گروه بورس فلزات- اگر تعرفه واردات میلگرد کاهش نیابد و تولیدکنندگان فولاد با حداکثر ظرفیت، محصول تولید نکنند در بهار ۸۶ شاهد افزایش قیمت آهن‌آلات خواهیم بود. محمد آزاد، رییس اتحادیه آهن‌فروشان در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، گفت:

بالا بودن تعرفه واردات و تولید پایین کارخانه‌های فولاد بخش‌خصوصی دلیل اصلی افزایش قیمت آهن‌آلات در بازار است.

وی اظهار داشت: تعرفه واردات میلگرد در ابتدای امسال حدود ۱۱درصد بود اما هم‌اکنون این رقم به ۲۰درصد افزایش یافته است.

آزاد گفت: تعرفه ۲۰درصدی واردات میلگرد باعث شد تا قیمت این کالا کیلویی ۱۲۰تومان گران شود.

وی افزود: بیشتر کارخانه‌های فولاد بخش‌خصوصی به دلیل کمبود مواد اولیه در یک شیفت محصول تولید می‌کنند که این موضوع باعث شده تا ۴میلیون از تولید فعلی آهن‌آلات در کشور کاسته شود.

آزاد افزایش طرح‌های عمرانی دولت را عامل اصلی گرانی آهن‌آلات دانست و گفت: مصرف فولاد در فصل پاییز امسال کم نشده بلکه افزایش هم داشته است.

وی گفت: تولیدکنندگان فولاد با جوسازی می‌خواهند تعرفه واردات میلگرد را کاهش دهند تا سود بیشتری کسب کنند در صورتی که آنها باید از دولت بخواهند تا شمش در اختیارشان قرار دهد تا با حداکثر ظرفیت تولید کنند. رییس اتحادیه آهن‌فروشان از ثبت سفارش دومیلیون تن آهن وارداتی در وزارت بازرگانی خبر داد و افزود: دومیلیون تن آهن‌آلاتی که ثبت سفارش شده اغلب نبشی، ناودانی، بیلت و اندکی میلگرد است.

وی خاطر نشان کرد: در شرایط فعلی دولت باید بیشتر شمش وارد کند تا تولیدکنندگان بخش‌خصوصی بتوانند با حداکثر تولید، قیمت آهن‌آلات در بازار را متعادل‌تر کنند.

آزاد گفت: مصرف فولاد در کشور در سال ۸۴ معادل ۲۰میلیون تن بود که حدود ۵/۱۰میلیون تن از طریق تولید داخلی و مابقی از طریق واردات تامین ‌شد.

اما امسال پیش‌بینی می‌شود حدود ۱۳میلیون محصول نهایی در داخل تولید و حدود ۷ تا ۸میلیون هم وارد شود.

وی خاطرنشان کرد: اگر شمش مورد نیاز تولیدکنندگان بخش‌خصوصی به موقع تامین شود تولید محصول نهایی از ۱۳میلیون تن به ۱۷میلیون می‌رسد و نیاز واردات فولاد به حداقل خود خواهد رسید.

آزاد در مورد کاهش قیمت تیرآهن گفت: توزیع تیرآهن وارداتی تاثیر مهمی در کاهش قیمت این کالا داشته است. به طوری که قیمت‌ها متعادل‌تر شده‌اند.

وی مصرف سالانه تیرآهن در کشور را حدود ۵/۲میلیون تن دانست و اظهار داشت: سالانه حدود ۴/۱میلیون تیرآهن در داخل تولید و حدود یک‌میلیون تن وارد می‌شود.

همچنین ظرفیت تولید میلگرد در کشور سالانه حدود ۸میلیون تن است که در حال حاضر تنها سه‌میلیون تن تولید می‌شود.

از طرفی، رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این که مذاکراتی برای واردات مواد اولیه مورد نیاز کارخانه‌های تولیدکننده میلگرد بین انجمن تولیدکنندگان فولاد و وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع و معادن درحال انجام است، می‌گوید: ظرفیت تولید نورد در کشور حدود ۵میلیون تن در سال است، ولی فعال شدن تمام این ظرفیت نیازمند تامین مواد اولیه است و ما در حال بررسی راهکارهای تامین این مواد هستیم.

وی افزود: باید تدابیری برای کنترل نوسانات موجود در بازار میلگرد اتخاذ شود تا هم صرفه تولید و هم حمایت از مصرف‌کننده را شاهد باشیم.

او با بیان این‌که ممکن است در شرایطی خاص حمایت‌های ویژه‌ای از تولیدکنندگان میلگرد صورت گیرد، تصریح کرد: مثلا ممکن است حقوق ورودی ۴درصدی مواد اولیه از تولیدکنندگان دریافت نشود و یا حمایت لازم از سوی سیسستم بانکی برای گشایش اعتبار تولیدکنندگان صورت گیرد تا به این ترتیب شاهد حمایت از صنعتگران باشیم و اقدامی برای واردات و اشباع بازار انجام نشود.

خلیفه سلطان با اشاره به بالابودن قیمت جهانی میلگرد اظهار داشت: هم اکنون قیمت این محصول در بازار ایتالیا بیش از ۷۰۰یورو است و واردات مواد اولیه برای تولید این محصول در داخل بهتر از واردات آن است.

او با انتقاد از واردات میلگرد غیراستاندارد به کشور گفت: موسسه استاندارد باید نظارت دقیق‌تری در خصوص واردات مواد اولیه تولید میلگرد به کشور داشته باشد.

وی ادامه داد: با توجه به این‌که واردات میلگرد در حجم بالایی صورت می‌گیرد، کنترل تمام این محصولات مشکل است، ولی مواد اولیه وارداتی قابل کنترل است.

دبیرانجمن فولاد با بیان این‌که فصل تولید میلگرد از اوایل سال آینده آغاز می‌شود، گفت: امیدواریم با نهایی شدن بحث واردات مواد اولیه شاهد فعال شدن ظرفیت تولید میلگرد در کشور از ابتدای سال آینده باشیم.