جزئیات فرآیند تجارت جهانی کنجاله سویا تا سال ۲۰۲۶
طبق پیشبینی وزارت کشاورزی آمریکا، تا سال ۲۰۱۶ میلادی، آرژانتین بزرگترین صادرکننده و کشورهای جنوب شرقی آسیا بزرگترین واردکننده کنجاله سویا خواهند بود.
به گزارش «ایانا» سویا از جمله محصولات کشاورزی است که کاربردی دومنظوره دارد؛ روغن آن برای مصارف انسانی استحصال میشود و کنجاله سویا نیز یکی از اقلام خوراکی دام و طیور است. بنابراین هرگونه اتفاقی در این محصول میتواند به طور مستقیم در قیمت مواد پروتئینی موثر باشد. افت و خیزهای فراوانی در تولید، تجارت و مصرف جهانی دانه و کنجاله سویا در سالهای مختلف اتفاق افتاده، اما روند تولید و مصرف، در مجموع نشانگر رشد نسبی است.
طبق پیشبینی وزارت کشاورزی آمریکا، تا سال ۲۰۱۶ میلادی، آرژانتین بزرگترین صادرکننده و کشورهای جنوب شرقی آسیا بزرگترین واردکننده کنجاله سویا خواهند بود.
به گزارش «ایانا» سویا از جمله محصولات کشاورزی است که کاربردی دومنظوره دارد؛ روغن آن برای مصارف انسانی استحصال میشود و کنجاله سویا نیز یکی از اقلام خوراکی دام و طیور است. بنابراین هرگونه اتفاقی در این محصول میتواند به طور مستقیم در قیمت مواد پروتئینی موثر باشد. افت و خیزهای فراوانی در تولید، تجارت و مصرف جهانی دانه و کنجاله سویا در سالهای مختلف اتفاق افتاده، اما روند تولید و مصرف، در مجموع نشانگر رشد نسبی است. عرضه کنجاله سویا از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ از روندی صعودی برخوردار بوده و بهجز دو مرحله در تمام این مدت رشد عرضه مشهود است. بیشترین قیمت برای این محصول، در سال زراعی ۱۴-۲۰۱۳ رقم خورده که به حدود ۵۴۰ دلار به ازای هر تن رسید، اما یک سال بعد از آن با افتی ناگهانی ۴۰۷ دلار شد و در ۱۶-۲۰۱۵ قیمتی معادل ۳۵۸ دلار را به ثبت رساند. این در حالی است که عرضه کنجاله سویا در همین سال، حدود یک میلیون تن کمتر برآورد میشود. دلیل این کاهش را میتوان در اتمام کاشت سویای آرژانتین در اواخر ژانویه جستوجو کرد. ضمن اینکه تولید آن نسبت به سال گذشته ۷/ ۴ درصد کاهش را نشان میدهد. در سال زراعی ۱۵-۲۰۱۴ در مجموع ۲۰۷/ ۱۷ میلیون تن کنجاله سویا در جهان تولید شده که چین، آمریکا و آرژانتین از کشورهای عمده تولیدکننده این محصول محسوب میشوند. چین به تنهایی بیش از یک چهارم تولید این محصول را بر عهده دارد. اگرچه بیشتر کشورها روندی صعودی در تولید داشتهاند، اما در این میان هند استثناست. زیرا تولید این کشور از سال زراعی ۱۲-۲۰۱۱ که معادل ۷/ ۷۲ میلیون تن بود به ۶/ ۵ میلیون تن در سال زراعی ۱۵-۲۰۱۴ تنزل پیدا کرده است. رشد جمعیت دام و طیور برای تولید مواد پروتئینی، از مهمترین دلایل افزایش مصرف کنجاله سویا در جهان محسوب میشود. چین که خود بزرگترین انبار سویای جهان به شمار میرود، بیشترین مصرف را دارد. با این حال بیش از ۵/ ۱ میلیون تن از تولیدات خود را صادر میکند. نام این کشور در صدر واردکنندگان دانه سویا قرار دارد که طبق آخرین آمارها ۷۸/ ۳۵ میلیون تن از این محصول را در سال ۱۵-۲۰۱۴ خریداری کرده و تولید کنجاله خود را از این طریق افزایش داده است.
با اینکه تولید هند روندی نزولی داشت، اما مصرف آن صعودی است. بنابراین به احتمال قوی این کشور در آینده یکی از واردکنندگان کنجاله سویا خواهد بود. ایران نیز مانند بسیاری از کشورها در مصرف این محصول رشدی قابل توجه داشته و این رقم در سال ۱۵-۲۰۱۴ به ۳/ ۳۸ میلیون تن رسیده است. در حالی که ۳ سال قبل از آن، مصرف ۵/ ۲ میلیون تن کنجاله سویا از طرف ایران به ثبت رسید. به هر ترتیب، چین، اتحادیه اروپا و آمریکا جزو سرآمدان مصرف کنجاله سویا هستند.
ارسال نظر