اوج بازار پتروشیمی کجاست؟

محاسبه خوراک مجتمع‌های پتروشیمی براساس نرخ ارز آزاد

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: مبادلات رینگ پتروشیمی روز گذشته در حالی رخ داد که بالاخره شایعه لغو محدودیت‌ها تا حدی به واقعیت نزدیک شد. از این رو رقابت ۵ درصدی روز گذشته در رینگ پتروشیمی به ۱۰ درصد افزایش یافت و به همین دلیل بیشتر معامله‌گران به روند افزایشی قیمت‌ها در روزهای آتی اطمینان کرده و اکثر محصولات پلیمری را با سقف قیمت خریداری کردند. در همین حال روز گذشته برخی از آگاهان بازار از محاسبه قیمت خوراک پتروشیمی‌ها براساس قیمت ارز آزاد خبر داده و می‌گویند: این موضوع در شرکت ملی پتروشیمی و وزارت نفت نهایی شده و عملا برای اجرا تنها در انتظار دستور و بخشنامه وزیر نفت است.

برخی از آگاهان بازار می‌گویند: از این پس خوراک مجتمع‌های پتروشیمی براساس نرخ اعلامی از سوی اتاق معاملات ارزی به آنها فروخته می‌شود و این موضوع یعنی التهاب و تقاضای بیشتر و در نتیجه رشد فزاینده قیمت‌ها در روزها و هفته‌های آتی.

اگر چه در این روز تلاش بورس برای کاهش تقاضا در رینگ پتروشیمی بی‌نتیجه نماند، اما بسیاری از معامله‌گران معتقدند، با درست شدن کدهای خرید برای هفته آینده، باز هم تقاضا افزایش خواهد یافت. روز گذشته بورس کالا میزان خریدها را که تا پیش از این براساس سهمیه‌های ۳ ماهه انجام می‌شد، به یک ماه کاهش داد و به این ترتیب میزان تقاضاها نیز در رینگ پتروشیمی نسبت به هفته گذشته افت کرد. همچنین در این روز بورس کالا به معامله گرانی اجازه خرید کالا داد که در پروانه بهره‌برداریشان گریدهای درخواستی آنها ذکر شده بود.

به گفته فعالان اقتصادی، کاهش تقاضا با این روش‌ها تنها برای مبادلات یک هفته در بورس جوابگو خواهد بود؛ چراکه بیشتر معامله‌گران تا شروع مبادلات در هفته آتی کدهای خرید خود را اصلاح کرده و میزان تقاضا را دوباره افزایش می‌دهند.

این در حالی است که روز گذشته اکثر محصولات پلیمری با ۱۰ درصد رقابت از سوی کارگزاران خریداری شد و تنها ۲۰۹ با نرخ پایه خریداری شد. ۲۰۹ مجتمع اراک در این روز با کف قیمت و ۲۰۹ مجتمع امیرکبیر ۴۰ تومان گران‌تر از نرخ پایه خریداری شد. البته اگرچه این کالا به دلیل تفاوت ۱۰۰۰ تومانی قیمت آن در بورس و بازار مورد توجه بسیاری از معامله‌گران است، اما روز گذشته عدم ثبت این گرید در پروانه‌های بهره‌برداری سبب شد تا تقاضا برای خرید آن محدود شود. علاوه بر این در حال حاضر تفاوت قیمت گریدهای متفاوت پلی پروپیلن، پلی‌اتیلن سبک و خطی، تزریقی‌ها و همچنین بادی‌ها در بورس و بازار به طور میانگین از ۵۰۰ تومان شروع شده و به ۱۰۰۰ تومان در هر کیلو می‌رسد. اختلاف قیمتی که به گفته کارشناسان بازار پتروشیمی با افزایش ۱۰ درصدی قیمت در هر هفته و در رینگ پتروشیمی به مرور زمان افزایش خواهد یافت.

در همین حال بیشتر آگاهان بازار از پیش‌بینی بازار پتروشیمی در شرایط فعلی خودداری کرده و می‌گویند: بازار ارز همچنان روند رو به رشدی دارد و با توجه به اتفاقاتی که در بازار پتروشیمی در روزهای اخیر افتاده است، نمی‌توان آینده بازار را پیش‌بینی کرد. با این حال این گروه معتقدند؛ بیشتر کارخانه‌داران با توجه به نرخ‌های موجود در بازار پتروشیمی از تولید بازمانده‌اند و ترجیح می‌دهند واحدهای تولیدی خود را تعطیل کنند.

این در حالی است که اوج بازار پتروشیمی هنوز برای کارشناسان مشخص نیست، اما عده‌ای از بازاریان می‌گویند: عدم کشش در بازار داخل سبب خواهد شد، قیمت‌ها توقف کرده و در نتیجه در آن زمان جهت بازار و موضع بازاریان نیز تغییر خواهد کرد.