«مرکز تحقیقات فلزات دنیای اقتصاد» فراز و نشیب های ده سال گذشته بازار مس را گزارش می دهد
روزهای تاریخی قیمت مس
استخراج سودآور یک فلز به تکنیکهای معدنکاری به کار رفته و میزان تولید آن به وضعیت سیاسی کشورها بستگی دارد، به خصوص در کشورهایی که معدنکاری مس تحت نظارت و سرمایهگذاری دولت است.
تقاضای مس
رشد اقتصاد جهانی اصلیترین عامل به وجود آورنده تقاضای مس است. این تقاضا ناشی از افزایش استفاده محصولات سنتی و همچنین محصولات جدید ساخته شده از آلیاژهای مس است.
عمدهترین دلیل افزایش تقاضای مس، ناشی از توسعه سریع اقتصاد کشورها است. چین یکی از مهمترین کشورهای در حال رشد صنعتی در این زمانه است. جمعیت بالای کشورهای در حال توسعه، تقاضای عمدهای برای مصرف محصولات ایجاد میکند از جمله دستیابی به نیروی الکتریکی و همچنین پیشرفت عمومی در استانداردهای زندگی، تجهیزات لولهکشی خانهها، دستگاههای ارتباط تلفنی، وسایل الکتریکی، خودروها و دستگاههای تهویه، همگی انواعی از محصولات مصرفی هستند که مس به میزان عمدهای در آنها به کار میرود.
مصرف سرانه سالانه مس در کشورهای در حال توسعه در مقایسه با کشورهای توسعه یافته خیلی پایین است از طرفی جمعیت بالای این کشورها سبب میشود تا مصرف سرانه مس به صورت یک تقاضای سراسری افزایش یابد.(پایگاه دادههای علوم زمین)
قیمت مس
قیمت مس وابسته به وضعیت بازارهای جهانی بوده و با توجه به افزایش تقاضا بالا میرود. یکی از رقابتهای مهم برای تولیدکنندگان مس، توسعه و استحکام بازار است. نگرانی در مورد مس در بازارهای جهانی ناشی از مواد جایگزینی دیگر نظیر پلاستیک و از طرفی پیشرفتهای تکنولوژی در ساخت قطعات در ابعاد کوچک و وسایل ارتباطی بدون سیم است. مس از آغاز به عنوان یک جزء اصلی و ضروری در تکامل جامعه صنعتی و توسعه تکنولوژی به شمار میرفته و درخواستهای جدید برای اینگونه مواد در آینده بیشتر خواهد شد. علاوه بر کشورهای چین و هند که در جهت توسعه اقتصادی خود، متناسب با تقاضاهای جدید دست به اکتشاف منابع جدید میزنند، سایر کشورها نیز در جهت بالا بردن سطوح اقتصادی و اجتماعی خود انتظار افزایش تقاضا برای مس را دارند.
نوسان قیمت مس و تغییرات متناوب آن در طول دورههای مختلف بازتابی است از شرایط اقتصادی و به میزان عرضه و تقاضای آن بستگی دارد.
به طور کلی از ابتدا تا اواسط دهه ۹۰، قیمتهای مس اغلب بالای ۱۳۰۰دلار به ازای هر تن بوده است. در اواسط دهه ۹۰، شرایط اقتصادی آسیا (به عنوان بزرگترین مصرفکننده مس) سبب یک افت شدید در تقاضا برای مس شد که در نتیجه کاهش ناگهانی قیمت مس را در برداشت. قیمتهای جدید از حدود ۲۷۰۰ دلار به ۱۳۰۰دلار به ازای هر تن رسید و همین امر سبب یک رکود اقتصادی در صنعت مس شد.
صرفهجوییهای اقتصادی، افزونی تولید و یا کاهش تقاضای مصرفکننده نیز سبب کاهش قیمت مس میشود. بحرانهای اقتصادی و روند رو به رشد صنعت مس از طرفی و تقاضای صنایع مصرفی و فشار ناشی از تولید از طرف دیگر سبب افزایش قیمت مس میشود.
به طور کلی عواملی چون عرضه و تقاضا، افزایش یا کاهش هزینه تولید به خصوص حقوق و دستمزد، رکود یا رونق اقتصادی، حجم معاملات، میزان ذخایر، ورود کشورهای جدید به خط تولید و رعایت مسائل زیستمحیطی با قیمت مس ارتباط دارد آن است.
در اواسط دهه 90 قیمت مس به بالاترین رقم یعنی بیش از 2900دلار در هر تن رسید.
طی دهه آخر قرن بیستم قیمت مس رو به کاهش گذاشت، به گونهای که در سال ۱۹۹۹ به پایینترین سطح رسید و حتی در برخی از ماههای سال به حدود ۱۳۰۰دلار در هر تن رسید. از اواخر سال ۱۹۹۹ مجددا قیمت مس رو به افزایش بوده به طوری که در ماه دسامبر همین سال به ۱۷۶۵دلار در هر تن رسید.
البته قیمتها در سال 2001 با کاهش روبهرو شد که آن هم به دلیل تقاضای پایین بازار و شکاف بین عرضه و تقاضا و رکود اقتصادی بود.
از سال ۲۰۰۲ به بعد چون در کشورهای آسیایی رشد تقاضا در تمام بخشهای مصرفکننده در حال افزایش بوده است، از طرفی رشد تقاضا در اروپای غربی نیز قابل ملاحظه بود که از این سال به بعد بهدلیل طرحهای توسعه که در چین شروع شد و همچنین کشورهای آسیایی روند قیمتها افزایش یافت.
بهطوریکه رشد قیمت تا سال 2002 بین 3 تا 5درصد بوده همچنین رشد شدید قیمت در سال 2003 دیده میشود.
دلایل اصلی افزایش قیمت مس را میتوان تحت تاثیر افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی، اعتصابات در معادن شیلی و تقاضای بالای چین و رشد تقاضا در کشورهای آسیایی، امکان وقوع اعتصاب در بسیاری از معدنها و کارگاههای ریختهگری دانست. با توجه به معاملات صورت گرفته، احتمال اینکه بازار شاهد افزایش قیمت مس باشد، بسیار بیشتر از بازگشت به قیمت زیر ۶هزار دلار است.رشد تقاضای سیریناپذیر چین در اواسط سال ۲۰۰۶ باعث شد تا قیمت مس بهطور ناگهانی از ۵۵۲۷ دلار به ۵/۷۳۹۹دلار به ازای هر تن برسد. همگان انتظار داشتند که افزایش قیمت مس دیگر روند صعودی نخواهد داشت.
اما دوباره قیمت مس شگفتی آفرید و در ماه مه سال 2006 به 5/8785 دلار به ازای هر تن رسید که این مقوله باعث شگفتی تحلیلگران بازار شد.
اما روند افزایشی قیمت مس از عمر کوتاهی برخوردار بود بهطوریکه در اکتبر سال ۲۰۰۶ ناگهان قیمت این فلز سرخ با افت روبهرو شد و به ۷۵۰۱ دلار رسید. دلیل اصلی کاهش قیمت مس افزایش بیشتر عرضه بود.
روند کاهش قیمت مس در LME همچنان ادامه دارد، بهطوریکه قیمت فلز مس در شنبه هفته جاری با 180دلار کاهش به 7321 دلار به ازای هر تن رسید.
ارسال نظر