از مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق طلا می‌توان به پوشش ریسک تغییرات نرخ ارز، پوشش اثرات تورمی، برخورداری از معافیت مالیاتی، نقدشوندگی مناسب باتوجه به وجود بازارگردان و تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری‌ها اشاره کرد. به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، شرکت‌های تامین‌ سرمایه همواره به‌دنبال نیازسنجی سرمایه‌گذاری بازار هستند تا با ارائه ابزارهای جدید، شرایط سرمایه‌گذاری را در ایران به حداکثر برسانند و یکی از این ابزارها که متقاضیان زیادی در بازارسرمایه دارد طلا است. در همین راستا، اولین صندوق سرمایه‌گذاری کالایی در حوزه سرمایه‌گذاری روی طلا تاسیس شده است. به بهانه تاسیس این صندوق مصاحبه‌ای با علی تیموری شندی، کارشناس بازارهای مالی و از دست اندرکاران این پروژه انجام داده‌ایم که در ادامه مشروح مصاحبه را ملاحظه خواهید کرد.

۱ - صندوق طلا چیست؟ و مزایای سرمایه‌گذاری در حوزه طلا چه مواردی را شامل می‌شود؟

صندوق طلا نوعی از صندوق‌های کالایی قابل معامله در بورس کالا است که سرمایه‌های جمع‌آوری شده مشتریان را در گواهی سپرده سکه طلا و اوراق مشتقه مبتنی بر طلا سرمایه‌گذاری می‌کند.

به‌طور کلی، سرمایه‌گذاری در کالاها به‌عنوان جایگزینی برای سرمایه‌گذاری‌های دیگر شناخته می‌شود. عموما زمانی که سرمایه‌گذاری در سایر دارایی‌ها به‌دلایل مختلف اقتصادی یا سیاسی خطرناک باشد، سرمایه‌گذاران به‌سمت سرمایه‌گذاری در طلا حرکت می‌کنند. به‌همین دلیل برای پوشش ریسک‌های سیستماتیک و کاهش ریسک سبد سرمایه‌گذاری، اختصاص بخشی از ثروت و سرمایه از سوی سرمایه‌گذاران به این‌گونه دارایی‌ها مناسب است. در کنار آن معمولا طلا همبستگی بالایی با تورم و نرخ ارز دارد و سرمایه‌گذاری در آن پوشش تورمی برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند. به‌همین دلیل، از مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق طلا می‌توان به پوشش ریسک تغییرات نرخ ارز، پوشش اثرات تورمی، برخورداری از معافیت مالیاتی، نقدشوندگی مناسب باتوجه به وجود بازارگردان و تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری‌ها اشاره کرد.

این صندوق از نوع صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس کالا بوده و اولین صندوق کالایی بازارسرمایه است که در اوراق بهادار مبتنی بر طلا شامل گواهی سپرده سکه طلا و اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا سرمایه‌گذاری می‌کند. ارکان این صندوق نیز همانند سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری شامل مدیر، متولی، بازارگردان، حسابرس و مجمع صندوق می‌شود.

۲- ترکیب دارایی‌های صندوق به‌چه صورت است؟

صندوق فقط می‌تواند در گواهی سپرده سکه طلا، اوراق مشتقه سکه طلا، اوراق بهادار با درآمد ثابت، گواهی سپرده بانک‌ها و موسسات مالی و دارایی‌های ریالی داخل کشور سرمایه‌گذاری کند و سرمایه‌گذاری خارجی (ارزی) به هر نوع و شکل غیرمجاز است.

۳ - برای افرادی که تمایل به سرمایه‌گذاری دارند بفرمایید، حداقل و حداکثر تعداد واحدهای سرمایه‌گذاری نزد سرمایه‌گذاران (ممتاز و عادی) برای پذیره‌نویسی چه‌ میزان است؟

واحدهای سرمایه‌گذاری این صندوق به دو نوع ممتاز و عادی تقسیم می‌شود. حداقل تعداد واحدها که برای شروع دوره فعالیت ضرورت دارد برابر ۱۰میلیون واحد سرمایه‌گذاری است که صندوق در طول دوره فعالیت خود ملزم به رعایت حداقل مذکور نیست. درخصوص حداکثر، صندوق در هر زمان تا ۱۰۰ میلیون واحد سرمایه‌گذاری (ممتاز و عادی) خواهد داشت. باتوجه به اینکه تعداد واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز یک میلیون واحد ثابت است، بنابراین صندوق در هر زمان حداکثر ۹۹میلیون واحد سرمایه‌گذاری عادی نزد سرمایه‌گذاران خواهد ‌داشت.

تفاوت دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری عادی و ممتاز در این است که دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز حق حضور در مجامع صندوق و حق رای دارند. واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز در ابتدای تاسیس صندوق و قبل از پذیره‌نویسی اولیه واحدهای عادی، تماما به‌صورت نقد توسط موسسان خریداری می‌شود و واحدهای‌ سرمایه‌گذاری عادی از طریق بورس کالا قابل معامله است.

برای شرکت در پذیره‌نویسی نیز خرید حداقل ۱۰ واحد سرمایه‌گذاری لازم است و باتوجه به اینکه قیمت هر واحد ۱۰هزار ریال است، حداقل سرمایه لازم برای شرکت در پذیره‌نویسی ۱۰ هزار تومان است. لازم است سرمایه‌گذاران برای معامله این صندوق، کد معاملاتی داشته و از طریق سیستم معاملات کارگزاری اقدام به خرید و فروش واحدهای سرمایه‌گذاری کنند.