قیمت مس پس از افت و خیزهای قابل ملاحظه در سال جاری میلادی اکنون در سطح ۴۶۴۰ دلار در هر تن قرار دارد که نزدیک قیمت این فلز در ابتدای سال است. به گزارش پایگاه خبری بورس کالای ایران، در ماه مارس و ابتدای ماه جاری میلادی، قیمت مس به بالای ۵۰۰۰ دلار رسید، اما در این سطح باقی نماند، زیرا شرایط اقتصاد جهان به‌گونه‌ای نبوده که از رشد قیمت‌ها حمایت کند. هفته گذشته قیمت مس حدود ۲ درصد رشد کرد اما انتظار می‌رود این هفته قیمت‌ها کاهش یابد؛ زیرا در روزهای آینده گزارش‌هایی از اقتصاد چین منتشر می‌شود که پیش‌بینی شده منفی باشد. در ادامه به بررسی وضعیت کنونی بازار مس پرداخته و افق بازار را توصیف می‌کنیم. سه عامل مهم در تغییرات قیمت مس تاثیر دارند: وضعیت اقتصاد چین، تغییرات ارزش دلار و میزان مازاد عرضه.

وضعیت اقتصاد چین در ماه‌های اخیر خوب نبوده و اگر اقدامی برای حمایت از آن انجام نشود تغییر مثبتی رخ نخواهد داد. شاخص‌های مهم اقتصاد چین از جمله تولید کارخانه‌ای، خدمات و ساخت‌و‌سازها نشان می‌دهند فعالیت‌ها در حال کند شدن است و این درحالی است که دولت چین برای کمک به رونق اقتصاد اقدامات متعددی انجام داده است. بانک مرکزی چین نیز بارها نرخ‌های بهره را کاهش داده و از سپرده قانونی بانک‌ها نزد بانک مرکزی کاسته است. برخی تحلیلگران معتقدند توانایی دولت چین برای کمک به رونق اقتصاد محدود است؛ زیرا میزان وام‌های مشکوک‌الوصول به شدت افزایش یافته و طبیعی است که دولت نخواهد بر میزان این وام‌ها افزوده شود. در واقع اعطای اعتبارات از سرناچاری است و دولت به دقت مراقب اوضاع است.

با توجه به آنچه گفته شد، امسال در خوشبینانه‌ترین حالت اقتصاد چین ۵/ ۶ درصد رشد می‌کند و در این سطح رشد، تقاضا برای مس و دیگر فلزات اساسی رشد قابل ملاحظه‌ای نخواهد داشت. عامل دیگر، تغییرات ارزش دلار است. پیش‌بینی شده ارزش دلار در مسیر رشد حرکت کند؛ البته شیب این رشد زیاد نیست. خبرهای مثبت از اقتصاد آمریکا سبب شده بانک مرکزی این کشور خود را برای بالا بردن نرخ‌های بهره آماده کند. جانت یلن، رئیس بانک مرکزی آمریکا در سخنرانی هفته پیش خود گفت افزایش نرخ‌های بهره در ماه‌های آینده اقدامی مناسب است. اعضای کمیته سیاست‌گذاری بانک مرکزی نیز معتقدند نرخ‌های بهره باید هر‌چه زودتر بالا برده شود. این اقدام به افزایش ارزش دلار و فشار بر قیمت مس و دیگر فلزات اساسی منجر می‌شود.

سومین عامل موثر بر قیمت مس مازاد عرضه است. بانک گلدمن ساکس پیش‌بینی کرده امسال و سال آینده بازار مس با مازاد عرضه مواجه است. البته در‌باره میزان مازاد دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. تداوم مازاد عرضه نیز عاملی برای فشار بر قیمت هاست. گروه بین‌المللی مطالعات مس پیش‌بینی کرده امسال میزان تولید مس با ۵/ ۰ درصد افزایش به ۲۳ میلیون تن می‌رسد. سال آینده میزان رشد تولید ۳/ ۲ درصد خواهد بود. البته برخی عوامل حمایت از رشد قیمت‌ها وجود دارد. احتمال اجرای سیاست‌های حمایتی جدید از سوی بانک مرکزی چین و بهبود وضعیت بخش ساخت و ساز در آمریکا می‌تواند بر مصرف و قیمت مس بیفزاید.

افزایش 2/ 3 درصدی تولید جهانی مس

میزان تولید جهانی معادن مس طی ۲ ماه نخست ۲۰۱۶ میلادی، ۲/ ۳ درصد افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، بر اساس جدیدترین گزارش گروه مطالعات بین‌المللی مس (ICSG)، میزان تولید معادن مس جهان طی ۲ ماه ژانویه و فوریه ۲۰۱۶ میلادی به حدود ۳ میلیون و ۹۵ هزار تن رسید. اما این رقم در مدت مشابه سال ۲۰۱۵ میلادی، ۲ میلیون و ۹۹۷ هزار تن بود.از میزان تولید معادن مس در ۲ ماه سال ۲۰۱۶، یک میلیون و ۷۴۸ هزار و ۴۰۰ تن مربوط به قاره «آمریکا»، ۶۰۲ هزار و ۵۰۰ تن «آسیا»، ۲۹۵ هزار و ۲۰۰ تن «آفریقا»، ۲۸۷ هزار و ۴۰۰ تن «اروپا» و ۱۶۱هزار و ۵۰۰ تن مربوط به «اقیانوسیه» بوده است. در همین مدت، ظرفیت معادن مس جهان به ۳ میلیون و ۷۶۲ هزار تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۳ میلیون و ۵۸۶ هزار تن)، حاکی از رشد ۵ درصدی است.

بنا به این گزارش، میزان تولید مس تصفیه شده جهانی طی ۲ ماه نخست سال جاری میلادی، ۳ میلیون و ۷۶۷ هزار تن بود که نسبت به رقم مدت مشابه سال ۲۰۱۵ (۳ میلیون و ۶۳۴ هزار تن)، حدود ۶/ ۳ درصد رشد کرد.ظرفیت جهانی تولید مس تصفیه شده نیز در مدت مذکور، ۴ میلیون و ۴۶۵ هزار تن بود که نسبت به ظرفیت مدت مشابه سال ۲۰۱۵ (۴ میلیون و ۳۹۳ هزار تن)، حدود ۶/ ۱ درصد رشد داشته است. بنا به این گزارش، قیمت جهانی مس طی سال‌های اخیر کاهش شدیدی را تجربه کرده و از حدود ۱۰۱۴۰ دلار در تن طی ماه فوریه سال ۲۰۱۱ به حدود ۴۶۸۴ دلار طی روزهای اخیر رسیده است.