عرضه ورق‌های فولادی متناسب با تقاضا نیست

گروه بورس فلزات - بازار فولاد کشور در ۳ هفته اخیر با افزایش قیمت ورق فولاد و کاهش عرضه آن در بازار مواجه شده که این امر موجب افزایش ۲۰‌درصدى قیمت در داخل شده است، همچنین صادر‌کنندگان این محصول در داخل نیز اقدام به افزایش قیمت محصولات خود کرده اند. در این راستا دنیای اقتصاد با مهندس امیر کاوه دبیر سندیکاى تولید کنندگان لوله و پروفیل فولادى کشور گفت‌و‌گویى انجام دادیم متن آن در پی می‌آید:

دلایل مهم افزایش قیمت ورق فولاد در روزهاى اخیر در بازار چیست؟

از ۳۰ بهمن ماه امسال تاکنون ورق فولادى در بورس فلزات عرضه نشده و از سوى دیگر مجتمع فولاد مبارکه به عنوان عرضه‌کننده انحصارى این محصول به تعهدات خود براى پیش فروش در یک ماهه اخیر عمل نکرده است. ضمنا هر روزه شاهد تقاضا، چند برابر عرضه در بورس فلزات هستیم و حتی یک پنجم تقاضاهای کارخانه‌های لوله و پروفیل هم تامین نمی‌شود و کارخانه‌ها به علت عدم وجود مواد اولیه با تعطیلی مواجه شده‌اند.

نقش بورس فلزات در کاهش یا افزایش قیمت فولاد چگونه ارزیابى مى‌شود؟

متاسفانه بورس فلزات به افزایش قیمت دامن زده، زیرا عرضه یک کالاى انحصارى با متقاضیان بسیار دست عرضه‌کننده انحصارى را در تعیین قیمت باز گذاشته و از سوى دیگر هزینه‌هاى کارگزارى بورس چون کارمزد نیز مزید بر علت شده اما از همه مهم‌تر عرضه قطره‌چکانی توسط تولیدکننده انحصاری سبب افزایش قیمت می‌شود که از عوامل افزایش قیمت محسوب مى‌شود.

آیا رشد ۱۰‌درصدى براى طرح‌هاى توسعه فولاد کشور به تقاضاى داخلى آن جواب داده است؟

خیر، چون اولا رشد ۱۰‌درصدی محقق نشده و از طرف دیگر رشد صنایع پایین‌دستی با سرعت بیشتری پیشی گرفته است پس مطابق تقاضاى بازار داخلى به‌ویژه براى ورق‌هاى نازک باید رشد سالانه ۲۵‌درصدى پیش‌بینى مى‌شد که متاسفانه برنامه‌ریزى‌هاى لازم براى اختصاص ظرفیت متناسب با تقاضاى واقعى بازار انجام نشده است.

از سوى دیگر صادرات این محصول بدون رعایت اولویت تامین داخلى بر مشکل ورق و تنش در بازار افزوده، از سوى دیگر تعرفه و موانع غیر تعرفه‌اى و افزایش قیمت واردات آن از سوى تجار سبب افزایش قیمت واردات و افزایش هزینه‌هاى تولید شده است.

میزان تولید فولاد در داخل ۹‌میلیون تن و حداقل تقاضاى داخلى اکنون که با نیمی از ظرفیت خود مشغول به کار هستند ۱۴‌میلیون تن است و این در حالی است که از همین ورق مور دنیاز داخل بیش از ۵/۱‌میلیون تن به خارج صادر می‌شود که مصرف کنندگان داخلى آمادگى دارند فولاد صادراتى را با همان قیمت صادرات خریدارى کنند.

نظر شما درباره ادعای مسوولان مبنی‌ بر کافی بودن عرضه فولاد در کشور چیست؟

تقاضامندیم از مسوولان دولتی در بخش فولاد کشور سوال کنید که اگر عرضه به اندازه کافی است، این کمبود وسیع در بازار، نایابی انواع ورق و افزایش چشمگیر قیمت ورق در داخل خصوصا در ۳ هفته اخیر به چه علت رخ داده است؟

قیمت فولاد را در سال ۸۶ چگونه پیش‌بینى مى‌کنید؟

با این روند تقاضاى بالا و عرضه پایین و انحصار آن در بورس و عدم اجراى تعهدات فولاد مبارکه افزایش قیمت را پیش‌بینى مى‌کنم.

علاوه‌بر عوامل داخلى، عواملى مثل نرخ بهره، افزایش مصرف انرژى، افزایش رشد اقتصاد جهانى و... نیز بر افزایش قیمت در سال آتى دامن خواهد زد و چنانچه برنامه‌ریزى لازم انجام نشود، با بحران جدى‌ترى روبه‌رو خواهیم بود.

آیا لوله و پروفیل در سال ۸۵ همچنان در لیست تجمیع عوارض قرار دارد؟

متاسفانه بله، با وجود نامه رییس‌جمهورى براى بررسى موضوع و راى سه وزیر براى خروج این کالا که کالاى غیر نهایى و واسطه‌اى است، این کالا در لیست تجمیع عوارض ماند و اکنون نیز سازمان مالیاتى کشور علاوه بر دریافت ۳‌درصد خواهان ۲‎/۵‌درصد جریمه نیز شده است و مسلما هیچ کارخانه‌اى قادر به پرداخت آن نیست و این نیز بحران دیگرى است.