«دنیای اقتصاد» وضعیت معاملات محصولات پلیمری در روز گذشته را بررسی کرد
سر بهزیری قیمتها در تالار پتروشیمی
عارفه مشایخی: روز دوشنبه محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران در شرایطی عرضه شد که یکشنبه جاری قیمت همه محصولات پتروشیمی پا در مسیری نزولی گذاشته و همگی میل به کاهش قیمت داشتند، این در حالی است که بهای نفت باز هم به شرایط قبل بازگشته و بهای شاخص برنت مرز ۵۰ دلاری را رد کرده و به بالای این رقم رسیده است. در طرف دیگر نرخ دلار بهعنوان دیگر اهرم تعیینکننده بهای محصولات پایه در هفته گذشته کاهش یافت که به عقیده بسیاری از تحلیلگران این بازارها این امر سبب افت بهای محصولات پایه در این هفته بود.
عارفه مشایخی: روز دوشنبه محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران در شرایطی عرضه شد که یکشنبه جاری قیمت همه محصولات پتروشیمی پا در مسیری نزولی گذاشته و همگی میل به کاهش قیمت داشتند، این در حالی است که بهای نفت باز هم به شرایط قبل بازگشته و بهای شاخص برنت مرز ۵۰ دلاری را رد کرده و به بالای این رقم رسیده است. در طرف دیگر نرخ دلار بهعنوان دیگر اهرم تعیینکننده بهای محصولات پایه در هفته گذشته کاهش یافت که به عقیده بسیاری از تحلیلگران این بازارها این امر سبب افت بهای محصولات پایه در این هفته بود.
عملکرد بازارهای داخلی
روز گذشته، همه محصولات روندی کاهشی را در تالار پتروشیمی بورس کالا تجربه کرده و با افت همراه بودند. این در حالی است که در کنار این روند جرقههایی هم دیده میشد که استارت این جرقهها هفتههای گذشته خورده بود و میتوان گفت نزدیک به یک هفته است که این روند در بازارها حاکم است. روند کاهشی قیمت محصولات در بازار داخلی در حالی است که برتری تقاضا به نسبت عرضه البته در برخی کالاها باعث شد قیمتها برای این محصولات افزایشی باشد. این اتفاق را باید در شرایطی بررسی کرد که برخی از کالاها در بورس کالا هنوز با رقابت مورد معامله قرار میگیرند و همچنین تقاضا در محصولات نهایی خاصی تصحیح شده است. به عقیده کارشناسان نزدیکی به ماه رمضان و روزهای گرم سال سبب میشود که استفاده از ظروف یکبار مصرف، سفره و بطریهای آب و نوشیدنیهای دیگر زیاد شده و این امر بازار را با تقاضای واقعی از پلیپروپیلنهای شیمیایی، پلیاستایرنها و پلیاتیلن سبک فیلم روبهرو ساخته و این عامل را میتوان علت افزایش قیمت این گریدها دانست. البته در کنار این محصولات پرمصرف افزایش قیمتی را برای دیگر کالاها هم داشتیم که این افزایش حاکی از آن است که برخی از محصولات نهایی خاص از تقاضای واقعی برخوردارند و این نکته را باید مورد توجه و بررسی قرار داد که حجم معاملات پلیمرها در بورس کالای ایران ۵۰ هزار تن ثبت شده است و این امر در نهایت نشانگر ورود بازار به یک فاز خوشبینانه است و این اتفاق را میتوان عقبنشینی واسطهگرها و دلالی تلقی کرد. بررسی عملکرد پلیاتیلن سبک فیلم نشان میدهد اگر سال ۹۴ را با پایینترین حجم تولید در صنایع پاییندستی در نظر بگیریم میتوانیم بازار آن سال را بهعنوان پایه و مبنا قرار دهیم. حجم عرضه این محصول در سال ۹۴ رقمی معادل ۳۸۰ هزار و ۶۴۰ تن بوده که این رقم در سال ۹۵ به ۳۳۹ هزار و ۶۷۲ تن رسیده است. این در حالی است که حجم تقاضا برای این محصول از ۵۳۴ هزار و ۵۴۷ تن به ۴۶۸ هزار و ۷۹۷ تن کاهش مییابد. در کنار این دو شاخص و هماهنگ با این دو حجم معاملات هم با افت همراه بوده و به ۲۵۱ هزار و ۴۱۴ تن رسیده است.
این محصول یکی از کالاهای پرمخاطب در صنایع پاییندست پتروشیمی به شمار میآید که از جمله موارد کاربرد این محصول میتوان به ساخت ظروف با حجم کم، ساخت ظروف خانگی، اسباب بازی، روکش سیمهای برق و مخابرات، فیلم، قطعات مختلف اتومبیل، لوازم ورزشی و آزمایشگاهی و قطعات صنعتی اشاره کرد. از خصوصیات این پلیمر، انعطافپذیری و امکان تجزیه بهوسیله میکروارگانیسمها است. پلیاتیلن به لحاظ فشردگی کم و پایین مولکولی از دانسیته پایین برخوردار است که همین امر، باعث افزایش انعطافپذیری آن میشود. این خاصیت باعث شده بیش از ۵۰ درصد از تولید این محصول در ساخت فیلم و ورق برای مصرف در روکشهای طلقی شفاف، آسترهای بستهبندی، کاورها و چمدانها مصرف شود.با بررسی شرایط این محصول در تالار نقرهای و بازار داخلی شاهدیم این کالا مدتها التهاب نداشته و در مقاطع مختلف حجم عرضهها بیش از تقاضای بازار بوده و بازار هم با ثبات نسبی همراه بوده است و اگر هم نوسانی بوده بر مبنای قیمت پایه رخ داده است. نکته دیگری که درخصوص این گروه کالایی میتوان گفت این است که بخشی از معاملات بهصورت نقدی - مچینگ معامله شود که این موضوع در بورس کالا به کاهش حجم عرضه و تقاضا منجر شده است.
برخی از مهمترین نکات عرضههای روز گذشته
۱) افزایش عرضه پلیاتیلن سنگین اکستروژن
۲) کاهش ۱۰۱۲ تنی عرضه پلیاتیلن سنگین فیلم F۷۰۰۰ ایلام و عرضه ۱۰۱۲ تنی در هفته جاری
۳) عرضه ۱۰۱۲ تنی پلیاتیلن سنگین فیلم EX۵ پتروشیمی جم
۴) افزایش ۲۰۰۰ تنی عرضه پلیاتیلن سنگین تزریقی ۵۲۵۱۸ پتروشیمی جم و عرضه ۵۰۱۶ تنی این محصول در هفته جاری. لازم به ذکر است پتروشیمی جم در هفته جاری ۲۰۲۴ تن سنگین تزریقی ۵۲۵۰۵ را هم عرضه کرده است.
۵)عرضه ۱۵۰۵ تنی سنگین بادی BL۳ پتروشیمی جم در هفته جاری
۶) کاهش ۵۰۰ تنی عرضه پلیاتیلن سبک فیلم ۰۲۰۰ بندرامام و عرضه ۱۵۰۰ تنی این محصول در هفته جاری.با توجه به تابلوی اعلانات تالار نقرهای، همانطور که انتظار میرفت، پلیاتیلن ترفتالات بطری BG۷۸۵ از جمله کالاهای پرالتهاب روز گذشته بود که با عرضهای یکهزار و ۶۰۶ تنی در مقابل تقاضایی ۲ هزار و ۱۶۷ تنی قرار گرفت و دست آخر با بهای ۳هزار و ۴۵۸ ریال کار خود را در معاملات دیروز به پایان رساند. نزدیکی به فصل گرما و ماه رمضان استفاده از بطریهای نوشیدنی و ظروف پلاستیکی را بیشتر کرده و همین امر سبب این افزایش عرضه است. از دیگر کالاهای جذاب و پرالتهاب روز گذشته معاملات میتوان به پلیپروپیلن نساجی HP۵۵۰J اشاره کرد. این محصول با عرضهای یک هزار و ۱۰۰تنی در مقابل تقاضایی ۲ هزار و ۶۴۰ تنی قرار گرفت و دست آخر با قیمت نهایی ۳۸ هزار و ۲۰۷ ریال در معاملات ظاهر شد. این محصول همیشه التهاب داشته و جزو دسته کالاهای پرالتهاب به شمار میآید. پلیاتیلن سنگین اکستروژن EX۳دیگر کالای پرالتهاب دیروز بود (عرضه: ۲هزارو ۶۰۰ تومان، تقاضا: ۳ هزار و ۳۶۰) که با اختلاف قیمتی ۱۰۰تومانی با قیمت نهایی حدود ۴ هزارو ۳۰۰ تومان به کار خود در معاملات دیروز پایان داد.
ارسال نظر