ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان نسبت به روز گذشته افزایش قیمت داشتند. البته با ورود به بعدازظهر بازار با توقف قیمت‌ها همراه شد. این در حالی است که روز گذشته میزان فروشندگان در بازار افزایش یافته بود و در نتیجه پیشنهادهای فروش هم بیش از روزهای دیگر به گوش می‌رسید. در همین حال برخی از محصولات پلیمری روز گذشته بیش از کالاهای دیگر افزایش قیمت داشتند، به طوری که گریدهای متفاوت پلی‌پروپیلن‌ها تا مرز ۶ هزار و ۴۰۰ تومان هم از سوی معامله گران پیشنهاد شدند.

از سوی دیگر پلی‌اتیلن سبک ۰۰۷۵ و پلی‌اتیلن سبک فیلم ۰۲۰ هم با افزایش چشمگیر قیمت تا مرز ۵ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلو رسیدند. به عقیده معامله‌گران کمبود این کالاها در بازار داخل از دلایل عمده رشد قیمت آنهاست و تنها افزایش عرضه می‌تواند روند صعودی قیمت این کالاها را تغییر دهد.

در همین حال شایعات بسیار در خصوص احتمال شروع مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ نیز سبب شده تا برخی از معامله‌گران روند بازار پتروشیمی را در آینده‌ای نزدیک نزولی ارزیابی کنند. حال آنکه عده زیادی از فعالان بازار پتروشیمی معتقدند؛ با توجه به رشد قیمت‌ها از سوی بازرگانی پتروشیمی و در هر هفته احتمال نزولی شدن بازار پتروشیمی بعید به نظر می‌رسد. گر چه احتمال دارد بازار با توقف قیمت‌ها در مقطعی از زمان روبه‌رو شود، اما احتمال افت قیمت از سوی این گروه بسیار اندک است.

گر چه هفته گذشته در رینگ پتروشیمی برخی از کالاهای پلیمری وارد زمان مچینگ شده بودند و عده‌ای از معامله‌گران پیش‌بینی می‌کردند در هفته جاری هم محصولات پلیمری بیشتری وارد زمان مچینگ شوند، اما برخی از آگاهان بازار این موضوع را به کاهش سهمیه‌های محصولات پلیمری از سوی وزارت صنایع مرتبط می‌دانند و می‌گویند: میزان سهمیه‌ها در سایت بهین‌یاب کاهش پیدا کرده و وزارت صنایع خرید برخی از محصولات پلیمری مانند LLD را محدود کرده است. از این رو میزان تقاضا هفته گذشته در رینگ پتروشیمی کاهش یافت. با این حال عده‌ای از معامله‌گران هم می‌گویند: یکسانی نرخ برخی از محصولات پتروشیمی در بازار و بورس هفته گذشته دلیل اصلی ورود این کالاها به زمان مچینگ بود.

با این حال در هفته جاری بسیاری از معامله گران معتقدند؛ با توجه به اینکه از التهاب بازار پتروشیمی کاسته نشده، به احتمال زیاد در هفته جاری هم مبادلات بورس کالا با تقاضای بالا از سوی کارگزاران مواجه شده و در نتیجه اکثر کالاهای پلیمری سقف قیمت را تجربه کردند.

این در حالی است که خرید و فروش کدهای معاملاتی نیز در بازار پتروشیمی در هفته‌های اخیر داغ‌تر از پیش شده است، به طوری که در حال حاضر کد معاملاتی پایین تر از ۱۵۰ تومان نیست. به گفته فعالان اقتصادی در حال حاضر بیشترین افزایش قیمت کد معاملاتی متعلق به گریدهای متفاوت پلی‌پروپیلن و با نرخ ۴۰۰ تا ۵۰۰ تومان در هر کیلو است که رقم بالایی محسوب می‌شود.

پیش از نوسانات مثبت و رو به بالای نرخ دلار، قیمت کدهای معاملاتی در بازار پتروشیمی بین ۳۰ تا ۵۰ تومان در هر کیلو بود. افزایش بیش از حد قیمت‌ها در بازار پتروشیمی و همچنین رشد قیمت دلار طی ماه‌های اخیر از دلایل رشد قیمت کدهای معاملاتی توسط معامله‌گران عنوان می‌شود.

در همین حال بسیاری از مبادله‌گران باز هم از پیش بینی آینده خودداری می‌کنند و می‌گویند: در عین حال که آینده بازار پتروشیمی در‌ هاله‌ای از ابهام است، اما بعید به نظر می‌رسد که قیمت‌ها دراین حوزه روند نزولی یابد. از این رو بیشتر مبادله‌گران در این حوزه ترجیح می‌دهند در انتظار انتشار اخباری در خصوص مذاکرات سیاسی و وضعیت اقتصادی باشند و تصمیمات جدی را به روزهای آتی موکول کنند.

البته روز گذشته و پیش از برگزاری معاملات رینگ پتروشیمی، بازار داخل مانند هفته‌های پیش با تحرک بیشتر مواجه شد؛ برخی از آگاهان بازار معتقدند؛ افزایش تحرکات و افزایش فروشنده‌ها در بازار با توجه به عرضه‌های محصولات پتروشیمی در روز سه‌شنبه منطقی به نظر می‌رسد؛ چرا که فروشنده‌ها با تبدیل بخشی از کالاهای خود، نقدینگی خود را برای خرید از بورس کالا افزایش داده و در انتظار عرضه‌های روز سه‌شنبه هستند.