گروه بورس فلزات - دولت به جای واردات محصولات فولادی اجرای طرح‌های فولادی کشور را تسریع ببخشد. یک کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد بحران فعلی در تولید و افزایش شدید قیمت فولاد را ناشی از افزایش قیمت نفت دانست و گفت: از آنجا که فولاد کالایی انرژی بر است و قیمت انرژی نیز طی یکی دو سال اخیر شدیدا افزایش یافته است، این امر بر هزینه تمام شده تولید کنندگان فولاد تاثیر بسزایی داشته است. بهمن آرمان افزود: در دنیا به علت قیمت‌های پایین فولاد در کشورهای عمده تولید کننده فولاد سرمایه‌گذاری اندکی در این بخش صورت گرفته است.

کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: به‌رغم افزایش شدید قیمت نفت متوسط رشد اقتصادی جهان توسط صندوق بین‌المللی پول برای سال جاری ۴درصد برآورد شده است که این رقم بسیار بالایی است و این شگفتی را به وجود آورده که کشورهای صنعتی چگونه اقتصاد خود را اداره می‌کنند که به‌رغم افزایش قیمت نفت شاهد تورم ۲ رقمی سال‌های پس از نخستین شوک نفتی نبودیم.

وی افزایش تقاضا را عامل دیگر افزایش قیمت فولاد و محصولات فولادی در جهان دانست و خاطر نشان کرد: به عبارتی رشد ۴ درصدی در اقتصاد جهانی نیاز به تولید فولاد بیشتری دارد و از آنجایی که برای تولید بسیاری از کالاها نیاز به فولاد است طبعا تقاضای فولاد در جهان روبه افزایش گذاشته است.

به گفته آرمان، از آنجا که ایران کشوری است که تولید فولاد آن حدود ۱۰میلیون تن و نیاز واقعی حدود ۱۸میلیون تن است، به ناچار باید مابقی نیاز داخلی را از خارج وارد کرد، بنابراین قیمت‌های داخلی تابعی از قیمت‌های جهانی است.

وی با اشاره به اینکه دولت در سال گذشته به دنبال افزایش قیمت فولاد در ایران، تعرفه واردات محصولات فولادی را به صفر رساند، گفت: اما این اقدام دولت نیز موجب کاهش قیمت‌ها در بازار داخل نشد.

کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه دولت به جای اینکه سیاست خود را در تسریع در اجرای طرح‌های فولادی عملیاتی کند رو به واردات کرده است، افزود: ما شاهدیم که واردات محصولات فولادی مشمول تعرفه نمی‌شود ولی تولیدکنندگان شمش باید ۴درصد عوارض پرداخت کنند. در نتیجه این امر موجب شد که به‌رغم وجود ۳میلیون تن ظرفیت نورد در ایران، این کارخانه‌ها یا تعطیل شوند یا اینکه با ۲۵درصد ظرفیت خود کار کنند.

وی اظهار داشت: تصمیم وزارت بازرگانی مبنی بر واردات فولاد به کشور عملا به نفع تولیدداخلی نبود این وزارتخانه برای ایجاد انگیزه در واردات فولاد باید تسهیلات در اختیار آنها قرار دهد و این تسهیلات بیشتر باید شامل واردات شمش شود.

آرمان اظهار داشت: به نظر می‌آید که از طریق واردات فولاد نیازهای داخلی تامین شود اما قیمت فولاد در داخل کشور همچنان متاثر از قیمت‌های جهانی خواهد بود و از آنجا که افزایش قیمت فولاد پیش‌بینی می‌شود ثبات قیمت‌های کنونی برای مدت‌ها دور از انتظار نیست.

وی توصیه کرد: دولت باید از احداث واحدهای جدید فولادسازی که به تصویب شورای اقتصاد رسیده حمایت کند، زیرا اگر تولید داخلی افزایش نیابد قیمت‌ها همچنان پیرو قیمت‌های جهانی خواهد بود.