گروه بورس- محبوبه مغانی:‌ روز گذشته در کنار برخی گمانه‌زنی‌های هسته‌ای، اعلام خبر تک‌نرخی شدن بنزین به میزان کمی روند حرکتی شاخص بورس را تحت‌تاثیر قرار داد. در واقع درعرصه اقتصادی پس از انتشار اخبار وام مسکن، دیروز شاخص بورس متاثر از سناریوهایی که برای اقدامات بعدی پس از تک‌نرخی شدن بنزین از سوی کارشناسان چیده شده بود، به میزان ۲/ ۰ درصد افزایش یافت. بر این اساس روز گذشته در میان ۳۸ صنعت بورسی، ۱۶ صنعت بازدهی مثبت و ۱۷ صنعت بازدهی منفی را در عملکرد بورس تهران بر جا گذاشتند. در این میان بیشترین حجم و ارزش معاملات مربوط به سه صنعت صنایع فرآورده‌های نفتی، خودرو و بانک‌ها بود. فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای

معاملات روز گذشته این گروه تحت تاثیر خبر تک‌نرخی شدن بنزین و افزایش قیمت گازوییل در چارچوب مصوبه مجلس و هیات وزیران قرار گرفت و دو نماد پالایشی «شبندر» و «شپنا»، از بیشترین سهم در رشد ۱۳۳ واحدی شاخص بورس برخوردار شدند. براین اساس سهمیه ۶۰لیتری بنزین ۷۰۰ تومانی خودروهای شخصی عملا دیگر واریز نخواهد شد و کارت‌های سوخت نیز تنها تا پایان شهریورماه از اعتبار برخوردارند. در حالی اعلام تک نرخی شدن بنزین، منجر به بروز نگرانی درخصوص حذف یارانه انرژی از سوی عموم جامعه شده است، که در طرف دیگر امکان افزایش سود‌آوری شرکت‌های پالایشی را فراهم کرده است. اگرچه در این میان دبیر انجمن صنفی پتروشیمی و پالایشی بر این باور است که افزایش قیمت بنزین هیچ گونه اثر سودآوری بر شرکت‌های پالایشی ندارد، با این حال این گروه روز گذشته تحت تاثیر این خبر از رشد قیمتی مناسبی برخوردار شد. به گونه‌ای که بازده روزانه شاخص این گروه به میزان ۴۹/ ۲ درصد افزایش یافت. شاخص این گروه طی معاملات هفت روز کاری گذشته خود تنها موفق به کسب بازدهی ۵/ ۰ درصدی شده بود. با این حال مهدوی تغییر در سود‌آوری پالایشی‌ها را منوط به درنظر‌گرفتن برنامه‌های توسعه‌ای برای این بخش به منظور افزایش درآمدهای جدید عنوان کرده است. اما طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها، قیمت حامل‌های انرژی باید به ۹۵ درصد نرخ فوب خلیج فارس برسد.

بر این اساس با توجه به در نظر گرفتن نرخ یک هزار تومانی برای بنزین، به نظر

می رسد که این قیمت، با نرخ تعیین شده در قانون فاصله دارد. بنا به آخرین آمار اعلام شده از سوی شرکت ملی نفت، قیمت هر تن بنزین در بازار خلیج فارس حدود ۷۰۰ دلار است.

با توجه به اینکه هر تن بنزین معادل ۱۳۵۱ لیتر است، هر لیتر بنزین در بازار خلیج فارس با قیمتی معادل ۵۰/ ۰ دلار و یا ۵۰ سنت معامله

می‌شود. بر این اساس با احتساب ارز آزاد قیمت بنزین در بازار خلیج فارس ۱۶۵۲ تومان خواهد بود. همچنین با احتساب نرخ ارز مبادله‌ای، قیمت بنزین حدود ۱۴۲۸ تومان می‌شود. البته در حال حاضر از حدود ۶۰ میلیون لیتر بنزین تولیدی، کمتر از یک ‌سوم آن مطابق استانداردهای یورو ۴ است. فارغ از امکان افزایش مجدد قیمت بنزین، روز گذشته احتمال تغییر نرخ سایر فرآورده‌های نفتی از سوی کارشناسان مطرح شد که در این میان بیشترین احتمال در مورد افزایش قیمت مربوط به گازوییل بود.

چرا که قرار بود سهمیه خودروهای دیزلی از ابتدای خردادماه بر اساس برنامه و صورت وضعیت در کارت‌های سوخت شارژ شود اما به نظر می‌رسد که این تصمیم با تاخیر به ابتدای تیرماه موکول شده است. افزایش قیمت سایر فرآورده‌های نفتی مانند گاز مایع (ال.پی.جی)، نفت‌سفید و نفت‌کوره نیز دیگر احتمالاتی است که پس از تک نرخی شدن قیمت بنزین از سوی کارشناسان مورد اشاره قرار گرفته است. در بازار سرمایه و در این گروه بیشترین رشد قیمتی، از آن سهام پالایش نفت بندر‌عباس بود. به گونه‌ای که در جابه‌جایی ۶ میلیون و ۶۲۵ هزار سهمی «شبندر»،‌ حضور حقیقی‌ها در این معاملات پررنگ بود.

در این میان تلاش حقیقی‌ها برای خروج از سهام نفت پارس، در نهایت سبب شد تا جابه‌جایی ۴۹ هزار و ۹۹۰ برگه سهم «شنفت» با بیشترین کاهش قیمت همراه باشد. به‌طوری که در پایان معاملات بازار، صف فروش ۵ میلیونی این سهم باقی ماند. از سوی دیگر در این گروه معاملات «شپنا» نیز تحت تاثیر اعلام خبر افزایش سرمایه یک هزار میلیارد تومانی آن از محل سود انباشته قرار داشت. در این میان نقش حقوقی‌ها در معاملات ۱۰۱ میلیون و ۶۴۳ هزار سهمی آن قابل توجه است.

استخراج کانه‌های فلزی:‌ شاخص این گروه در ادامه روند معاملاتی یک هفته گذشته خود، روز گذشته نیز به میزان ۵/۰درصد کاهش یافت. اگرچه در ابتدای هفته جاری، این گروه با خبر معافیت ۱۰ درصدی بهره مالکانه معادن و پیشنهاد تعویق ۲ ساله در پرداخت حقوق دولتی سنگ‌آهنی‌ها همراه بود. این مساله که تنها در حد یک پیشنهاد بود تاثیر چندانی در فعالیت‌های این گروه نداشت و روز گذشته این گروه معاملات خود را با کاهش قیمت به پایان رساند. در این میان بیشترین افت قیمت مربوط به نماد معاملاتی «کروی» بود که با توجه به ارائه صورت‌های مالی حسابرسی شده سال مالی منتهی به پایان اسفندماه ۹۳ بدون محدودیت نوسان قیمت بازگشایی شد. این سهم پس از افت ۳/۴ درصدی در ابتدای بازگشایی نماد،‌ در پایان معاملات کاهش ۵/۶ درصدی را در قیمت سهام خود ثبت کرد. در این میان گل‌گهر از کمترین کاهش قیمت در سهام خود برخوردار بود.

انبوه‌سازی، املاک و مستغلات: اعلام افزایش وام مسکن و شرایط آن، فعالان بازار سرمایه را به این نتیجه رساند که شرایط در نظر گرفته شده برای این وام، عملا منجر به تحرک خاصی در این بازار نخواهد شد. با این استدلال که در کلان‌شهر‌ها مبلغ وام کمتر از ۲۰ درصد از قیمت خانه است و در شهرهای کوچک‌تر که قیمت مسکن به مراتب پایین‌تر است، وام مسکن قسمت بیشتری از قیمت مسکن را نسبت به کلان‌شهرها پوشش می‌دهد. اما مبلغ بالای بازپرداخت ‌آن عملا مانع از ایجاد تحرک خاص در شهرهای کوچک می‌شود.

در نهایت به‌زعم کارشناسان پرداخت وام در شهرهای کوچک تنهاممکن است که بر حجم معاملات به‌صورت کوتاه مدت تاثیر‌گذار باشد. با این حال بانک مسکن پس از جلب موافقت بانک مرکزی برای افزایش وام مسکن، در بازار سرمایه موافقت اصولی بورس را نیز برای تاسیس صندوق سرمایه‌گذاری زمین و ساختمان مسکن جلب کرد تا پس از صندوق نسیم، دومین صندوق زمین و ساختمان را وارد بازار سرمایه کند. با این حال شاخص این گروه روز گذشته نیز در ادامه روند مثبت معاملات خود طی یک هفته گذشته، به میزان ۷/۰ درصد افزایش یافت. در این میان حق تقدم عمران و توسعه فارس در میان شرکت‌های حاضر در این گروه، همچنان مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار دارد؛ به گونه‌ای که دیروز معاملات این حق تقدم از بیشترین افزایش برخوردار بود. در این میان سهام شرکت سرمایه‌گذاری‌توسعه‌آذربایجان‌ (وآذر) روز گذشته با بیشترین کاهش قیمت مواجه شد.

صدرنشینی پالایشی‌ها

صدرنشینی پالایشی‌ها