گروه بورس کالا- طیبه شهبازی: امروز مجمع فوق‌العاده و عادی سالانه بورس کالای ایران برگزار می‌شود. به طور معمول در این مجمع عملکرد یک سال گذشته بورس کالا مورد بررسی سهامداران و فعالان اقتصادی قرار می‌گیرد. با توجه به ترازنامه ارائه شده توسط بورس کالا، عملکرد یک ساله این بورس مدرن و شفاف، قابل قبول و مثبت ارزیابی می‌شود؛ اما در این میان اگر به طور خاص به بررسی عملکرد رینگ‌های معاملاتی بپردازیم، رینگ‌های فلزات، پتروشیمی و معاملات آتی سکه طلا در این بورس از عملکرد بسیار مطلوب و خوبی برخوردارند. این در حالی است که پس از گذشت ۸ سال از راه‌اندازی بورس کالای کشاورزی ایران، فعالیت رینگ کشاورزی در بورس کالا، چندان مثبت به نظر نمی‌رسد. با توجه به اینکه از میان ۱۵۰ بورس فعال در دنیا، ۹۰ درصد به بورس‌های کشاورزی تعلق دارد و از آنجا که میزان واردات کشور ما در محصولات کشاورزی از قبیل شکر، برنج، گندم، جو، ذرت و کنجاله، حداقل ۱۰ میلیون تن می‌باشد - که همگی این محصولات نیز در بورس کالا پذیرفته شده‌اند - عملکرد این رینگ باعث تعجب است و جای تامل دارد. چنانچه مسوولان در جهت ورود اولیه همین محصولات که دارای استانداردهای لازم نیز هستند، به بورس کالا اقدام کنند، نه تنها رینگ کشاورزی فعال خواهد شد، بلکه در جهت تعدیل و حتی تنظیم بازار اینگونه محصولات که چند سالی است در خصوص تعیین قیمت و بازاریابی با مشکلات فراوان رو‌به‌رو هستند، اثر مثبتی خواهد داشت.

به نظر می‌رسد با توجه به تولید ۱۰۰ میلیون تن محصولات کشاورزی و فرآورده‌های دامی در کشور، در صورت فعال شدن رینگ کشاورزی، امکان ورود درصدی از همین محصولات تولید داخلی نیز در این رینگ وجود دارد و در آینده نزدیک، حتی گردش فعالیت‌های عملیاتی بورس کالا نیز چندین برابر خواهد شد که سهامداران این بورس نیز از این عملیات بهره‌مند می‌شوند.

خرید تضمینی گندم، چای و ارقام پرمحصول برنج که سال‌‌ها است با مشکلات تعیین قیمت دست و پنجه نرم می‌کند، این روزها نقل نشست‌های دولت و مجلس با کشاورزان و تولیدکنندگان این محصولات است. در همین زمینه روز گذشته دو تن از نمایندگان در جلسه علنی مجلس به رییس‌جمهور و وزیر جهاد کشاورزی درباره نرخ پایین خرید تضمینی گندم تذکر دادند. دلیل اعتراض نمایندگان این بود که دلالان عراقی گندم تولید داخل را با قیمت ۱۲۰۰ تومان خریداری می‌کنند، اما قیمت تعیین شده از سوی دولت ۷۲۰ تومان است. به گفته آنها در صورتی که تدبیری برای خروج گندم از کشور در نظر گرفته نشود، احتمال واردات بیش از سال گذشته نیز وجود دارد با این تفاوت که سال گذشته گندم با ارز ۱۲۲۶ تومان وارد کشور شد، اما امسال ارز ۲۴۵۰ تومان است. به گفته اسدی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، نمایندگان معترض، نظر دولت در تعیین قیمت خرید تضمینی محصول استراتژیکی مانند گندم که سال گذشته منجر به واردات ۷ میلیون تن گندم شد را غیر منطقی دانستند و معتقدند که امسال نیز اگر به درستی مدیریت نشود میزان واردات گندم به ۱۰ میلیون تن خواهد رسید. این همه در حالی است که قانون مجلس شورای اسلامی نیز موید این مطلب است که محصولات کشاورزی باید از طریق بورس کالای ایران که بازاری شفاف است و قابلیت فراوان در خصوص عرضه محصولات کشاورزی دارد، عرضه شوند.