مهدی پزشکان- مذاکرات رسمی‌تعیین قیمت سنگ‌آهن برای سال ۲۰۰۷ میلادی که در ماه دسامبر ۲۰۰۶ آغاز شده بود، با توافق بین سی وی آردی (CVRD) به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده سنگ‌آهن جهان و شانگهای بائواستیل، بزرگ‌ترین فولادساز چین به پایان رسید.

به گزارش معدن و توسعه، این توافق حاکی از افزایش ۹/۵‌درصدی قیمت سنگ‌آهن از ابتدای آوریل ۲۰۰۷ تا آوریل ۲۰۰۸ است. بر این اساس، قیمت جدید هر تن سنگ‌آهن زینتر کاراجاس به عنوان محصول اصلی سی وی آردی، ۲/۷۳سنت FOB بندر پونتا دا مادرینا کشور برزیل خواهد بود. این در حالی است که بهای سنگ‌آهن طی سال‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ میلادی به ترتیب ۷۱/۵ و ۱۹‌درصد رشد داشت و تحلیلگران رشد ۱۰-۵‌درصدی را برای سال ۲۰۰۷ پیش‌بینی کرده بودند.

از سوی دیگر پیش بینی لاکشمی‌میتال، رییس شرکت آرسلور ـ میتال، عدم افزایش قیمت سنگ‌آهن در سال ۲۰۰۷ بود. وی در حاشیه کنگره سالانه موسسه بین المللی آهن و فولاد (IISI) در بوینس آیرس در مصاحبه با «متال بولتن» خاطرنشان کرده بود: همان طوری که کاهش قیمت سنگ‌آهن در سال ۲۰۰۷ مورد انتظار نیست، پیش‌بینی می‌شود افزایش قیمت نیز نداشته باشیم. به هر حال بسیاری از تحلیلگران معتقدند این میزان افزایش قیمت برای هر دو طرف مناسب است. به عقیده آنان تولیدکنندگان سنگ‌آهن و فولادسازان، به خوبی خواسته‌های خود را تعدیل کرده‌اند.

با توجه به اینکه توافقات اولیه سال مالی ۲۰۰۶، اواسط ماه مه ‌سال‌جاری حاصل شده بود، مذاکرات امسال به طور غیرعادی و بسیار زودتر از آنچه پیش‌بینی می‌شد، به توافق طرفین رسید. تولیدکنندگان سنگ‌آهن این سرعت در حصول توافقات را نشانگر تقاضای بالای این محصول ارزیابی کرده‌اند. از سوی دیگر سی وی آردی نیز این توافق زودهنگام را در ۱۰ سال اخیر، بی‌نظیر خواند. این برای اولین بار است که چین به طور مستقیم و بدون تبعیت از رقبای فولادساز خود با تولیدکنندگان خارجی سنگ‌آهن، به توافق رسیده است و به عنوان تعیین کننده قیمت جهانی ایفای نقش می‌کند. به گفته مسوولان شرکت سی وی آردی، رفتار چینی‌ها در اداره این مذاکرات، بسیار حرفه‌ای بوده است.

بر اساس گزارش روزنامه دولتی چاینا دیلی (China Daily)، عدم توافق مستقیم فولادسازان چینی با تولیدکنندگان جهانی طی سال‌های اخیر، صنعت فولاد این کشور را با شرایط نامساعدی مواجه کرده و آنان را وادار به دخالت مستقیم در این مذاکرات کرده است.

این در حالی است که انعکاس خبر توافق بائواستیل با شرکت‌های تولیدکننده سنگ‌آهن در جهان، تاکنون با سکوت فولادسازان چینی همراه بوده است. این کشور واردات بیش از ۴۰‌درصد سنگ‌آهن حمل شده توسط کشتی در جهان را به خود اختصاص داده است و از سوی دیگر سی وی آردی بزرگ‌ترین تامین کننده سنگ‌آهن مورد نیاز چین محسوب می‌شود. میزان کل واردات سنگ‌آهن از سوی چین در سال ۲۰۰۶، حدود ۳۳۵میلیون تن بوده که سهم فروش این شرکت، بالغ بر ۷۶میلیون تن بوده است. این رقم نسبت به سال ۲۰۰۵، بیش از ۴۰‌درصد رشد نشان می‌دهد و پیش‌بینی‌ها حاکی از ادامه این روند افزایش در سال ۲۰۰۷ است. به گفته کارشناسان، سرعت رشد اقتصادی چین و به تبع آن افزایش مصرف داخلی فولاد این کشور در سال ۲۰۰۷، اندکی کاهش خواهد یافت و نتیجه این مذاکرات هم این روند را تایید کرده است. با وجود اینکه میزان افزایش قیمت سنگ‌آهن از سال‌های گذشته کمتر بوده است ولی احتمال می‌رود هزینه‌های تولید فولاد در چین همچنان به روند رو به رشد خود ادامه دهد و باعث افزایش قیمت فولاد در این کشور شود. بر اساس اعلام سی وی آردی، بقیه قراردادها با مشتریان آسیایی نیز بر مبنای افزایش ۵/۹‌درصدی قیمت خواهد بود و همین میزان افزایش نیز برای مشتریان اروپایی، از اول ژانویه ۲۰۰۷ اعمال خواهد شد.

از سوی دیگر، توافق قیمت سنگ‌آهن دانه‌بندی و کنسانتره نیز مابین همرسلی (Hamersley) به عنوان یکی از شرکت‌های زیرمجموعه ریوتینتو استرالیا و بائواستیل حاصل شد. براساس این توافق، قیمت سنگ‌آهن کلوخه و ریزدانه نیز شاهد رشد ۹/۵درصدی از اول آوریل سال ۲۰۰۷ به مدت یک سال خواهد بود. قیمت جدید هر تن سنگ‌آهن ریزدانه، بر مبنای ۸۰/۴۲سنت FOB و هرتن کلوخه سنگ‌آهن بر مبنای ۱۰۲/۶۴سنت FOB خواهد بود.

گفتنی است، حدود ۴۰‌درصد از کل سنگ‌آهن دنیا توسط سه شرکت ریوتینتو، سی وی آردی و بی اچ پی بیلیتون تولید می‌شود و به این ترتیب توافق یکی از فولادسازان بزرگ دنیا با یکی از این سه شرکت برای خرید سنگ‌آهن برای هر سال، می‌تواند نقش بسزایی در بقیه قیمت‌گذاری‌ها داشته باشد.