تقابل عوامل بنیادی و روانی در صنایع بورسی
گروه بورس - سلیمان کرمی: در پایان معاملات روز گذشته همراه با افت شاخص کل بورس تهران، کاهش دسته جمعی شاخص سایر صنایع بورسی نیز مشاهده شد. در این شرایط، از میان ۳۷ صنعت بورسی ۲۶ مورد با افت شاخص و تنها ۳ صنعت با رشد شاخص همراه شدند. از صنایع صعودی گروه رایانه بیشترین رشد روزانه را به ثبت رساند و صنایع واسطه گریهای مالی و ابزار پزشکی از دیگر صنایع با روند مثبت شاخص بودند.
در این میان، صنایع سایر معادن و حمل و نقل بیشترین افت روزانه شاخص را به ثبت رساندند. صنایع بزرگی مانند بانکها، پالایشیها و همچنین نمادهای بزرگی مانند «فولاد» و «خساپا» همچنان متوقف هستند.
گروه بورس - سلیمان کرمی: در پایان معاملات روز گذشته همراه با افت شاخص کل بورس تهران، کاهش دسته جمعی شاخص سایر صنایع بورسی نیز مشاهده شد. در این شرایط، از میان ۳۷ صنعت بورسی ۲۶ مورد با افت شاخص و تنها ۳ صنعت با رشد شاخص همراه شدند. از صنایع صعودی گروه رایانه بیشترین رشد روزانه را به ثبت رساند و صنایع واسطه گریهای مالی و ابزار پزشکی از دیگر صنایع با روند مثبت شاخص بودند.
در این میان، صنایع سایر معادن و حمل و نقل بیشترین افت روزانه شاخص را به ثبت رساندند. صنایع بزرگی مانند بانکها، پالایشیها و همچنین نمادهای بزرگی مانند «فولاد» و «خساپا» همچنان متوقف هستند. این موضوع باعث افت حجم و ارزش معاملات نسبت به روزهای گذشته و به خصوص نسبت به روزهای پیش از توافق هستهای شده است. با وجود امیدواریها برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور و انعکاس در بازار سرمایه، به نظر میرسد که حضور عوامل بنیادی مانع از تحقق این خوشبینیها در بازار شده است. در این میان، با نگاهی اجمالی به صنایع مختلف بورسی روند رو به افت سودآوری این شرکتها برای فصل بهار ۹۴ مشاهده میشود. در این خصوص، صنایع کالایی مانند فولاد با تعدیل منفی سود برای سال ۹۴ روبهرو شدهاند. همچنین افت قیمت نفت میتواند بهعنوان عامل فشار برای قیمت سایر کالاها باشد و مانند سال گذشته بار دیگر سودآوری این شرکتها را با مشکل مواجه کند.
جهش «رایانه» با اهرم «رانفور»
شاخص گروه رایانه در روز گذشته با رشد ۲۷/ ۱۰ درصدی بیشترین رشد روزانه شاخص را در میان سایر صنایع بورسی به ثبت رساند. شاخص این گروه رشد بیش از ۳۵ درصدی از ابتدای سال را نشان میدهد. این در حالی است که از میان شرکتهای زیرمجموعه این گروه تنها نماد «رانفور» افزایش قیمت را به ثبت رساند. این نماد که روزهای گذشته را با صف خرید پشت سرگذاشته است، با دستور رفع گره معاملاتی از سوی ناظر بازار با رشد بیش از ۱۵ درصدی قیمت همراه شد و در نتیجه شاهد افزایش شاخص گروه رایانه بودیم. در این نماد شاهد فروش ۱۰درصدی سهامداران حقوقی در مقابل خرید کامل سهام توسط فعالان حقیقی بودیم. از سوی دیگر، «رکیش» بیشترین افت روزانه را تجربه کرد، در این نماد در مقابل خرید ۵۰ درصدی حقوقیها فروش بیش از ۹۵ درصدی سهامداران حقیقیها مشاهده شد. همچنین در بررسی نمادهای با بیشترین حجم معاملات نماد «مداران» دیده میشود که خرید ۵ درصدی حقوقیها در مقابل فروش ۱۲ درصدی حقیقیها به چشم میخورد.
در این شرایط، کارشناس بازار سرمایه، محمدهادی کیهانزاده، درخصوص روند سودآوری شرکتهای زیرمجموعه این صنعت گفت: بهطور کلی سودآوری این شرکت از سه محل تامین میشود. استفاده از دستگاههای پوز در فروشگاههای مختلف و بهطور کلی سایر بخشهای خدماتی بهعنوان تامینکننده بخشی از سود این شرکتها محسوب میشود. بخش دیگری از سود این شرکتها مربوط به خدمات الکترونیکی از طریق تلفن همراه است. به این ترتیب، از مواردی مانند درخواست مانده حساب یا خرید اعتبار از طریق تلفن همراه، مبلغی بهعنوان کارمزد به حساب این شرکتها افزوده میشود. سومین بخش از درآمد این شرکتها به قراردادهای منعقد شده بین این شرکتها و بانکهای پذیرنده مرتبط است.
در این خصوص، شرکتها با انعقاد قرارداد، دستگاههای پوز را به بانکهای عامل اجاره خواهند داد. برای مثال شرکت در سالهای گذشته با یک بانک خاص قرارداد بسته است، براساس این قرارداد شرکت ملزم است که در هر سال تعداد خاصی از دستگاه را به این بانک تحویل دهد و اجاره آن را مطابق با قرارداد اخذ کند. کیهانزاده با اشاره به این موضوع در ادامه گفت که دسترسی به این قراردادها با توجه به پیچیده بودن و حجم بالای اطلاعات ممکن نیست ولی با بررسی سایر اطلاعات موجود میتوان تا حدودی به نحوه فعالیت آنها پی برد. در این شرایط، روند سودآوری فعلی این شرکتها از این منبع، به قراردادهایی مرتبط است که در سالهای گذشته عموما در قیمتهای ثابت و پایین بسته شده است.
با این حال، در هر سال با افزوده شدن به تعداد دستگاهها (براساس قرارداد)، تعدیل سودآوری را ممکن میسازد. وی در ادامه این مطلب گفت: به نظر میرسد کلان شهر تهران تا حدودی در این خصوص (به کارگیری دستگاههای پوز) به حالت اشباع نزدیک شده است و سرعت رشد تعداد این دستگاهها نسبت به گذشته کاهش یافته است، به این ترتیب، شرکتهای تجارت الکترونیک برای به دست آوردن بازار در دیگر شهرها در تلاش هستند.
وی با توضیح درخصوص شبکه شاپرک نیز گفت: ارائه خدمات جدید و همچنین امکان دریافت دوباره وجه از شبکه شاپرک میتواند به سودآوری این شرکتها کمک کند. در راستای تحقق تجارت الکترونیک و استفاده از خدمات الکترونیکی در بخشهای اقتصادی به جای کاربرد روشهای قدیمی(پول نقد)، مقدار تراکنشها در این حوزه روند روبه رشدی را تجربه کرد. در این شرایط، برای جلوگیری از پولشویی و سوءاستفاده در این خصوص شبکه شاپرک راهاندازی شد. به این ترتیب، شاپرک بهعنوان کانالی میان شبکه بانکی و شرکتهای ارائه دهنده خدمات الکترونیک عمل میکند. به این ترتیب، تراکنشهای انجامشده ابتدا در سیستم شاپرک ثبت شده و سپس به بانک مورد نظر انتقال داده میشود.
سیستم شاپرک پیشتر مبالغی را به شرکتهای الکترونیکی پرداخت میکرد و علاوه بر این تخفیفهایی نیز به این شرکتها در محلهای مختلف داده میشد. گران بودن هزینه چاپ پول باعث شد که این تخفیفها مانند یک مشوق به شرکتهای تجارت الکترونیک داده شود. اما با قطع شدن پرداخت این مبالغ به شرکت های مزبور افت سودآوری این شرکتها در سال اخیر مشاهده شد. با این حال با توجه به صورتهای مالی ارائه شده توسط نمادهای بورسی زیرمجموعه گروه رایانه مانند «رتاپ»، احتمال بازگشت این درآمدها وجود دارد اما این موضوع قطعی نیست.
کیهان زاده در رابطه با پتانسیلهای رشد سودآوری این شرکتها گفت: بخش خدمات بهطور کلی حدود ۵۸ درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است. در این بخش نیز روند روبه رشد استفاده از ابزارهای الکترونیکی کاملا آشکار است. از سوی دیگر، با افت قیمت کالاها در بازارهای جهانی به نظر میرسد توجه بیشتری به بخش خدمات نسبت به بخش تولید باشد. در نتیجه، انتظار افزایش سودآوری شرکتهای تجارت الکترونیک با بهبود وضعیت اقتصادی و برداشته شدن تحریمها وجود دارد.
انعکاس افت «تاپیکو» در شاخص کل
گروه شیمیایی روز گذشته افت ۶/ ۱ درصدی را ثبت کرد. با این حال، همچنان رشد ۶/ ۹ درصدی شاخص این صنعت از ابتدای سال مشاهده میشود. در میان نمادهای این گروه، «تاپیکو» بیشترین اثر منفی را برشاخص کل گذاشته است. این نماد با وجود خرید ۶۳ درصدی حقوقی ها همچنان با صف فروش همراه بود. در بررسی نمادهای این گروه، «شمواد» بیشترین رشد قیمتی و «زاگرس» بیشترین افت را به ثبت رساندند. در حالیکه حقیقیها معاملات شرکت تولید مواد مصنوعی و الیاف را در دست داشتند، در پتروشیمی زاگرس شاهد خرید ۵۰ درصدی سهام توسط حقوقیها بودیم. بیشترین حجم معاملات در این گروه نیز به نماد «پترول» با خرید ۷۰ درصدی حقوقی در مقابل فروش حقیقیها اختصاص یافت.
در میان سایر نمادهای این گروه میتوان به تعدیل منفی ۱۱ درصدی پتروشیمی پردیس برای سال مالی جاری اشاره کرد. این شرکت که در هفته گذشته برای تصویب افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی متوقف شد، با انتشار صورتهای مالی ۹ ماهه تعدیل مزبور را اعلام کرد. در حالیکه در ماه پنجم از سال ۹۴ قرار داریم، هنوز نرخ خوراک پتروشیمیهای گازی قطعی نشده که این عامل باعث ایجاد ابهام در روند سودآوری این شرکتها شده است.
بازدهی 18 درصدی در 4 ماه
دیروز، شاخص گروه دارویی با افت ۲۸/ ۰ درصدی مواجه شد، با این حال، در شاخص این گروه در مقایسه با ابتدای سال جاری رشد ۴/ ۱۸ درصدی به چشم میخورد. در بررسی نمادهای این گروه، «دزهراوی» برای هشتمین روز متوالی معاملات خود را با صف خرید در بیشترین بازه قیمتی سپری کرد. این نماد در این ۸ روز بازدهی ۲۳ درصدی را برای سهامداران خود داشته است، دیروز نیز با بیشترین رشد قیمتی در میان سایر همگروهیها خودنمایی کرد. حجم معاملات این نماد فروش ۳۳ درصدی حقوقیها را نشان میدهد. از سوی دیگر، «دکیمی» با بیشترین افت روزانه مشاهده شد. در این نماد نیز فروش ۳۱ درصدی حقوقیها در مقابل خرید یک درصدی این فعالان مشاهده میشود.
ارسال نظر