دولت وارد بازار آهن شود

گروه بورس‌فلزات- تا زمانی که تصمیمات جلسه‌ مدیران وزارت بازرگانی، صنایع و معادن، بورس‌فلزات، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی، بانک مرکزی و تولیدکنندگان بخش‌خصوصی و دولتی اجرایی نشود قیمت‌ها پایین نمی‌آید. این قسمتی از متن گفت‌وگویی بود که با بهرام سبحانی، مدیرعامل شرکت سهامی ذوب‌آهن اصفهان به بهانه رشد مجدد قیمت محصولات این شرکت پس از آغاز سال ۱۳۸۶، انجام دادیم. متن زیر مشروح گفت‌وگو با ایشان است، بخوانید: آقای سبحانی آیا شما نیز به عنوان مدیرعامل یک شرکت تولیدکننده فولادی بخش دولتی در جلساتی که به منظور کنترل و ساماندهی بازار فولاد برای سال‌جاری در وزارت بازرگانی برگزار می‌شد شرکت داشتید؟

بله- من به عنوان نماینده ذوب‌آهن اصفهان به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده تیرآهن در کشور حضور داشتم.

در این جلسات چه تصمیماتی برای کنترل و ساماندهی بازار فولاد گرفته شد؟ و نقش تولیدکننده‌ها در این تصمیم‌گیری چه بود؟

در این جلسات که با حضور بخش‌های فعال و مرتبط با صنعت فولاد کشور برگزار شد، از تولیدکنندگان خواسته شد تا برای کنترل و ساماندهی بازار و رفع عطش در بازار از تمام ظرفیت خود برای تولید استفاده کنند و تصمیم گرفته شد که به کارخانه‌هایی که ظرفیت خالی دارند با ارائه تسهیلات شمش بدهند.

منظور از ارائه شمش با تسهیلات به تولیدکنندگان دولتی و خصوصی تسهیلات از نظر بانکی و بازرگانی است.

همچنین مقرر شد واحدها و سازمان‌های دولتی که برای اجرای پروژه‌های عمرانی خود به مبالغ زیادی آهن‌آلات احتیاج دارند مستقیما برای تامین نیاز خود از بازار‌های خارجی به صورت واردات اقدام کنند و از مقدار آهن موردنیاز وارداتی تنها برای تامین نیاز خود استفاده کنند و آن را وارد بازار نکنند. روی آوردن به ساخت‌وساز از طریق بتن آرمه نیز از دیگر مواردی بود که در این جلسه مطرح شد چرا که ساخت‌وساز با تیرآهن روشی است که در دنیا منسوخ شده و در بتن آرمه از میلگرد استفاده می‌شود.

شما ظرفیت خالی هم در بخش تولید دارید؟

در بخش نوردی ظرفیت خالی داریم که با خرید شمش وارداتی و یا شمش فولاد خوزستان آن را جبران می‌کنیم.

میزان تولیدات شما چند درصد از نیاز بازار را تامین می‌کند؟

تولیدات ما، در گذشته یعنی قبل از رشد بی رویه قیمت‌ها در بازار به دلیل یورش ناگهانی سازمانهای بزرگ پر مصرف به عرصه خرید جواب‌گوی نیاز بازار بود، یعنی ذوب آهن اصفهان و گروه ملی فولاد که تولیدکننده تیرآهن و میلگرد هستند می‌توانستند با تولیدات خود بازار را بالانس نگهدارند که این تعادل از ابتدای سال گذشته بهم خورد و متاسفانه در سال جدید نیز ادامه دارد چرا که حجم بالای خرید همچنان ادامه دارد و در فروردین ماه معمولا این اتفاق کمتر می‌افتد.

حجم خرید در فروردین سال جاری چقدر بود؟

مادر روز یکشنبه هفته جاری معادل ۳۰ هزارتن انواع محصول تیرآهن و میلگرد عرضه کردیم و منظور ما از عرضه این بود که با ورود حجم بالا به بازار از رشد بی‌رویه قیمت‌ها بکاهیم.

متاسفانه این اتفاق نیفتاد یعنی حجم بالای عرضه ذوب‌آهن هم نه تنها باعث کنترل قیمت‌ها نشد بلکه محصولات این شرکت هم با نرخ بالا بفروش رسید؟

بله بدلیل نیاز بالای بازار به محصولات ذوب آهن نرخ انواع محصولات ما افزایش یافت ، اما ذوب‌آهن نقشی در رشد قیمت ها نداشت چرا که بورس محل عرضه و تقاضا است و قیمت ها در بورس براساس تقاضا کشف می‌شوند و خریداران خودشان با نرخ بالاتر اقدام به خرید کردند در حالی که ذوب آهن‌ برای کنترل بازار در نخستین عرضه خود ۳۰ هزار تن انواع محصول خود را وارد رینگ مبادراتی بورس فلزات تهران کرد.

به نظر شما چه کسی مسوول کنترل قیمت‌ها است و به چه صورت این امر میسر می‌شود؟

در جلساتی که با حضور مدیران وزارت‌خانه‌های بازرگانی و صنایع و معادن و مدیران سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی کشور، بورس فلزات، بانک مرکزی و تولیدکنندگان بخش دولتی و خصوصی برگزار شد به نتایج مثبت و خوبی در زمینه کنترل و ساماندهی بازار فولاد رسیدیم که در ابتدا هم این نتایج را ذکر کردم و تا زمانی این نتایج اجرایی نشوند مشکل افزایش قیمت فولاد حل نمی‌شود.

برنامه تولید ذوب آهن اصفهان برای تولید تیرآهن و میلگرد برای سال‌جاری چقدر است؟

برنامه داریم تا معادل کل ظرفیت خود که یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن در بخش تیرآهن و حدود یک میلیون تن در بخش میلگرد است تولید داشته باشیم.

برنامه صادرات شما برای سال‌جاری چقدر است؟

سال گذشته به منظور تامین نیاز بازار صادرات خود را در بخش تیرآهن متوقف کردیم که در سال‌جاری هم‌ همچنان برای تامین تقاضای بازار تمام تولید خود را وارد بازار داخلی می‌کنیم.