2میلیون تن آهن‌آلات وارداتی به زودی در بازار

گروه بورس‌فلزات- فرشته تاجیک: محمد آزاد، رییس شورای اصناف کشور یکی از فعالان عرصه آهن‌آلات است که همواره با تحلیل خود از بازار فولاد تصمیم‌گیری برای تجار را آسان کرده است متنی که در پی می‌آید گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با آزاد است. روند واردات فولاد در ماه‌های اخیر چگونه بوده است؟

از ابتدای سال‌جاری تاکنون حدود ۲/۴میلیون تن آهن‌آلات وارد کشور شده است و فعلا کمبود شمش فولاد به طوری جدی احساس نمی‌شود ولی کشور تا پایان امسال نیاز به واردات تیرآهن دارد.

چرا واردات محصولات فولادی در ماه‌های گرم صورت نگرفت و این اتفاق در ماه‌های سرد رخ داد؟

واردات محصولات فولادی در ماه‌های گرم هم انجام شده ولی حجم آن کم بود. البته واردات آهن‌آلات یا هر کالایی به کشور به زمان نیاز دارد. بنابراین ممکن است کالایی از زمان ثبت سفارش تا واردات آن سه تا چهار ماه طول بکشد.

البته سال گذشته واردکنندگان آهن‌آلات به دلیل افت قیمت‌ها با ضرر و زیان مواجه شدند و امسال هم این تصور در بین آنها حاکم بود اما امسال به دنبال افزایش قیمت‌های جهانی فولاد انگیزه واردکنندگان آ‌هن‌آلات برای عرضه محصول در بازار داخلی افزایش یافت. به طوری که در ماه‌های اول سال (بهار) واردات به حداقل خود رسید اما در ماه‌های تابستان و به خصوص پاییز شاهد افزایش روند واردات آهن‌آلات به کشور بودیم.

واردات ۴میلیون تن فولاد شامل چه اقلامی بوده است؟

شمش آهن بیشتر وارد شده برای اینکه در داخل تبدیل به مقاطع مختلف می‌شوند و بخشی از واردات به تیرآهن، میلگرد و ورق اختصاص یافته است.

این محصولات بیشتر از چه کشورهایی وارد شده است؟

اغلب واردات از کشورهای آسیای میانه است به دلیل اینکه فاصله کمتری دارند و واردات آسان‌تر انجام می‌شود و مقادیری آهن‌آلات هم از ترکیه و اسپانیا خرید شده است و اخیرا مقادیری آهن و فولاد از چین خریداری شده که فعلا در دست اقدام است. اقلام وارداتی از چین بیشتر میلگرد و مقادیری هم تیرآهن است. ولی از کشورهای آسیای میانه که قبلا خریداری شده بیشتر شمش آهن و مقدار کمتری آهن ساخته شده وارد شده است.

این محصولات خریداری شده در چه ماه‌هایی وارد کشور می‌شوند؟

قبل از پایان سال‌جاری آهن‌آلات خریداری شده از قبل وارد کشور خواهد شد و در سال جدید باید کمبود آهن‌آلات متناسب با نیاز داخل و سطح قیمت‌ها بررسی شود تا بتوان در مورد واردات آهن‌آلات تصمیم‌گیری کرد.

پیش‌بینی می‌کنید چه میزان محصولات تا پایان سال وارد کشور شود؟

در حدود ۲میلیون تن آهن‌آلات به زودی وارد بازار می‌شود.

آیا واردات این محصولات توانسته است بر روی سطح قیمت‌ها تاثیر بگذارد؟

از زمانی که واردات انجام شده قطعا بر سطح قیمت‌ها تاثیر گذاشته و قیمت‌ها را تا اندازه‌ای متعادل کرده است به طوری که قیمت‌ها در پاییز امسال نسبت به تابستان کاهش پیدا کرده است ولی در ماه‌های آینده انتظار کاهش قیمت زیادی نداریم و تصور می‌کنم که قیمت‌های آهن‌آلات بیش از ۵درصد کاهش یا افزایش نداشته باشد و دلیلش هم این است که قیمت‌های جهانی فولاد در حدی است که قیمت داخلی نمی‌تواند به پایین‌تر از آن برسد.

آیا واردات ۲میلیون تن آهن‌آلاتی که وزارت بازرگانی وعده آن را داده بود عملی شده است؟

البته دولت اقدام به واردات کرده ولی بیشتر این آهن‌آلات را به صورت سهمیه به ارگان‌های مختلف داده‌اند یا اینکه وزارتخانه‌ها براساس نیاز خودشان اقدام به واردات کرده‌اند.

واردات محصولات فولادی توسط چه اشخاصی (حقوقی یا حقیقی) انجام می‌شود؟

واردات آهن‌آلات ممنوع نیست و هر شخصی می‌تواند وارد کند و حتما احتیاج نیست که ارگان خاصی انجام دهد و اصولا مواد اولیه را بیشتر کارخانه‌های تولیدی داخلی سفارش می‌دهند و تولیدکنندگان بخش‌خصوصی یا دولتی اقدام به وارد کردن شمش آهن می‌کنند و آهن‌آلات ساخته شده را معمولا تجار وارد می‌کنند تا برای تنظیم بازار یا تعدیل قیمت‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

در بازار شاهد ورود آهن‌آلات بی‌کیفیت هستیم این آهن‌‌ها توسط چه اشخاصی به بازار وارد شده است؟

اگر آهن‌آلات کیفیت نداشته باشد خود دولت اجازه واردات آن را نمی‌دهد زیرا موسسه استاندارد موظف است هر کالایی را که می‌خواهد وارد کشور شود نمونه‌برداری و آزمایش کند و اگر دید از کیفیت مطلوب برخوردار نیست اجازه واردات را نمی‌دهد.

اما اینکه بعضی آهن‌آلات بی‌کیفیت وارد کشور شده احتمالا یکسری آهن را برای کارهای صنعتی وارد می‌کنند و آهن‌آلاتی که برای کارهای صنعتی وارد می‌شود برای کارهای ساختمانی کیفیت ندارد.

اگر احتمالا این آهن‌آلات را کسی در بازار توزیع کند یا برای مصارف ساختمانی استفاده کند این کار ممکن است از کیفیت کار بکاهد که معمولا مهندسان ناظر ساختمانی موظفند در امر نظارت مراقب باشند که اگر آهن‌آلات مصرفی غیر از مصرف ساختمانی داشته باشد اجازه ندهند که استفاده شود.

ذوب‌آهن اصفهان محصولات تحویل اسفندماه را نسبت به هفته گذشته با قیمت بالاتری عرضه کرده، دلیلش چیست؟

چون عده‌ای اقدام به خرید آهن‌آلات برای فصل بهار که مصرف بالاتر خواهد رفت، می‌کنند، لذا ذوب‌آهن قیمت‌ها را نمی‌خواهد بالا ببرد ولی قیمت‌ها وقتی روی تابلوی بورس می‌رود آن وقت عرضه و تقاضا تعیین‌کننده قیمت خواهد بود و تقاضا برای محصولات ذوب‌آهن اصفهان بیشتر از عرضه بوده و این امر باعث افزایش قیمت‌ها شده است و اگر تقاضا کمتر از میزان عرضه بود قطعا قیمت‌ها بالا نمی‌رفت.

در چند ماه اخیر با کمبود گاز در کارخانه‌های تولید فولاد مواجه شده‌ایم. آیا این کمبود بر سطح قیمت آهن‌آلات اثر گذاشته است؟

البته کمبود گاز نمی‌تواند زیاد بر سطح قیمت‌ها اثر بگذارد به دلیل اینکه مصارف تولید فولاد کمتر از مصرف گاز است و کارخانه‌ها بیشتر از نیروی برق و مقداری هم از زغال‌سنگ استفاده می‌کنند البته در بعضی از بخش‌های خصوصی که مصرف بسیار کمی از گاز دارند، آنها هم نمی‌توانند تاثیر زیادی روی قیمت آهن‌آلات بگذارند. معمولا قیمت آهن‌آلات را عرضه و تقاضا و قیمت‌های جهانی تعیین می‌کند که با افزایش این دو عامل سطح قیمت‌ها نیز افزایش خواهد یافت.

پیش‌بینی شما برای سطح قیمت‌ها تا پایان سال چگونه است؟

قطعا تا پایان بهمن ماه قیمت‌ها به طور ناگهانی افزایش نمی‌یابد اگر در اسفند ماه مصرف سال آینده و میزان عرضه و تقاضای آهن‌آلات با هم برابری نکند با افزایش قیمت روبه‌رو خواهیم شد اما من تصور می‌کنم که با واردات می‌توان این نقیصه را جبران کرد و کمبود را برطرف کرد که این موضوع باعث خواهد شد قیمت‌ها تا اندازه متعارفی افزایش یابد و در حد ۵-۴درصد کاهش یا افزایش قیمت هم خیلی روی بازار تاثیرگذار نیست.

در حال حاضر عرضه و تقاضای فولاد در بازار داخلی برابری می‌کند؟

در حال حاضر تمامی مشکلات ما این است که عرضه و تقاضا با هم برابری نمی‌کند برای اینکه مصارف آهن و فولاد کشور ما ۱۸/۱۷میلیون تن در سال است، ضمن اینکه بین ۳-۵/۲میلیون تن هم صادرات آهن و فولاد داریم که درنتیجه باید بالای ۲۰میلیون تن تولید آهن داشته باشیم در حالی که تولید داخل ما ۱۳-۱۲میلیون تن بیشتر نیست و همیشه با کمبود روبه‌رو هستیم و امیدواریم که در سال آینده و به نتیجه رسیدن طرح‌های تولیدی که دولت پیگیری می‌کند مقدار کسری تولید جبران شود وگرنه مجبوریم که کمبود را از طریق واردات جبران کنیم.