به گفته محمدصادق مفتح معاون وزیر بازرگانی، هرگونه واردات بی‌رویه و بدون توجیه واقعی اقتصادی، جنگ با بازار است و علاوه‌بر اینکه نمی‌تواند موجب تعادل بازار شود، به تولیدکننده داخلی نیز ضربه می‌زنند. معاون وزیر بازرگانی، گفت: در شرایط کنونی ریشه مشکل بخش فولاد و آهن در عدم نقدینگی برای واردات مواداولیه این محصول است و امیدواریم در آینده نزدیک اقدام موثر درباره تامین نقدینگی برای واردات مواد اولیه فولاد صورت گیرد. برای افزایش عرضه محصولات فولادی در بازار صورت گرفت

توافق دولت و بخش‌خصوصی برای واردات شمش فولاد

گروه بورس فلزات - در روزهای سرد پاییزی سال ۸۵ قیمت میلگرد برخلاف سال گذشته با افزایش روبه‌رو است.

کاهش تولید از سوی فولادسازان بخش‌خصوصی به دلیل کمبود مواد اولیه و غیراقتصادی بودن واردات میلگرد دلیل اصلی افزایش قیمت این کالا است.

محدودیت بخش‌خصوصی برای تامین شمش فولاد

به گزارش خبرنگار ما، علی‌اکبر هاشمیان، دبیر کل بورس فلزات تهران گفت: کشور به واردات میلگرد نیازمند است اما طی ماه‌های اخیر به دلیل اختلاف قیمت آهن‌آلات تولید شده در داخل و خارج، واردات این کالا غیراقتصادی بود.

دبیرکل بورس فلزات در ادامه افزود: ممکن است واردات برخی محصولات فولادی مقرون به صرفه باشد اما به دلیل بالا بودن تعرفه‌ها در اغلب موارد واردات آهن‌آلات برای تجار صرفه اقتصادی ندارد.

وی گفت:‌ مشکل اصلی کمبود آهن‌آلات در کشور تولید پایین بخش‌خصوصی است چرا که این بخش به دلیل محدودیت‌هایی که برای تامین شمش دارد نمی‌تواند با حداکثر ظرفیت فولاد تولید کند.

هاشمیان اظهار داشت: با این که قیمت شمش فولاد تنی ۳۰ دلار ارزان شده است اما متاسفانه بخش‌خصوصی برای تهیه این کالا با مشکلاتی روبه‌رو است.

هاشمیان ظرفیت تولید میلگرد در کشور را ۸میلیون تن خواند و گفت: در‌حال‌حاضر بخش دولتی با حداکثر ظرفیت میلگرد تولید می‌کند.

تامین نقدینگی برای واردات مواد اولیه فولاد

همچنین دیروز محمدصادق مفتح معاون وزیر بازرگانی، طی جلسه‌ای که با اعضای انجمن تولیدکنندگان فولاد برگزار شده بود، گفت: هرگونه واردات بی‌رویه و بدون توجیه واقعی اقتصادی، جنگ با بازار است و علاوه‌بر اینکه نمی‌تواند موجب تعادل بازار شود، به تولیدکننده داخلی نیز ضربه می‌زنند.

معاون وزیر بازرگانی، با اشاره به سیاست‌های دولت نهم، در حمایت از تولیدکنندگان داخلی و صنعت کشور گفت: در شرایط کنونی ریشه مشکل بخش فولاد و آهن در عدم نقدینگی برای واردات مواداولیه این محصول است.وی افزود: وزارت بازرگانی در حال برنامه‌ریزی و تشکیل یک گروه کاری برای حل این مشکل است و امیدواریم در آینده نزدیک اقدام موثر درباره تامین نقدینگی برای واردات مواد اولیه فولاد صورت گیرد.

همچنین تقی بهرامی، رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز در این جلسه گفت: در حال حاضر یکی از مهم‌ترین مشکلات تولیدکنندگان فولاد، نبود نقدینگی لازم برای تامین مواداولیه فولاد است. وی افزود: درخواست انجمن این است که مذاکرات لازم با بانک‌ها برای تامین نقدینگی از سوی دولت انجام شود.

رییس انجمن فولاد گفت: با این اقدام می‌توان به اهداف برنامه چهارم توسعه کشور که تولید بیش از ۲۸میلیون تن فولاد کشور در پایان برنامه است، دست یافت.

تقی بهرامی خاطرنشان کرد: امیدواریم با حمایت دولت از تولیدکنندگان داخلی، در لایحه پیشنهادی دولت به مجلس عوارض ۴درصد واردات مواداولیه فولاد، برای تولید فولاد در کشور، جهت ایجاد تعادل بر قیمت‌ها در بازار فولاد، حذف شود.

رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور گفت: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده، در حال حاضر تولیدکنندگان داخلی توان تامین میلگرد مورد نیاز کشور را دارند و هیچ نیازی به واردات این محصول وجود ندارد.

تقی بهرامی با اشاره به اینکه به‌دلیل کمبود مواد اولیه فولاد، کارخانه‌های تولید میلگرد تنها با ۳۰درصد توان خود میلگرد تولید می‌کنند، گفت: از مجموع ۸میلیون تن ظرفیت کشور در تولید میلگرد، ۵میلیون تن در اختیار بخش‌خصوصی و ۳میلیون تن در بخش دولتی سرمایه‌گذاری شده است که در سال تنها ۵/۱میلیون تن میلگرد در کشور تولید می‌شود.

وی با اشاره به پایان فصل ساخت‌وساز و فرارسیدن فصل سرما در کشور گفت: نیاز کشور در بخش میلگرد با تولید فعلی و محصولی که در بازار وجود دارد،‌ تامین است و هیچ نیازی به واردات میلگرد به کشور وجود ندارد.

رییس انجمن فولاد کشور تصریح کرد: واردات بی‌رویه تنها باعث ایجاد جو روانی و برهم خوردن تعادل بازار میلگرد خواهد شد.

تقی بهرامی، علت اصل گرانی و تنش اخیر بازار برخی محصولات فولادی را دلال‌بازی برخی افراد سودجود دانست و خواستار نظارت دولت در این بخش برای حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان شد.

بخش‌خصوصی در یک شیفت فولاد تولید می‌کند

همچنین رییس اتحادیه آهن‌فروشان در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: قیمت میلگرد خارجی و داخلی متوازن شده است ولی هنوز واردات میلگرد به دلیل تعرفه ۲۰درصدی آن به صرفه نیست.

محمد آزاد افزود: دولت باید تعرفه گمرکی را کاهش بدهد تا واردات بتواند جبران کسری محصولات فولادی را بکند اما تا زمانی که کمبود مواد اولیه در داخل وجود دارد همیشه احتمال گران شدن هست. در ابتدای سال تعرفه میلگرد ۱۱درصد بود ولی دولت به عنوان حمایت از تولیدکنندگان تعرفه را به ۲۰درصد افزایش داد ولی این افزایش تعرفه نتوانسته کمکی به حل مشکل بکند.

تولیدکنندگان سعی کردند که با تمام ظرفیت تولید کنند ولی عملا یک سوم از ظرفیت استفاده می‌شود و تمام خطوط تولیدی به جای ۳شیفت یک شیفت کار می‌کنند.

وی با انتقاد از تولید داخل کشور گفت: باید تولیدکنندگان ما با حداکثر ظرفیت خود تولید کنند تا نیاز مصرف داخل برطرف شود و حتی نیازی به واردات نباشد و بتوانیم صادر کنیم. اگر مواد اولیه به اندازه کافی در اختیار تولیدکنندگان داخلی قرار گیرد افزایش می‌یابد. این اتفاق بسیار برای کشور بهتر است که تولید داخلی را افزایش دهیم. به جای اینکه تعرفه میلگرد کاهش یابد، زیرا زمانی که تولید داخل افزایش می‌یابد کشور به خودکفایی می‌رسد و می‌تواند ارزش افزوده بالاتری را به همراه بیاورد.

وی اظهار داشت: اگر تولید داخل را نمی‌توانیم سامان بدهیم برای واردات باید تعرفه را کاهش بدهیم و تسهیلات برای واردات در نظر بگیریم. اگر نیاز داخل به مواد اولیه برطرف شود حتی اگر تعرفه واردات صفر شود دیگر احتیاجی به واردات نیست زیرا کالا به اندازه نیاز در بازار است.

رییس اتحادیه آهن‌آلات در ادامه گفت: وزارت صنایع و معادن تولید فولاد را تا پایان برنامه چهارم توسعه تا سطح ۲۹میلیون تن اعلام کرده است ولی با توجه به اینکه در ۸ماه امسال تنها ۵/۱۲میلیون تن تولید شده است بعید به نظر می‌رسد که این میزان تولید محقق شود. اگر همه خطوط تولید داخل با تمام ظرفیت تولید کنند تنها ۱۷-۱۶میلیون تن تولید می‌کنند.