ابهام در واردات تیرآهن غیراستاندارد
چندی پیش بحث واردات محموله ۱۳۰هزار تنی تیرآهن از روسیه به کشور مطرح شد که با توجه به مطابقت نداشتن مشخصات این محصولات از نظر وزنی با استانداردهای قابل قبول، موسسه استاندارد با واردات آن مخالفت کرد و ورود این محموله به کشور در ابتدا منتفی اعلام شد. به گزارش ایسنا این موضوع کشمکشهایی را بین بخش خصوصی واردکننده و موسسه استاندارد ایجاد کرد و هر چند در ابتدا مسوولان موسسه استاندارد ورود این محصول را به بازار عمومی کشور قابل قبول ندانسته و اعلام کردند که این موسسه به وظیفه خود در خصوص آزمایش تیرآهنهای وارداتی و مطابقت آنها با استانداردهای مربوطه عمل و مخالفت خود را با ورود این محموله به منظور عرضه در بازار و مصرف برای عموم ابراز کرده است، ولی بخش خصوصی تمام تلاش خود را برای واردات آن به کار گرفت و در نهایت نیز موفق به واردات بخشی از این محصول به کشور شد.
البته در همان زمان نظامالدین برزگری، معاون تحقیقات فلزی موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، نیز اعلام کرد:استفاده از این تیرآهنهای وارداتی با نظارت دولت و براساس یکسری تضمینها از طرف وزارتخانهها قابل قبول است و موسسه استاندارد نیز خواستار تضمینهای لازم از سوی وزیران صنایع و بازرگانی شده بود.
وی گفته بود: ممکن است واردات محموله ۱۳۰هزار تنی تیرآهن براساس یک نوع مصلحت اندیشی و برای استفاده در یک طرح خاص دولتی انجام شود که در این صورت و با وجود نظارت وزارتخانههای مرتبط با این امر مشکلی برای واردات از نظر موسسه استاندارد وجود نخواهد داشت.
برزگری گفته بود: موسسه استاندارد مجوز واردات محموله ۱۳۰هزار تنی آهن را صادر نکرده و نخواهد کرد و در صورتی که این محموله به هر طریقی به بازارهای عمومی مصرف وارد شود، موسسه استاندارد با این مساله برخورد خواهد کرد و این محصولات توقیف خواهد شد. از سویی گمرک نیز اعلام کرد: نظرات مشروط موسسه استاندارد مبنی بر استفاده مشروط از تیرآهنهای وارداتی به منظور مصرف در پروژههای زیربنایی و عمرانی و به عنوان کالای خاص و به صورت نظارت شده مطابق با قانون برای گمرک قابل قبول نیست و براساس ردیف پنج کالاهای مشمول مقررات استاندارد اجباری که به تصویب شورایعالی استاندارد رسیده، دریافت گواهینامه انطباق از مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برای واردات انواع تیرآهن اجباری اعلام شده است.
محمدرضا نادری، معاون امور گمرکی گمرک ایران، گفته بود: واردکنندگان تیرآهن در صورت ارائه گواهی از موسسه استاندارد به گمرک و با رعایت سایر قوانین مرتبط میتوانند تیرآهنهای وارداتی را از گمرک ترخیص کنند و در صورت ارائه نکردن این گواهینامه، گمرک ایران طبق مقررات صادرات و واردات و آییننامه اجرایی آن از ورود این کالاها به کشور جلوگیری خواهد کرد.
این درحالی است که پس از گذشت مدتی، خبر ورود بخشی از این محموله به بازار و برای مصرف عمومی منتشر شد.
هماکنون نیاز کشور به تیرآهن سالانه دو میلیون و ۵۰۰هزار تن برآورد میشود که بخشی از آن از طریق واردات تامین میشود و البته این درحالی است که امکان تولید کل این نیاز در داخل وجود دارد که عملی شدن آن نیازمند تامین مواد اولیه مورد نیاز کارخانههای تولیدکننده است.
چندی پیش علیرضا طهماسبی، وزیر صنایع و معادن، با اشاره به صدور مجوز تولید حدود ۲۵میلیون تن نورد در کشور گفته بود: درحالحاضر پنجمیلیون تن ظرفیت تولید نورد در کشور وجود دارد که تنها یک تا ۲/۱میلیون تن آن فعال است و به همین دلیل باید در صدور مجوزهای جدید تولید دقت بیشتری صورت گیرد و حتی شاید دیگر مجوزی برای تولید نورد صادر نکنیم.
همچنین بنا به گفته تقی بهرامیسال گذشته فقط ۱۰درصد از ظرفیت تولید تیرآهن کشور فعال بود که این رقم امسال به ۳۰درصد رسیده است و در صورت ادامهدار بودن روند اعطای تسهیلات به تولیدکنندگان بخش خصوصی جهت واردات مواد اولیه مورد نیاز، کل ظرفیت نورد کشور فعال خواهد ماند.
ارسال نظر