گروه بورس فلزات -علی غفوری: کمبود نیروی انسانی و مواداولیه می‌تواند مانع افزایش تولید فولاد در کشورهای حوزه خلیج‌فارس شود. تهدیدات ناشی از رشد بازارهای ساختمانی در چین و هند که محرکی است برای تقاضای جهانی فولاد می‌تواند مانع رشد صنعت فولاد در منطقه نیز شود.

به‌رغم طرح تقویت تولید در کشورهای حوزه خلیج‌فارس به میزان سالانه ۱۱میلیون تن در سال، طی ۵سال آینده، بعضی از کارشناسان ترس از این دارند که محدودیت‌های خاصی موجب توقف استمرار رشد بلندمدت در صنعت فولادسازی منطقه شود.

در حال حاضر به دلیل نیاز ساختمانی به محصولات فولادی بازار مطلوبی در این منطقه وجود دارد، اما فولادسازان آن قادر به رقابت با ترک‌ها نبوده و علاوه‌بر این نیروی انسانی و قراضه در منطقه خلیج‌فارس با کمبود مواجه است که نتیجا مساله وابستگی به واردات محصولات فولادی تداوم خواهد داشت.

به طور کل هزینه نیروی انسانی در منطقه بالا است که می‌توان به هزینه مسکن و حمل‌ونقل اشاره کرد خصوصا اینکه کارگران هندی دیگر چندان تمایلی به اقامت در این منطقه ندارند چون بازارهای داخلی آنان همواره رونق بیشتری می‌یابد.

علاوه‌بر این منطقه از نظر مصرف فولاد چندان بازار قابل توجهی نداشته و به دلیل جمعیت پایین آن میزان تولید قراضه آن نیز بالا نیست و بالاجبار می‌بایستی آن را وارد کنند. حدود ۶۰درصد فولادسازی‌ها در جهان با قراضه تغذیه می‌شوند که نشان‌دهنده این است که قراضه باید همواره در دسترس باشد.

در حال حاضر ۴۵کارخانه در کشورهای حوزه خلیج‌فارس وجود دارد که ۲۲کارخانه آن در عربستان است و ۱۵کارخانه دیگر در دست احداث است.

کشورهای خلیج‌فارس ۵/۶میلیارد دلار حرف افزایش ظرفیت‌های خود کرده‌اند و پیش‌بینی می‌شود که در ظرف ۳سال آینده ۵میلیارد دلار دیگر در این صنعت سرمایه‌گذاری کنند.

تقاضای فولاد در این حوزه ۱۵میلیون تن در سال ۲۰۰۶ بود که از این میزان ۳/۱۴میلیون تن آن وارداتی است و انتظار می‌رود که در سال ۲۰۰۸ میزان مصرف به ۷/۱۹میلیون تن برسد و دلیل اصلی آن افزایش پروژه‌های صنعتی و تولیدی است.

واردات افزایش خواهد داشت اما در این منطقه هم می‌توان تولید و هم فروش بیشتری داشت که می‌بایستی براساس یک برنامه‌ریزی درستی صورت پذیرد.

سوال این است که چه کسی از این کارخانه‌ها بهره‌برداری یا مدیریت خواهد کرد. نیروی انسانی در منطقه نیاز به آموزش برای این کار دارند و اگر این کار در مقطع کنونی صورت نپذیرد در ده سال آتی چه خواهد شد؟ کارگران یمنی و مصری که در اینجا کار می‌کنند باید آموزش‌های حرفه‌ای لازم خصوصا در زمینه متالورژی را ببینند.