واکنش بازار آتی به پارامترهای غیر اقتصادی
سکه باز هم در فکر صعود
افزایش قیمت سکه در بازار نقدی و به تبع آن، تحرکات مثبت طلای جهانی در ساعات پایانی مبادلات بامداد روز شنبه از مهم ترین دلایل افزایش قیمتها در بازار آتی بوده است. تحلیلگران با اشاره به مسائل سیاسی بر این باورند که مبادلات دیروز ارز و سکه واکنشی به این موضوعات است. این در حالی است که تحولات سوریه نیز روی دادوستدها تاثیرگذار بوده و نگرانیها بابت هر یک از این قضایا به نوعی اثر خود را در بازار گذاشته است.
افزایش قیمت سکه در بازار نقدی و به تبع آن، تحرکات مثبت طلای جهانی در ساعات پایانی مبادلات بامداد روز شنبه از مهم ترین دلایل افزایش قیمتها در بازار آتی بوده است. تحلیلگران با اشاره به مسائل سیاسی بر این باورند که مبادلات دیروز ارز و سکه واکنشی به این موضوعات است. این در حالی است که تحولات سوریه نیز روی دادوستدها تاثیرگذار بوده و نگرانیها بابت هر یک از این قضایا به نوعی اثر خود را در بازار گذاشته است.
البته کارشناسان با بیان اینکه بازار به تبع از عوامل مختلفی در جریان است بر این باورند وزنه اثرگذاری هر یک از این پارامترها متفاوت بوده، اما افزایش قیمت دلار در بازار داخلی و رسیدن به مرز یک هزار و 800 تومان، بازار آتی را در محدوده بالای قیمتی نگه داشته است. این در شرایطی است که تحلیلگران نسبت تاثیرگذاری هر یک از پارامترهای موجود روی بازار داخلی را به تناسب موقعیت زمانی متغیر میدانند. به نظر میرسد مهمترین فاکتور تاثیرگذار بر مبادلات سال گذشته از اوایل سال تا اوایل مهرماه حرکت قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی بوده، در شرایطی که از اوایل دی ماه سال گذشته و در سه ماهه ابتدایی سالجاری بیشترین عامل تاثیرگذار در بازار، قیمت دلار داخلی است و هر گونه تغییر در روند مبادلات این کالا که با سطح تقاضای بالای این مدت همراه بوده بازار نقدی و آتی سکه را با نوسان همراه کرده است.
اعتقاد بر این است در طول یک سال و نیم گذشته، روند مبادلات متاثر از پارامترهای غیراقتصادی و بیشتر تحت تاثیر ریسکهای سیستماتیک حرکت متفاوتی را پشت سر گذاشته است. البته گمانه زنیها از روند مبادلات در روزهای پیش رو در حالی متغیر است که برخی با اشاره به روند حرکت قیمت طلا در بازارهای جهانی بر این باورند افت طلا میتواند شیب قیمتها در بازار آتی را نزولی کند، اما نوسانات بازار ارز به خصوص دلار که همواره به دلیل سطح تقاضا و محدودیتهای بینالمللی که شرایط تامین نیاز ارزی را چه به صورت خرد در بازار و چه به صورت کلان در مبادلات بین بانکی با مشکل روبه رو کرده از مهمترین دلایل افزایش قیمت دلار در بازار و به تبع آن تاثیرگذار روی تحرکات مثبت قیمتی در دیگر بازارها بوده است. این در حالی است که روز گذشته رییس بانک مرکزی با بیان اینکه همواره قیمت کالاها افزایش مییابد، در مورد نوسانات قیمت دلار گفته است نباید دلار را کالای پست (در ادبیات اقتصادی کالای پست، کالایی است که شیب منحنی تقاضا برایش صعودی است و با کاهش قیمت تقاضا برای آن کاهش مییابد) فرض کنیم و انتظار داشته باشیم قیمت بین یک هزار تا یک هزار و ۵۰ تومان ثابت
بماند. علاوه بر صحبت های محمود بهمنی و وزیر اقتصاد و دارایی پیرامون نوسانات ارز و چگونگی روند قیمت ها، بانک مرکزی طی گزارشی اعلام کرد نرخ تورم اردیبهشت ماه ۲/۲۲ درصد بوده که بررسی روند نرخ تورم طی یک سال و نیم گذشته نشان میدهد روند حرکتی نرخ تورم همواره افزایشی بوده و کارشناسان نسبت به این موضوع اظهار نگرانی کردهاند، این در شرایطی است که در صورت تداوم افزایش نرخ تورم و بالا باقی ماندن حجم نقدینگی های سرگردان، میتوان همچنان افزایش حجم مبادلات در بازار ارز و سکه را مشاهده کرد.
معامله گران از افزایش موقعیتهای خرید در بازار ارز و کاهش صف فروش در مبادلات چند روز گذشته خبر دادهاند و معتقدند تغییرات بازار ارز تعیین کننده روند دادوستدها در بازار نقدی و آتی خواهد بود. بازار آتی روز گذشته شاهد مشکلاتی در سیستم معاملاتی بود که با برطرف شدن این موضوع، روند معاملات به حالت عادی برگشت. از جمعبندی همه مسائل میتوان به این نتیجه رسید که سیر حرکتی بازار صعودی است و در صورتیکه اتفاق یا تصمیمات جدیدی از سوی بانک مرکزی لحاظ نشود روند مبادلات به همین شکل بیشتر با گرفتن موقعیتهای خرید در سررسیدهای دور دنبال خواهد شد. دامنه نوسان مثبت قیمتها در بازار دیروز در شرایطی به 5/3 درصد رسید که در مبادلات بعدازظهر در سررسیدهای نزدیک قیمتها کاهش محسوسی را تجربه کرد، اما موقعیت های تعهدی باز در دو سررسید خرداد و شهریورماه افزایشی و در دو سررسید تیر و مردادماه کاهشی بود.
قیمت سکه سررسید خردادماه با افزایش ۰۷/۱ درصد در مبادلات صبح و ۷۳/۰ درصد افت در مبادلات بعدازظهر در محدوده ۶۹۰ تا ۷۰۲ هزار تومان، سررسید تیرماه با ۳۰/۲ درصد افزایش در مبادلات صبح و ۰۵/۰ درصد افت در مبادلات بعدازظهر در محدوده ۷۱۹ تا ۷۳۵ هزار تومان، سررسید مردادماه با افزایش ۵۰/۲ درصدی در محدوده ۷۵۳ تا ۷۶۸ هزار تومان و سررسید شهریورماه با افزایش ۴۴/۳ درصدی در محدوده ۷۸۸ تا ۸۱۲ هزار تومان قرار گرفت.
ارسال نظر