تولید 26میلیون تن فولاد در خاورمیانه

گروه بورس و فلزات - علی غفوری:تولید فولاد خاورمیانه قرار است از ۷/۱۳میلیون تن در سال‌جاری با ۴/۱۲میلیون تن افزایش تا سال ۲۰۱۰ به ۲۶میلیون تن برسد ولی با این وجود همچنان از تقاضای منطقه عقب‌تر خواهد بود. این سخنان توسط مدیر بازاریابی کارخانه فولاد EZDK در دهمین کنفرانس آهن و فولاد خاورمیانه عنوان شد.

تقاضا در مناطق شرقی مدیترانه، شمال آفریقا و شورای همکاری خلیج‌فارس به رشد خود ادامه خواهد داد و در سال ۲۰۱۰ به ۸/۴۷میلیون تن خواهد رسید که عامل اصلی آن رشد درآمدهای نفتی است و این باعث خواهد شد تولید ناخالص داخلی آنها همچنان بالاتر از میانگین جهانی (۳/۳ تا ۵/۳درصد) باقی بماند گرچه ممکن است طی این سال‌ها به ۳/۴ تا ۵/۴درصد کاهش یابد.

البته مصرف سرانه آهن و فولاد در مناطق یاد شده هنوز راه درازی تا رسیدن به میانگین جهانی دارد و هم‌اینک در سقف ۱۳کیلوگرم است در حالی که این رقم در کشورهای پیشرفته ۴۰۰ تا ۶۰۰کیلوگرم است.در این میان عمدتا افزایش ظرفیت‌ها در کشورهای مصر با ۲میلیون تن افزایش تا سال ۲۰۱۰، عربستان سعودی با ۵میلیون تن افزایش تا سال ۲۰۱۰ و امارات با ۵/۱میلیون تن خواهد بود.این به معنای ۷/۱۰میلیون تن افزایش ظرفیت محصول نهایی است که باعث می‌شود کل تولید از ۹/۲۲میلیون تن فعلی به ۶/۳۳میلیون تن تا سال یاد شده افزایش یابد.

در این میان امارات با افزایش ظرفیت محصول نهایی ظرفیت این بخش را به ۱/۳میلیون تن خواهد رسانید و عربستان ۹/۱میلیون تن و مصر ۵/۲میلیون تن به ظرفیت خود در این بخش خواهند افزود.ولی این افزایش نیز پاسخگوی تقاضای رو به رشد منطقه نخواهد بود و به پیش‌بینی مدیر بازاریابی فولاد مصر مصرف از ۱/۳۵میلیون تن فعلی به ۳/۴۲میلیون تن در سال ۲۰۰۸ و ۸/۴۷میلیون تن در سال ۲۰۱۰ خواهد رسید.در سال ۲۰۱۰ مدیترانه شرقی، بزرگ‌ترین منطقه واردکننده فولاد در خاورمیانه خواهد بود و تراز تجاری فولاد آن در سال ۲۰۱۰ به ۵/۸میلیون تن خواهد رسید.در حالی که این رقم در شورای همکاری‌ خلیج‌فارس ۷/۱میلیون تن و آفریقای شمالی ۴/۱میلیون تن خواهد بود.

در منطقه خلیج‌فارس (شورای همکاری) تقاضا همچنان توسط پروژه‌های ساختمانی بزرگ که ۳/۶۴۴میلیارد دلار فولاد احتیاج دارند (تا سال ۲۰۱۰) افزایش خواهد یافت. در این میان پروژه‌های صنعت پتروشیمی ۱۱۰میلیارد دلار نفت و گاز ۷/۱۹۷میلیارد دلار و پروژه‌های برق ۶/۷۱میلیارد دلار فولاد مصرف خواهند کرد. بخش عمده‌ای از این ارقام مربوط به پروژه عمران شهری سوبیا در کویت خواهد بود که طبق برنامه در فصل چهارم سال ۲۰۰۸ آغاز خواهد شد و ۲۰میلیارد دلار مصرف فولاد خواهد داشت. همچنین پروژه مجتمع پالایشگاهی - پتروشیمی آرامکو که قرار است در فصل چهارم سال ۲۰۰۷ آغاز ‌شود ۱۶میلیارد دلار فولاد مصرف خواهد کرد. مورد سوم پروژه توسعه بندری در بندر زاید امارات می‌باشد که در فصل چهارم سال ۲۰۰۷ آغاز خواهد شد و ۱۵میلیارد دلار فولاد مصرف خواهد کرد.

عملیات عمران و نوسازی پس از جنگ در عراق، لبنان و سودان نیز باعث افزایش تقاضا خواهد شد. در کنار رشد سریع جمعیت منطقه که ۵میلیون نفر در سال رشد دارد و آنها نیز به منزل نیاز دارند نیز باعث افزایش تقاضا خواهد شد، اما این سخنران عنوان داشت که در این بین ریسک نیز وجود دارد که مهم‌تر از همه می‌تواند کاهش رشد اقتصادی در آمریکا، اروپا و ژاپن باشد که منجر به رکود اقتصادی جهانی خواهد شد. از سوی دیگر کاهش بهای نفت به واسطه کاهش تقاضا می‌تواند رکود اقتصادی در بسیاری از کشورهای خاورمیانه را باعث شود و درنهایت عدم ثبات سیاسی نیز می‌تواند باعث تنش در کل منطقه و درنهایت متوقف شدن پروژه‌های عمرانی شود.

منبع: متال‌بولتن