هجوم تقاضا علت گرانی جوجه و گوشت مرغ
دبیر انجمن ملی طیور علت اصلی بالا رفتن قیمت جوجه یکروزه و گوشت مرغ در بازار را هجوم تقاضا برای پرورش و مصرف دانست و گفت: در پی گرانی گوشت قرمز، تقاضا برای مصرف گوشت مرغ افزایش یافته است. خبرها حکایت از آن دارند که تا دهم تیرماه امسال ۲۰ درصد جوجه یکروزه تولید اعضای انجمن جوجه یکروزه در بورس کالا عرضه شده و سال گذشته نیز ۷۹۰ هزار قطعه جوجه یکروزه در بورس کالا معامله شده است. کارشناسان معتقدند قیمتهای جوجه یکروزه شفاف نیست و بورس کالا توانایی شفافسازی قیمت جوجه یکروزه را دارد اما هنوز راه درازی برای عرضه قابلقبول در بورس کالا وجود دارد.
دبیر انجمن ملی طیور علت اصلی بالا رفتن قیمت جوجه یکروزه و گوشت مرغ در بازار را هجوم تقاضا برای پرورش و مصرف دانست و گفت: در پی گرانی گوشت قرمز، تقاضا برای مصرف گوشت مرغ افزایش یافته است. خبرها حکایت از آن دارند که تا دهم تیرماه امسال ۲۰ درصد جوجه یکروزه تولید اعضای انجمن جوجه یکروزه در بورس کالا عرضه شده و سال گذشته نیز ۷۹۰ هزار قطعه جوجه یکروزه در بورس کالا معامله شده است. کارشناسان معتقدند قیمتهای جوجه یکروزه شفاف نیست و بورس کالا توانایی شفافسازی قیمت جوجه یکروزه را دارد اما هنوز راه درازی برای عرضه قابلقبول در بورس کالا وجود دارد. سعید اصغریفرد در گفتوگو با «ایرنا» قیمت جوجه یکروزه را عامل اصلی گرانی مرغ زنده و گوشت مرغ ندانست و افزود: سال گذشته سهم جوجه یکروزه در قیمت تمامشده محصول ۱۲ درصد بود که بهنظر میرسد امسال این رقم به ۱۶ درصد رسیده، بهطور حتم افزایش سهم چهاردرصدی جوجه یک روزه نمیتواند در قیمت تمامشده مرغ نقش تعیینکنندهای داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در گذشته ظرفیت تولید جوجه یکروزه ۲۵۰ میلیون قطعه بوده است، اظهار کرد: اکنون این ظرفیت به ۴۲۰ میلیون قطعه یعنی نزدیک به دوبرابر شده است.دبیر انجمن ملی طیور با بیان اینکه اکنون قیمت جوجه یک روزه در کنترل است، گفت: در حالحاضر هر جوجه یکروزه بین ۱۷ تا ۲۳ هزار و ۵۰۰ ریال عرضه میشود.به گفته اصغریفرد، اکنون هر قطعه جوجه یک روزه با قیمت ۱۸ هزارریال در بورس کالا به فروش میرسد.وی با تاکید بر اینکه قیمت جوجه یکروزه را باید عرضه و تقاضا مشخص کند، افزود: براین باورم که نباید قیمت توسط دولت تعیین شود و با این موضوع مخالفیم، زیرا در صورتی این مهم رخ میدهد که تمامی نهادههای تولید از سوی دولت در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد، در واقع زمانی که نهادهای در اختیار مرغدار قرار نمیگیرد، منطق تعیین قیمت، عرضه و تقاضاست.دبیر انجمن ملی طیور یادآور شد: اواخر سال گذشته ستاد تنظیم بازار براساس قیمت تمامشده خودشان قیمت جوجه یکروزه را بین ۱۵ تا ۱۷ هزار ریال تعیین کرد که مورد اعتراض ما قرار گرفت، اما با این وجود ما از واحدهای مرغ مادر خواستیم در بهمن ماه به قیمت اعلام شده بفروشند و در اردیبهشت ماه امسال تنها برای همکاری این اقدام صورت گرفت. ما با قیمتگذاری مخالفیم، زیرا وقتی قیمت تعیین میشود نماینده آن بخش باید حضور داشته باشد. اصغریفرد ادامه داد: بهطور مثال قیمت جوجه یکروزه ۲۵ سال پیش، زمانی که دولت تمامی نهادهها را در اختیار تولیدکننده قرار میداد ۴۶ ریال بود و نباید با نرخی بیش از این مرغ به فروش میرسید.وی افزود: این درحالیاست که در سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ بسیاری از جوجههای یکروزه معدوم یا به ثمنبخس فروخته شدند.دبیر انجمن ملی طیور بااشاره به اینکه کاهش قیمت جوجه یکروزه میتواند موجب افت قیمت مرغ زنده نیز شود، افزود: آذرماه پارسال قیمت مرغ زنده و لاشه گوشت مرغ بهشدت افزایش یافت که این مهم در قیمت جوجه یکروزه نیز تاثیرگذار بود، بنابراین تا زمانی که قیمت گوشت مرغ کاهش پیدا نکند، تقاضای جوجه یکروزه نیز کاهش نمییابد.اصغریفرد گفت: اکنون در کشور چهار واحد مرغ اجداد ۲۶۰ هزار قطعه نژادهای آمیخته راس، کاب، هوبارد و اربورآکرز (پلاس) و ۶۲۰ واحد مرغ مادر ۲۵ میلیون تا ۴۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه تولید میکنند. برخی کارشناسان عامل اصلی گرانی مرغ زنده را بالا بودن قیمت جوجه یک روزه میدانند.
به تازگی «محمد یوسفی» رئیس انجمن صنفی پرورشدهندگان مرغ گوشتی اعلام کرد: کارگروه تنظیم بازار هر قطعه جوجه یکروزه را ۱۷ هزار ریال تعیین کرده است که مرغداران نسبت به این قیمت معترض و معتقدند نرخ مصوب باید کمتر از این عدد و رقم یعنی ۱۴ هزارریال باشد.به گفته وی، وزارت جهادکشاورزی قیمت تمامشده هر قطعه جوجه یکروزه را کمتر از ۱۲ هزارو ۲۰۰ ریال تعیین کرده است، بنابراین این نهاده نباید بالاتر از ۱۴ هزارریال عرضه شود.قیمت هر قطعه جوجه یک روزه اوایل سال گذشته یکهزار تا یکهزار و ۲۰۰ تومان بوده در حالیکه هماکنون به دو هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.برخی کارشناسان براین باورند که سالانه یک میلیارد جوجه یکروزه در کشور تولید میشود.«مهدی یوسفخانی» رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پرنده و ماهی، قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ در محل مرغداریها را ۵۵ هزارریال، میدان بهمن ۷۳ هزارریال، تحویل در واحدهای صنفی عمده ۷۸ هزارو ۵۰۰ ریال و خردهفروشی ۸۶ هزار ریال اعلام کرد.دیروز نرخ هر کیلوگرم ران مرغ در محل خردهفروشیها بین ۷۲ تا ۸۶ هزارریال، سینه با کتف ۱۴۰ هزارریال، سینه بدون کتف ۱۵۰ هزارریال و فیله بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزارریال و همچنین شترمرغ ۳۵۵ هزار ریال و بوقلمون ۱۲۲ هزارریال بود. به گفته رئیس اتحادیه پرنده و ماهی علت اصلی کاهش عرضه و نوسانات قیمت جوجه یکروزه افزایش قیمت گوشت مرغ است. وی پیشبینی کرد: تا اواخر تابستان نرخ هر کیلو مرغ بین ۸۰ تا ۸۵ هزارریال متغیر باشد. براساس آمار سالانه بیش از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن گوشت مرغ در ۲۰ هزار واحد مرغداری گوشتی دارای پروانه و حدود ۹۴۰ هزار تن تخممرغ در کشور تولید میشود که در چهار سال گذشته سرانه مصرف تخممرغ در کشور از ۱۶۰ به ۱۹۱ عدد رسیده است.
ارسال نظر