دنیای اقتصاد: مبادلات هفته گذشته سکه آتی در بازار فیوچرز در شرایطی روی خط سیر باثباتی به پایان رسید که مولفه‌های موثر بر این بازار روندهای نسبتا متفاوتی را پشت سر گذاشتند. بررسی‌های ما نشان می‌دهد در بازار نقدی سکه، بهای این کالا ۱۲ هزار تومان افزایش یافته و این در حالی است که بهای اونس در بازارهای جهانی طی همین مدت بیش از ۲۰ دلار رشد کرده و به بالاتر از هزار و ۲۶۵ دلار تا لحظه تنظیم این گزارش رسیده است. بهای این کالا در بازارهای جهانی تا روز چهارشنبه به بالاتر از هزار و ۲۷۰ دلار نیز رسیده بود با این حال روند معکوسی را در پیش گرفته است که دلیل آن نیز برخی پیش بینی‌ها برای رونق بازارهای مالی در هفته جاری است.

در این بین اما در بازار دلار برخلاف هفته منتهی به ۲۲ مهر ماه شاهد کاهش بهای این ارز در بازار تهران بودیم. بهای دلار که تا روز شنبه هفته قبل به ۳ هزار و ۶۰۴ تومان رسیده بود بار دیگر به کانال ۳۵۰۰ تومان بازگشت و در قیمت ۳ هزار و ۵۸۸ تومان مورد معامله قرار گرفت که نشان می‌دهد هنوز پتانسیل‌های کاهشی برای این ارز معتبر وجود دارد. با این حال کاهش قیمت دلار در بازار تهران در شرایطی در حال وقوع است که قیمت دلار در برابر سبدی از ارزهای معتبر در بازارهای جهانی روند رو به رشدی را طی کرده بود که اکنون این روند تا حدی کنترل شده است. در این بین اما درخواست‌های مکرر بخش خصوصی برای تک نرخی شدن ارز یکی از موضوعاتی است که به گفته کارشناسان عامل مهار‌کننده روندهای کاهشی برای این ارز است. به عقیده آنها بخش خصوصی با فشاری که به دولت وارد می‌کند خواهان تک‌نرخی شدن این ارز است که این موضوع می‌تواند روند کاهشی قیمت دلار را کنترل و پتانسیل‌های رشد را برای آن فراهم کند. شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران روز پنج‌شنبه در مراسم روز ملی صادرات بار دیگر این درخواست را از دولت مطرح و اظهار امیدواری کرد بانک مرکزی تا پایان سال نسبت به این موضوع اقدام کند.

در این بین در بازار آتی سکه بورس کالا، حجم معاملات به ۲۴ هزار و ۷۸۷ معامله رسید که در مقایسه با هفته‌های پیش از ثبات نسبی برخوردار است. هفته منتهی به ۲۲ مهر ماه با توجه به تعطیلات تاسوعا و عاشورا حجم معاملات در این بازار به ۱۱ هزار و ۴۳۰ معامله رسیده بود که به این ترتیب حجم معاملات به بیش از ۲ برابر افزایش یافته است. به تحلیل کارشناسان جدا از تعطیلات دو روزه در معاملات هفته ماقبل، اما ثبات بازار آتی سکه یکی از دلایلی است که اندکی از علاقه‌مندی معامله‌گران در این بازار کاسته است. به‌عنوان مثال به معاملات هفته قبل دقت کنید. فاصله قیمتی بین معاملات در سررسیدهای مختلف ثابت و در حدود ۲۰ هزار تومان ثبت شده است که رقم بالایی محسوب نمی‌شود و شاهد تغییر جدی در موقعیت‌های خرید و فروش در این بازار نیستیم. با این حال در حال حاضر سررسید نزدیک یعنی آبان ۹۵ در مقایسه با بهای بازار تنها ۵ هزار تومان اختلاف دارد و این اختلاف در مورد آخرین سررسید ۸۰ هزار تومان است که این موضوع باعث شده تغییر موقعیت‌ها به سمت سررسیدهای دور تشدید شود. در حال حاضر میزان حجم معامله در سررسید تیر ماه ۹۶ بیش از ۱۸ هزار معامله است، درحالی‌که هفته ماقبل این میزان ۷ هزار و ۴۰۰ معامله بوده است.

در این بین اما نکته قابل توجه دیگر آن است که سطح قیمتی سررسیدهای مختلف مورد معامله در دو هفته گذشته تقریبا تغییر نسبتا خوبی را تجربه نکرده‌اند. بهای میانگین برای سررسیدهای موجود در هفته گذشته با قیمت‌های هفته قبل از آن تقریبا برابر بوده است. به‌عنوان مثال به‌طور میانگین بهای سررسید آبان ماه ۹۵ در دو هفته گذشته حدود ۲ هزار تومان افزایش یافته و این میزان برای سررسید دی ماه ۴ هزار تومان افزایش را نشان می‌دهد. با این حال باید گفت رشد قیمتی میانگین را در دو هفته شاهد هستیم که یک داده ضعیف اما مثبت برای معاملات هفته گذشته محسوب می‌شود.

عامل دیگر، موقعیت‌های باز در هفته گذشته بود. همچنان دی ماه کمترین میزان موقعیت‌های باز و سررسید تیر ۹۶ بالاترین میزان موقعیت‌های باز را در سررسیدهای موجود به خود اختصاص داده‌اند. به نظر می‌رسد همچنان در شرایط فعلی معامله‌گران در حال تغییر موقعیت به سمت قراردادهای دورتر و بستن موقعیت‌های نزدیک هستند که این موضوع نشان می‌دهد ریسک‌های معاملاتی در این بازار مورد رصد معامله‌گران قرار دارد. در این بین هفته گذشته موسسه کردیت سوئیس می‌گوید: اگر احتمال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا در نشست دسامبر به ۱۰۰ درصد برسد، قیمت طلا احتمالا تا سطح حمایتی ۱۲۱۰ دلار سقوط خواهد کرد. این موسسه معتقد است حتی اگر فدرال رزرو آمریکا تا پایان امسال نرخ بهره را افزایش دهد، طی سال آینده زمینه لازم برای افزایش بیشتر نرخ بهره وجود ندارد و شرایط نگران‌کننده اقتصاد جهانی مانع از افزایش بیشتر نرخ بهره خواهد شد.

بر اساس این گزارش، پیش‌بینی می‌شود کمبود عرضه و تولید جهانی طلا طی سال ۲۰۱۷ میلادی به بیش از ۲۱۱ تن برسد و این عامل نیز می‌تواند در افزایش قیمت طلا موثر باشد. کمبود عرضه و تولید جهانی طلا امسال به ۱۴۴ تن خواهد رسید. بسیاری از تحلیلگران اقتصادی در عین حال بر این باورند که شرکت‌های معدنی جهان با قیمت ۱۳۰۰ دلاری برای هر اونس طلا نیز با مشکلات و چالش‌های زیادی روبه‌رو‌ بوده‌اند. به گزارش بلومبرگ تازه‌ترین نظرسنجی انجمن بازار طلای لندن نشان می‌دهد که پایین بودن یا منفی بودن نرخ بهره واقعی و مشکلات اقتصادی جهان موجب افزایش تقاضا برای طلا خواهد شد. بر اساس این گزارش، نظرسنجی انجمن بازار طلای لندن حاکی است که قیمت طلا تا اکتبر ۲۰۱۷ میلادی بیش از ۷ درصد افزایش خواهد یافت.

ثبات در بازار آتی