ایسنا: خروج آهن از شمول کالاهای قابل قیمت‌گذاری، سوء استفاده سودجویان را در پی داشته است. محمد آزاد، رییس اتحادیه آهن فروشان تهران، درباره افزایش بی‌رویه قیمت آهن در ماه‌های اخیر، علاوه بر افزایش جهانی قیمت آن، نبود نظارت را سبب‌ساز افزایش قیمت کاذب این کالا دانست. آزاد که علاوه بر ریاست اتحادیه آهن فروشان، رییس شورای اصناف کشور نیز هست، گفت: نبود تطابق قیمت آهن در تابلوی بورس با قیمت فروش در بازار به این دلیل است که نظارت دقیقی بر خریداران صورت نمی‌گیرد و هر کسی می‌تواند این کالا را با قیمت پایین خریداری کند. به این گونه است که عده‌ای معدود با خرید و احتکار آهن، آن را با قیمت بالا و دلخواه خود در بازار به فروش می‌رسانند. وی تفاوت قیمت بورس و قیمت بازار را بسیار زیاد دانست و گفت: به طور مثال قیمت آهن در تابلوی بورس کیلویی ۷۵۰تومان است ولی در بازار همان روز به قیمت ۱۰۰۰تومان به فروش می‌رسد. وی ادامه داد: در کل فروشندگان آهن، آن را گران می‌خرند و گران می‌فروشند، اما بدنامی گرانی برای توزیع‌کننده نهایی است و فشار آن به خریدار نهایی وارد می‌شود. وی با انتقاد از به‌کار نگرفتن تمامی ظرفیت داخلی در تولید آهن به دلیل کمبود شمش گفت: برای کنترل بازار سال آینده قصد داریم علاوه‌بر دو تا سه میلیون تن آهن، مواد اولیه نیز به مقدار کافی وارد کنیم تا صنعت داخلی نیز رونق بگیرد. او همچنین فروش سلفی را از عوامل دیگر افزایش قیمت آهن دانست و تاکید کرد: تحویل کالا در مدت زمانی پس از خرید باعث می‌شود، خریداران به خاطر خواب سرمایه بر قیمت کالایشان بیفزایند. آزاد در پایان عرضه آهن در بورس را که باعث خروج این کالا از شمول قیمت‌گذاری شده است را باعث سوءاستفاده سودجویان و محتکران دانست.

به گزارش مهر، ‌ معاون اقتصادی و امور بین‌الملل وزارت صنایع و معادن نیز درباره تدوین طرح تنظیم بازار آهن توسط این وزارتخانه گفت: همه ساله در اردیبهشت و خردادماه به دلیل افزایش تقاضا و مصرف، ‌ بازار با کمبود تیرآهن و آهن مواجه می‌شود.

محسن شاطرزاده با تاکید بر اینکه بحران بازار آهن تنها مختص سال گذشته نیست، ‌ افزود: در سال گذشته در بازار یک تقاضای تصنعی برای تیرآهن به وجود آمد که دلیل عمده آن اجرای طرح مقاوم‌سازی ۸۷۰ هزار خانه روستایی توسط وزارت مسکن و مقاوم‌سازی مدارس روستایی به وسیله وزارت آموزش و پرورش بود که اجرای این طرح‌ها موجب ایجاد ۵/۳ تا ۴میلیون تن تقاضای اضافی برای آهن شد. وی اضافه کرد: با توجه به بحرانی که در سال گذشته برای بازار آهن به وجود آمد، دولت برای جلوگیری از این بحران در سال جاری، ‌ تصمیم گرفت تعرفه‌ها را کاهش داده و تمهیداتی را بیاندیشد تا وزارت خانه‌هایی که مصرف بالای آهن در کشور دارند نسبت به واردات آهن اقدام کنند. تا این بحران در سال آینده به وجود نیاید. شاطر‌زاده افزود: در نتیجه وزارت صنایع و معادن براساس وظیفه‌ای که شورای اقتصاد بر دوشش نهاده بود طرح تنظیم بازار آهن در سال ۸۶ را تهیه شده و به‌زودی به شورای اقتصاد می‌فرستد.

به گفته وی، ‌ براساس این طرح وزارت خانه‌هایی که مصرف عمده آهن دارند می‌توانند نسبت به واردات آهن اقدام کنند، زیرا تولیدات داخلی کاملا کفاف نیازهای داخلی و تقاضاهای مردم را می‌دهد.