توضیح وزارت صنایع و معادن درباره افزایش  قیمت آهن

وزارت صنایع و معادن به تذکر نماینده تفت و میبد در خصوص جلوگیری از افزایش سرسام‌آور قیمت آهن و اخلال در توزیع آن توسط ذوب آهن اصفهان پاسخ داد. به گزارش خبرنگار ایلنا، وزارت صنایع در پاسخ به تذکر مکتوب جلال یحیی‌‏زاده، به وزیر صنایع و معادن، در مورد افزایش سرسام‌آور قیمت آهن، اعلام‌‏کرد: روند تغییرات قیمت فولاد در بازارهای جهانی نشان می‌‏دهد که در نیمه دوم مردادماه ۱۳۸۵ با کاهش تقاضای فولاد به علت تعطیلات اروپا در ماه آگوست و نیز افزایش عرضه ناشی از افزایش صادرات کشور چین، قیمت محصولات روند نزولی یافته، ولی با افزایش تقاضا با شروع ماه سپتامبر، مجددا شیب قیمت‌‏ها روند صعودی به خود گرفته است.

در ادامه این نامه آمده است: به‌‏رغم کاهش قیمت‌‏های جهانی در ماه آگوست، افزایش قیمت‌‏های محصولات فولادی به ویژه قیمت تیرآهن و میلگرد در بازار داخل به دلیل عدم استقبال تجار برای انجام واردات مقاطع فولادی به علت نوسانات قیمت و ریسک بالای بازار داخلی و نیز عدم اقدام عملی جهت انجام واردات از سوی وزارتخانه‌‏های پر مصرف ادامه یافت و باعث شد حجم واردات مقاطع فولادی و میلگرد به طور قابل توجهی کاهش یابد.

آمار واردات پنج ماه منتهی به پایان مرداد ماه ۱۳۸۵ نشان می‌‏دهد میزان واردات این محصولات در دوره مذکور در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۳۰درصد کاهش یافته و این درحالی است که در سال ۱۳۸۴ بخش ساخت و ساز و اجرای طرح‌‏های عمرانی در کشور با رکود مواجه شده و تقاضا در حداقل بوده است.

همچنین، شرایط جاری حاکم بر بازار فولاد داخلی و برخی از تصمیمات دولتی برای اعمال کنترل و ایجاد محدودیت در بازار فولاد، باعث شده از لحاظ روانی نیز قیمت‌‏ها در جهت افزایش تحت تاثیر قرار گیرند.

وزارت صنایع در ادامه پاسخ خود آورده است: با توجه به تشکیل کار گروه متولی ساماندهی بازار فولاد از سوی هیات دولت و به دنبال تصمیمات کارگروه مذکور مبنی بر توزیع بخشی از تیرآهن تولیدی واحدهای تابعه در خارج از بورس فلزات و به صورت حواله‌‏ای از نیمه دوم تیرماه این تصمیم اجرا و از تاریخ مذکور حدود ۴۰درصد از تیرآهن تولیدی شرکت‌‏های ذوب آهن اصفهان و گروه ملی صنایع فولاد ایران به عاملان معرفی شده که از سوی وزارت بازرگانی و منطقه زلزله‌زده به قیمت معامله شده در بورس فلزات تحویل شد.

در ادامه این نامه آمده است: در راستای اهداف این وزارتخانه مبنی بر عرضه بیشتر محصولات تولیدی در بازار داخلی به‌منظور متعادل کردن قیمت، چنانچه آمار موجود نشان می‌‏دهد واحدهای فولادی در پنج ماه اول سال ۱۳۸۵ نسبت به توزیع حدود ۴میلیون تن محصولات فولادی در بازار داخل اقدام کرده‌‏اند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشدی معادل ۳درصد برخوردار بوده است.

وزارت صنایع در ادامه پاسخ خود آورده است: جهت تامین بخشی از کسری آهن‌‏آلات مورد نیاز کشور از خارج که بالغ بر ۸میلیون تن برآورد می‌‏شود، هماهنگی‌‏های موثری میان معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و ادارات ذی‌‏ربط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در دست انجام است که امید است به زودی زمینه‌ساز تعدیل قیمت‌ها و تامین بیشتر نیاز مصرف‌کنندگان شود.

در پایان این نامه آمده است: با توجه به افزایش عرضه داخلی پیگیری‌‏های مستمر جهت تحقق واردات از سوی مراجع و سازمان‌‏های ذی‌‏ربط فضای روبه بهبود سیاسی و نیز پیش‌‏بینی کاهش تقاضا با رسیدن فصل سرما پیش‌‏بینی می‌شود با کاهش قیمت‌‏ها در ماه‌‏های آتی قیمت محصولات فولادی در بازار داخل متعادل شود.