گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار نخستین هفته کاری در آخرین ماه سال 92 را به سنت هر ساله و البته با شرایطی متفاوت از سال‌های قبل با افت به پایان رساند. در حالی که تنها 15 روز کاری به پایان سال 1392باقی مانده، بورس تهران همچنان دست به گریبان تحولات دو ماهه اخیر و با پس زمینه ضعف سنتی خود در آخرین هفته‌های هر سال است.با توجه به مقررات تعیین شده در مورد فروش سهام و همچنین مقررات معاملاتی پس از ساعت 12، جریان طبیعی خرید و فروش سهام در بازار متوقف شده و تمامی متغیرهای کمی بازار در حال افت است.
در نگران‌کننده‌ترین آمار، معامله‌گران که از محدودیت فروش و ناتوانی در کسب نقدینگی خود نگران هستند از خریدهای گسترده دست برداشته و ارزش معاملات در هفته گذشته با افت ۴۲درصدی به ۶۱۱میلیارد تومان رسید. این در حالی بود که در دو بازگشایی نمادهای نفت و گاز پارسیان و تاپیکو حمایت مناسبی از این دو نماد صورت گرفته و نقدینگی تازه‌ای به بازار وارد شد، اما این امر راه به جایی نبرده است. در همین حال شمار خریداران نیز در حال کاهش و با ۵/۲ درصد افت به رقم ۸۳هزار نفر رسیده است. شاخص نیز در کل هفته گذشته ۴۸/۱ درصد کاهش یافت.
از دیدگاه بیشتر کارشناسان هر چند مقررات محدود‌کننده توانسته از رفتار احساسی و هیجان‌های معامله‌گران حقیقی جلوگیری کند، اما تداوم آن پس از تکمیل بازگشایی پتروشیمی‌ها می‌تواند آثار مخرب زیادی را به همراه داشته باشد. از دیدگاه این گروه از کارشناسان این محدودیت‌ها می‌تواند از ابتدای سال آینده کنار گذاشته شود، به ویژه آنکه با نزدیکی زمان برگزاری مجامع، بازار سرمایه می‌تواند افزایش ارزندگی نمادها را شاهد باشد. در همین حال در کنار تحولات درون بازاری در صحنه سیاسی مذاکرات در زمینه مسائل بین‌المللی ادامه دارد در حالی که ۲ماه از توافق ژنو گذشته و تنها ۴ماه از مهلت شش ماهه این توافق باقی مانده است. در تحولات اقتصادی دولت عملا اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها را با افزایش ۲۵درصدی بهای برق شروع کرده است. طبق مصوبه دولت یازدهم، مقرر شده به وزارت نیرو اجازه داده شود از اول بهمن ماه سال ۱۳۹۲، متوسط قیمت فروش هر کیلو وات ساعت را بدون تغییر ساختار تعرفه‌ها از ۴۳۰ ریال به (۲/ ۵۳۳) ریال افزایش دهد.این افزایش قیمت برق تاثیرات فوری بر صنایع انرژی بر خواهد داشت هر چند که مشخص نیست نرخ برق صنعتی نیز به همین میزان خواهد بود یا خیر؟ در همین حال برخی از شرکت‌های بورسی افزایش نرخ حامل‌های انرزی را در صورت‌های خود دیده‌اند از جمله فولاد خوزستان و برخی شرکت‌های سیمانی که تا ۳۳درصد افزایش بهای آب، برق و سوخت را پیش‌بینی کرده‌اند.
در کنار تحولات اقتصاد داخلی در سطح بین‌الملل بهای فلزات در سطح ثابتی باقی مانده است. بهای مس به ۷هزار و ۹۵دلار رسیده و بهای آلومینیوم و روی هم به ترتیب یک هزار و ۷۱۶دلار و ۲هزار و ۷۶دلار و سرب ۲هزار و ۹۹دلار گزارش شده است. در همین حال در صحنه جهانی بهای طلا در حال تداوم روند تقویتی است. امری که به رشد قیمت این فلز در داخل کشور نیز منجر شده است. در سطح جهانی با افزایش نگرانی‌ها نسبت به وضعیت اقتصادی آمریکا، بازار طلا همچنان پر رونق است.
در همین حال کاهش ورود نقدینگی به بورس اوراق بهادار و همچنین تداوم رکود در بازار املاک و مستغلات موجب شده است بخشی از نقدینگی با نگرانی از تورم به سوی بازار ارز و طلا هدایت شود. بیشتر کارشناسان معتقدند در صورت تداوم رکود در بازارهای سرمایه‌گذاری، نقدینگی سرگردان چاره‌ای جز پناه بردن به طلا و ارز برای فرار از تورم نخواهد داشت.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازار ضعیفی بود که در آن همچنان معامله‌گران به انتظار آینده بودند در همین حال به‌رغم تلاش معامله‌گران حقوقی برای تزریق نقدینگی به بازار، همچنان این سرمایه‌گذاران حقیقی هستند که دست بالاتر را در بازار در اختیار دارند. آمار معاملات روز سه‌شنبه به عنوان روز بازگشایی نماد نفت و گاز پارسیان نشان می‌دهد که در خرید، سهامداران حقیقی سهام ۵۴درصدی را داشتند که ۸درصد بیش از حقوقی‌ها بود، اما در فروش، حقیقی‌ها ۸۰درصد و حقوقی‌ها سهم ۲۰درصدی داشتند که در نهایت سهم حقیقی‌‌ها از بازار ۶۷درصد و حقوقی‌ها ۳۳درصد رقم خورده است. در این شرایط بیشتر کارشناسان نگران آن هستند که ناتوانی در فروش سهام خریداری شده به دلیل مقررات محدود‌کننده موجب کاهش خرید سهام از سوی حقیقی‌ها شود.
در گروه پتروشیمی روز چهارشنبه انتشار اطلاعیه هلدینگ خلیج فارس مبنی بر تصمیم این شرکت برای عرضه سهام پتروشیمی برزویه موجب رشد قیمت این نماد شد. در همین حال با منتفی شدن عرضه بلوک مدیریتی پالایشگاه لاوان نگاه‌ها به سوی عرضه بلوک ۱۷درصدی پتروشیمی خلیج فارس در روز یکشنبه است که می‌تواند تاثیر مهمی روی اقبال بازار به سهام هلدینگ خلیج فارس داشته باشد. در همین رابطه مدیرعامل شرکت هلدینگ خلیج فارس ابراز امیدواری کرد که خریدار بلوک ١٧ درصدی این شرکت از شرکت‌ها و هلدینگ‌های فعال در صنعت نفت باشد. در گروه پتروشیمی روز چهارشنبه نماد تاپیکو بعد از اعلام گزارش کاهش ۴۰ریالی سود این شرکت بازگشایی شد که با دفاع مناسب سهامدار عمده و خرید قابل توجه سهامداران حقیقی مواجه شد.
تاپیکو در شرایطی به تابلو بازگشته است که این شرکت میزان دارایی خود را در پالایشگاه ستاره خلیج فارس افزایش داده و برنامه مناسبی برای عرضه شماری از شرکت‌های زیر مجموعه نیز پیش روی دارد.
در این گروه، پتروشیمی جم با گزارش جدید خود ۹درصد از سود خود کاست. جم سود هر سهم خود را با اتان ۲۴۰ دلاری ۳هزار و ۴۶ریال پیش‌بینی کرده است. همچنین در این گروه پتروشیمی قائدبصیر در فرابورس درج شد. در گروه پالایشگاهی روز چهارشنبه اعلام افزایش سرمایه ۳۰۰ درصدی پالایشگاه اصفهان موجب شد این نماد با صف خرید مواجه شده و بقیه نمادها را نیز به حرکت در‌آورد. در همین شرایط مجوز افزایش سرمایه از محل سود انباشته، خبر خوبی برای پالایشگاه اصفهان بود. در گروه بانکی اعلام افزایش سرمایه ۱۶۱درصدی بانک تجارت موجب رشد قیمت این نماد شد. در گروه دارویی، نماد کیمیدارو در کنار برخی از نمادهای دارویی با صف خرید همراه بود. در این گروه دو شرکت زیر‌مجموعه سرمایه‌گذاری البرز شامل اعتلای البرز و کی‌بی‌سی در فرابورس درج شدند.
در گروه معدنی، گل‌گهر با کاهش ۲۶درصدی سود در حد یک هزار و ۴۸ریالی پیش‌بینی کرده است.
در گروه تجهیزات اولین نیروگاه در فرابورس عرضه شد تا نماد نیروگاه عسلویه با قیمت هزار و ۱۱۰تومانی روی تابلو برود. این مساله تاثیر مثبتی در بازگشایی مپنا خواهد داشت.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری همچنان ضعیف بود که با کاهش ۳۰۲واحدی شاخص کل معادل ۳۸/۰ درصد مواجه شد و به رقم ۷۹هزار و ۷۸۵واحد رسید. ارزش معاملات نیز در بورس ۱۴۲میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۰۲میلیارد تومان رسید.