پیش‌بینی ادامه ثبات قیمت محصولات فولادی

گروه بورس فلزات- زهرا مسافر: روند جهانی حاکی از آن است که قیمت فولاد در سال ۲۰۰۷ و اوایل ۲۰۰۸ نسبت به وضعیت فعلی افزایش چشمگیری ندارد و ادامه روند ثبات کنونی بازار محصولات فولادی پیش‌بینی می‌شود. به دنبال نوسان قیمت بازار آهن در کشور طی ماه‌های نخست سال ۸۶، مصاحبه‌ای با بهرام سبحانی، مدیر عامل ذوب‌آهن اصفهان انجام دادیم که در پی می‌خوانید: لطفا عملکرد شرکت ذوب‌آهن اصفهان را در سال ۱۳۸۵ و دو ماهه نخست سال ۸۶ تشریح بفرمایید؟

در سال گذشته این شرکت توانست به تولید ۲میلیون و ۱۵۰هزار تن فولاد مذاب و ۲میلیون و ۴۳۰هزار تن محصولات نوردی دست یابد که تقریبا از تمام ظرفیت فولاد در بخش نورد استفاده شد. با توجه به نوسانات بازار در سال گذشته ۳۰۰هزار تن شمش وارداتی را نیز به تولیدمان اضافه کردیم.

وضعیت تولید در سال جاری چگونه است؟

در دو ماهه نخست سال جاری بر طبق برنامه موردنظر شرکت حرکت کردیم به طوری که در فروردین‌ماه ۲۴۰هزار تن محصولات نوردی تولید شد تا پایان خردادماه جاری نیز به تولید ۲۳۰هزار تن محصول نوردی دست خواهیم یافت و چنانچه طبق برنامه حرکت کنیم، در سال ۱۳۸۶ حدود ۱۵درصد نسبت به سال ۱۳۸۵ افزایش تولید پیش‌بینی می‌شود.

وضعیت تولید در سال جاری را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

چنانچه واردات فولاد مانع تولید شرکت نشود و بتوانیم از ظرفیت خالی نوردمان صد درصد استفاده کنیم، تا پایان سال جاری تولید محصول نهایی ذوب‌آهن بالغ‌بر ۲میلیون و ۶۰۰هزار تن خواهد شد.

در خصوص طرح‌های توسعه‌ای شرکت ذوب‌آهن اصفهان توضیح دهید؟

در حال حاضر طرحی در دست اجرا داریم به نام طرح توازن که شامل پنج پروژه است که عبارتند از پروژه کوره بلند شماره ۳ ذوب‌آهن با ظرفیت سالانه یک میلیون و ۴۰۰هزار تن چدن مذاب، پروژه کک‌سازی با ظرفیت تولید سالانه ۹۰۰هزار تن، پروژه آگلومراسیون با ظرفیت تولید سالانه ۲میلیون و ۴۰۰هزار تن و نیروگاه ۱۱۰مگاواتی برای تولید برق که هم‌اکنون تمام این پروژه‌ها در حال اجرا هستند. پروژه کوره بلند شماره ۳ که بزرگ‌ترین پروژه طرح توازن است در نیمه دوم امسال راه‌اندازی می‌شود.در مجموع با راه‌اندازی طرح توازن ظرفیت تولید شرکت ذوب‌آهن به ۳میلیون و ۶۰۰هزار تن خواهد رسید.

با راه‌اندازی طرح توازن میزان تولید این شرکت از ۲میلیون و ۲۰۰هزار تن فعلی به ۳میلیون و ۶۰۰هزار تن می‌رسد که در واقع یک میلیون و ۴۰۰هزار تن افزایش تولید خواهیم داشت. به منظور بهره‌برداری کامل از طرح توازن چندین پروژه دیگر در بخش فولادسازی در دست داریم که از جمله می‌توان به اضافه شدن کنورتور و ماشین ریخته‌گری اشاره کرد و علاوه‌بر آن با افزایش چدن تا پایان سال ۱۳۸۷ شرکت کارخانه‌ای با تولید ۶/۳میلیون تن فولاد خام (شمش) خواهد بود.همچنین طرح بهینه‌سازی ظرفیت نیز از دیگر طرح‌های توسعه شرکت است که با اجرای آن ۳۵۰هزار تن به ظرفیت نوردمان در سال ۱۳۸۷ اضافه خواهد شد.

طرح بازسازی و نوسازی زیادی نیز در ذوب‌آهن در دست است چراکه این شرکت با قدمت ۴۰سال سابقه مرتب در حال بازسازی است که بازسازی کوره بلند شماره ۲ از آن جمله است که امسال بعد از راه‌اندازی کوره بلند ۳ انجام خواهد شد زیرا که هر ۱۰سال یک بار این کوره باید برای تعمیرات متوقف شود که دو سال پیش این اتفاق باید رخ می‌داد اما برای عدم افت تولید در سطح کشور تمام سعی‌مان بر این بود که تا راه‌اندازی کوره‌بلند ۳ از متوقف شدن آن جلوگیری شود.

تولید ذوب‌آهن تا پایان برنامه چهارم به چه میزان است؟

این شرکت سقف تولید ۶/۳میلیون تن فولاد را در برنامه چهارم پیش‌بینی کرده است، اما برای ظرفیت نهایی یک طرح ۵میلیون تنی در دست مطالعه داریم که هم‌اکنون مطالعات اولیه آن شروع شده که تا پایان برنامه چهارم کار بررسی این طرح به اتمام می‌رسد و در پنج ساله برنامه بعدی اجرایی خواهد شد که به تولید ۵میلیون تن محصول نهایی دست خواهیم یافت.

سیاست‌های کلی ذوب‌آهن را در سال ۸۶ تشریح بفرمایید؟

تولید با حداکثر ظرفیت در بخش فولادسازی از سیاست‌های کلی این شرکت است به طوری که در بخش نورد ظرفیت ما بیش از ظرفیت تولید فولاد خام است که یک مقدار ظرفیت خالی داریم که براساس سیاست‌های شرکت با خرید شمش از خارج این ظرفیت خالی را پر می‌کنیم تا با حداکثر ظرفیت از نوردمان بهره‌برداری کنیم که با توجه به کمبود فولاد در کشور بتوانیم نقش بسزایی در این زمینه ایفا کنیم.

در ۳ ماه نخست امسال شمش قابل توجهی خریداری کردیم چرا که ۴۰۰هزار تن ظرفیت خالی داریم. به علت اینکه امسال کوره بلند این شرکت برای تعمیرات باید تعطیل شود و برای جلوگیری از افت تولید فولاد خرید ۶۰۰ تا ۶۵۰هزار تن شمش پیش‌بینی شده که البته قسمت عمده این خرید در نیمه دوم امسال انجام خواهد شد. اجرای یکسری پروژه‌های زیست‌محیطی نیز از طرح‌های توسعه ذوب‌آهن است که برخی از آنها از قبل آغاز شده و امسال به پایان می‌رسد و بعضی از این پروژه‌ها نیز امسال شروع می‌شود.

برنامه صادرات و فروش شرکت را تشریح بفرمایید.

ذوب‌آهن برنامه ۳۰۰هزار تن صادرات را در سال گذشته پیش‌بینی کرده بود، اما به دلیل تقاضای شدید بازار داخل و وضعیت آهن به طور خاص از خردادماه صادرات متوقف شد که هنوز هم متوقف است.

امسال نیز صادرات ۵۰۰هزار تن محصول از سوی این شرکت پیش‌بینی شده است، اما تا زمانی که وضعیت آهن در بازار داخل مناسب نباشد صادرات این شرکت متوقف خواهد ماند که در صورت ثبات شرایط بازار داخل برنامه صادرات به صورت جدی دنبال خواهد شد.

در دو ماه نخست سال گذشته در مجموع حدود ۸۰ تا ۱۰۰هزار تن صادرات صورت گرفته است.

در سال گذشته در مجموع تمام ۲میلیون و ۴۰۰هزار تن تولید ذوب‌آهن به فروش رسید چرا که به طور کلی محصول این شرکت از تولید به مصرف است چون که فروش ما همیشه به صورت سلف آن هم در بورس‌فلزات انجام می‌شود.

فروش این شرکت براساس مکانیزم بورس‌فلزات و کشف قیمت و متناسب با عرضه و تقاضا است. در سال گذشته در مجموع ۱۲۰۰میلیارد تومان محصول از سوی ذوب‌آهن اصفهان به فروش رسید که امسال نیز میزان فروش به همین میزان است.

چه راهکارهایی برای کنترل بازار آهن پیشنهاد می‌دهید؟

بازار آهن ممکن است از نوسانات مقطعی برخوردار باشد که عوامل مختلف در این امر تاثیر دارد از جمله می‌توان هدایت پول سرگردان به سمت بورس برای خرید را برشمرد. از نظر تولید میلگرد در کشور مشکلی وجود ندارد و کمبود این کالا احساس نمی‌شود. زیرا که هر زمانی تعادل میان عرضه و تقاضا به هم بریزد به علت تعرفه‌های نسبتا پایین، تجار نسبت به واردات اقدام می‌کنند و هم‌اکنون نیز کشورهایی مانند ترکیه و آسیای میانه میلگرد آماده برای صادرات دارند. در این میان بعضی از مقاطع تیرآهن در کشور بحران‌ساز است زیرا که تولید تیرآهن در داخل کشور محدود به ذوب‌آهن است و مقدار اندکی هم در گروه ملی تولید می‌شود، البته در خارج از کشور تیرآهن، مانند میلگرد سهل‌الوصول نیست چرا که تیرآهن‌ در دنیا به طور معمول در اسکله، سازمان‌های صنعتی، پل و ... استفاده می‌شود و در ساختمان کمتر استفاده می‌شود به همین دلیل کارخانه‌های تولیدی محدود و اندک است. در زمانی که در کشور با کمبود تیرآهن مواجه می‌شویم تجار برای واردات به ۵ ماه زمان نیاز دارند و واردکنندگان کمتر برای واردات این کالا ریسک می‌کنند مگر در حالت استثنایی که ممکن است محموله‌هایی که با استاندارد انطباق نداشته باشد وارد شود. به علت آنکه از ۱۰ روز قبل از عید بازار تعطیل و در حالت کما بود ناگهان پس از عید در اولین جلسه‌ای که کالایمان را در بورسی عرضه کردیم به علت تقاضای زیاد تمام کالای عرضه شده خریداری شد که این عطش بازار به آهن پس از تعطیلات نوروزی یکی از عوامل گرانی بود که البته در این میان افزایش نرخ دستمزد، مواد اولیه حمل و نقل در ابتدای هر سال نیز بر روی قیمت‌ها اثرگذار است.

در مجموع نوسانات مقطعی آهن را نمی‌توان ملاک قرار داد و بر روی آن تصمیم‌گیری کرد.

در حال حاضر قیمت آهن به تعادل نسبی رسیده و هر کیلو میلگرد به قیمت ۶۲۰ تا ۶۳۰ تومان و تیرآهن هر کیلو به قیمت ۷۲۰ تا ۷۳۰ تومان قیمت متعادلی است هم برای مصرف‌کننده و هم برای فروشنده .

آیا شما به عنوان تولیدکننده فولاد با واردات موافقید؟

به منظور کنترل قیمت‌ها و تعادل میان عرضه و تقاضا واردات باید انجام شود چرا که در صورت عدم واردات به علت کمبود موجودی فاجعه به بار می‌آید اما واردات باید طی سال و متناسب با مصرف و با توزیع عادلانه صورت گیرد زیرا اگر ناگهان به میزان پنج میلیون تن فولاد وارد کشور شود طی دو ماه، تمام کارخانه‌های داخل متوقف و با بحران مواجه خواهند شد.

لطفا برای حل این مشکل راهکار لازم را پیشنهاد دهید؟

کشور باید از یک برنامه برخوردار باشد به‌گونه‌ای که متراژ ساختمان‌هایی که قرار است طی یک سال از سوی وزارتخانه‌های مختلف اعم از وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت آموزش و پرورش و ... ساخته شود، محاسبه شود. یک مرجع ویژه باید میزان مصرف آهن مورد نیاز در ساختمان‌های مورد نظر برای احداث را برآورد کند تا نیاز کشور به آهن در سال مشخص شود تا میزان کمبود در کشور طی یک برنامه مدون و مشخص در طول یک سال وارد کشور شود و با روند منطقی توزیع شود.

قیمت محصولات فولادی را در آینده چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

کشورهایی مانند چین که ۳۰ تا ۳۵درصد تولید و تجارت فولاد دنیا را در اختیار دارند تعیین کننده قیمت محصولات فولادی در دنیا و اثرگذار هستند و هر موقع به عنوان صادرکننده و یا واردکننده وارد بازار شوند نقش بسزایی در تعیین قیمت‌ها خواهند داشت.

در کل روند جهانی حاکی از آن است که قیمت فولاد در سال ۲۰۰۷ و اوایل ۲۰۰۸ نسبت به وضعیت فعلی افزایش چشمگیری ندارد و ثبات روند کنونی قیمت محصولات فولادی پیش‌بینی می‌شود.

قیمت محصولات فولادی در بازار داخل پس از فراز و نشیب‌های شدید قبل و بعد از عید هم‌اکنون به حالت متعادلی رسیده و چنانچه اتفاق خاصی رخ ندهد قیمت‌ها تثبیت می‌شود چرا که بخش عمده‌ای از قیمت‌های داخلی از قیمت‌های جهانی متاثر می‌شود.

آهن در ایران چون به عنوان یک نوع از مصالح ساختمانی تلقی می‌شود و در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی می‌توان از آن استفاده کرد به این ترتیب قیمت آن براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود به گونه‌ای که افزایش قیمت به منزله افزایش تقاضا و ساخت‌وساز در کشور است که از این نقطه نظر یک پیام امیدبخش است.