گروه بورس- سردار خالدی: معاملات بازارهای فرابورس دیروز متاثر از عرضه نزدیک 218 میلیون سهم پتروشیمی جم شاهد رشد 5/8 واحدی شاخص آیفکس بود. معاملات دیروز فرابورس در حالی دنبال شد که همانند دفعات قبل پتروشیمی‌ها و پالایشگاهی‌ها بیشترین تاثیر را روی روند مبادلات به عهده داشتند. پتروشیمی مارون، زاگرس و خراسان و پالایشگاه نفت تهران و لاوان از نمادهایی بودند که حرکت بازار را صعودی کردند.
دیروز سهام بزرگ‌ترین تولید‌کننده الفین جهان در فرابورس کشف قیمت شد که براساس عرضه اولیه، ۲۱۷ میلیون و ۹۲۰هزار سهم معادل ۵۴/۴ درصد از سهام شرکت ۴۸۰ میلیارد تومانی پتروشیمی جم برای اولین بار با نماد «جم» در بازار دوم، از سوی سهامدار عمده به قیمت هر سهم یک هزار و ۴۹۰ تومان معامله شد.
بر‌اساس گزارش ناظر بازار، آن دسته از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک که اقدام به تشکیل مجمع صندوق و اصلاح اساسنامه و امید‌نامه خود کرده بودند، می‌توانستند حداکثر به میزان سهمیه تعیین شده یعنی 200 هزار سهم اقدام به خرید کنند. محدودیت خرید هر ایستگاه کاری 200 هزار سهم بود و معامله‌گران بر خط نمی توانستند در کشف قیمت این شرکت فعال باشند. برای معامله‌گران برخط، بیش از 32 میلیون سهم در نظر گرفته شده بود که پس از کشف قیمت، مطابق با سهمیه در نظر گرفته شده تخصیص داده شد.
اما دیروز اتفاق جالبی در بازار هم افتاد و آن هم این بود که راس ساعت 11:58 دقیقه، ناظر بازار اعلام کرد همه بازارهای معاملاتی فرابورس تا ساعت 13 به معامله ادامه می‌دهند. مدیر عامل فرابورس، در این باره گفت: به دلیل استقبال گسترده از عرضه اولیه پتروشیمی جم و فراهم شدن امکان خرید برای معامله‌گران آنلاین، زمان معاملات تمدید شد.
هامونی تاکید کرد: کارگزاران باید نسبت به اصلاح، حذف و ورود سفارش‌های مشتریان خود اقدام می‌کردند و مسوولیت‌های ناشی از انجام معاملات در بازه زمانی مذکور بر عهده کارگزاران بود.
در همین حال، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری و رییس هیات مدیره شرکت پتروشیمی جم نیز در گفت‌و‌گو با پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه اظهار کرد: در دفعات گذشته طی جلسات، مدیران و سهامداران شرکت با عرضه اولیه موافق بودند اما کشش بازار و فضای منفی ایجاد شده بابت تنش‌های بین‌المللی، عرضه اولیه را به تاخیر انداخت. هاتف در ادامه تصریح کرد: طبق تصمیم هیات مدیره 5/4 درصد از سهام شرکت دیروز در فرابورس عرضه شد و پس از طی مراحل عرضه و در صورت استقبال، درصد دیگری از «جم» را دوباره به فرابورس می‌آوریم.
در این بین، معاون اجرایی مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز پتروشیمی تامین (تاپیکو) نیز به‌عنوان دیگر سهامدار عمده پتروشیمی جم، هدف از پروژه‌های در دست اقدام شرکت پتروشیمی جم را دستیابی به ظرفیت اصلی تولید قلمداد کرد و افزود: انجام طرح‌ها برای دستیابی به ظرفیت اصلی بهترین خبر برای سهامداران شرکت پتروشیمی جم است، بنابراین شرکت تمام تلاش خود را به کار گرفته است تا طرح‌ها را به سرانجام برساند و سود مناسبی عاید
سهامداران کند.
از سهامدارن عمده پتروشیمی جم می‌توان به شرکت نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) با 84/25 درصد، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کشوری با 46/24 درصد، صندوق بازنشستگی کشوری با 86/22 درصد، سهام عدالت با 15درصد و گروه پتروشیمی سرمایه‌گذاری ایرانیان با 2/9 درصد اشاره کرد.

هیبت«جم» بازار را گرفت
به دنبال عرضه اولیه پتروشیمی جم در بازار دوم، ارزش بازار فرابورس ۵/۱۱ درصد رشد کرد و به رقم ۶۸۰ هزار میلیارد ریال رسید. این در حالی بود که در معاملات روز گذشته، بیش از ۲۷۸ میلیون سهم و اوراق به ارزش ۸/۳ هزار میلیارد ریال از سوی معامله‌گران دادوستد شد و شاخص فرابورس با رشد ۵/۸ واحدی معادل ۲۶/۱ درصد روی عدد ۸/۶۷۹ واحد ایستاد.
در میان شرکت‌های فرابورسی، بیشترین حجم معاملات به داد‌و‌ستد ۸/۱۰ میلیون حق تقدم بیمه آرمان به ارزش ۱/۸ میلیارد ریال در بازار پایه تعلق گرفت. توکاریل، صنعتی دریایی ایران و ذوب‌آهن اصفهان از دیگر نمادهای پر حجم بازار بودند. در عین حال کمترین حجم معاملات هم به شرکت بازار پایه‌ای صنعتی مینو با مبادله ۶ سهم و بیمه پاسارگاد اختصاص داشت.
بیشترین افزایش قیمت را نیز دیروز تدبیرگران فارس و خوزستان با ۹۸/۴ درصد به خود ثبت کرد که البته پخش البرز، گسترش سرمایه‌گذاری ایرانیان، پالایش نفت لاوان و لیزینگ ایرانیان از دیگر نمادهایی بودند که افزایش قیمت قابل توجهی را به همراه داشتند. همچنین صف فروش سیمان لار سبزوار با ۹۶/۴ درصد با بیشترین کاهش قیمت مواجه شد. افرانت، شهرسازی و خانه سازی باغمیشه و گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی نیز از جمله نمادهایی بودند که کاهش قیمت محسوسی را تجربه کردند.
امروز نماد بیمه دی پس از ارائه اطلاعات پیش‌بینی، بدون محدودیت نوسان قیمت با دامنه کاملا باز بازگشایی خواهد شد.
در همین حال، دیروز در سومین روز پذیره‌نویسی واحد‌های صندوق سرمایه‌گذاری سپهر کاریزما در بازار سوم فرابورس، تعداد ۳/۷۱۵ هزار واحد به ارزش ۱/۷ میلیارد ریال پذیره‌نویسی و ادامه آن به امروز موکول شد. دیروز همچنین امتیاز تسهیلات مسکن نوسان قیمت را تجربه کرد؛ به طوری که امتیاز تسهیلات مسکن آذر ۸۹ با ۹/۴ درصد افزایش به قیمت ۳۸۰ هزار و ۲۳۸ ریال و امتیاز تسهیلات مسکن بهمن ۸۹ با بیشترین کاهش به قیمت ۳۶۵ هزار و ۱۰۰ ریال رسید. از سوی دیگر در بازار ابزار‌های نوین مالی، بیشترین حجم معاملات به ترتیب به خرید و فروش ۷۶ هزار و ۷۹۰ برگه ماهان ۲، ۳۹هزار و ۵۸۰ برگه اجاره امید و ۳۷هزار و ۲۲۰ برگه گواهی سپرده انصار اختصاص داشت.

«جم» ارزش بازار را 11 درصد ارتقا داد