پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۱۰ مهر ۸۶
* آقا یا خانم «گلپویی» از طریق ایمیل پرسیدهاند: چرا شرکتهای تولیدکننده روی، نظیر کالسیمین با وجود رشد قیمتهای جهانی این فلز، با صف فروش مواجه هستند؟
شروین شهریاری
* آقا یا خانم «گلپویی» از طریق ایمیل پرسیدهاند: چرا شرکتهای تولیدکننده روی، نظیر کالسیمین با وجود رشد قیمتهای جهانی این فلز، با صف فروش مواجه هستند؟ پاسخ: شرکتهای وابسته به معدن انگوران اخیرا با مشکلاتی در زمینه تامین خاک مورد نیاز شرکتها با عیار مناسب مواجه شدهاند که ریسک سیستماتیک این مساله را بر سهام آنها تحمیل کرده است. همچنین به عنوان یک قاعده کلی و تجربی شرکتهایی که مدت طولانی را بدون ارائه گزارشهای ادواری مالی سپری میکنند، معمولا با عکسالعمل منفی و سردرگمیفعالان بازار مواجه میشوند و تداوم این وضعیت منجر به تعمیق رکود و کاهش حجم معاملات سهام آنها میشود. شرکت کالسیمین نیز از ابتدای سالجاری گزارشی از عملکرد مالی خود منتشر نکرده است و در شرایط کنونی بازار منتظر دریافت اطلاعات جدید از این شرکت برای تعیین استراتژی بازار سهام است. گفتنی است وضعیت بنیادی سهام کالسیمین چند هفته پیش در همین ستون نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
* از طریق ایمیل پرسیده شده است: علت افزایش معاملات بلوکی سهام در روزهای اخیر چیست؟
این معاملات در راستای انتقال دارایی سهام بانکها به شرکتهای سرمایهگذاری متبوع انجام میشود که این اقدام طی مصوبهای برای همه بانکها الزامی شده است. نظیر این گونه معاملات را در سال گذشته در انتقال سهام بانک سپه به سرمایهگذاری امید نیز شاهد بودهایم. اکنون هم بانک مسکن با تاسیس شرکتی به نام مدیریت سرمایهگذاری بانک مسکن در حال انتقال دارایی سهام خود به این شرکت است که بخشی از این معاملات بلوکی در روزهای گذشته در نمادهای «ثمسکن»، «وبانک» و شرکتهای سنگ آهن در راستای همین استراتژی انجام شده است.
* آقایی از طریق تلفن پرسیدهاند: تاثیر فروش زمین خیابان
ولی عصر به قیمت ۷۵میلیارد تومان، بر سودآوری ایران خودرو دیزل چگونه است؟
پاسخ: مجموعه ایرانخودرو به ویژه از سال گذشته استراتژی فروش داراییهای غیر مولد را در دستور کار خود قرار داده است که آثار این رویکرد در گزارشهای مالی اکثر شرکتهای زیر مجموعه نمایان است.
زمین ۵۸۰۰ متری مورد اشاره نیز متعلق به شرکت تاپ سرویس است که ۱۰۰درصد مالکیت آن در اختیار ایران خودرو دیزل است. خاور در نظر دارد این زمین را در نیمه دوم سالجاری از طریق مزایده با قیمت پایه ۵۰میلیارد تومان به فروش برساند. با توجه به ارزش دفتری ناچیز زمین مزبور نسبت به مبلغ فروش، سود مناسبی برای خاور از این محل شناسایی خواهد شد که البته به ماهیت «غیر عملیاتی» و «تکرارناپذیربودن» آن باید توجه کافی مبذول داشت. با فرض قیمت ۷۵میلیارد تومانی (که خواننده محترم بدان اشاره داشتهاند) برای انجام این معامله و انتقال درآمد مزبور به سرفصل درآمدهای متفرقه تلفیقی، بیش از ۷۰ تومان به درآمد خالص هر سهم افزوده خواهد شد. البته در برآورد مجموع سود سالجاری باید امکان تحقق سایر اقلام بودجه به ویژه درآمدهای عملیاتی را (که با ۴۱درصد افزایش نسبت به سال گذشته پیشبینی شدهاند) نیز مد نظر داشت.
* محمد رضا طرقبه از طریق ایمیل پرسیدهاند: چرا سهام بانک اقتصاد نوین با اعطای تسهیلات بیشتر، مطابق محاسبات سقف قانونی کفایت سرمایه ۸درصدی را نقض کرده است؟
پاسخ: با مراجعه به گزارشهای بانک اقتصاد نوین در مییابیم که در صورتهای مالی حسابرسی شده در پایان سال ۸۵، شرکت کفایت سرمایهای بالای ۸درصد داشته است. اما در سه ماه اول امسال به واسطه اعطای حدود ۷۰۰میلیارد تومان تسهیلات جدید و نیز ۶۰میلیارد تومان تقسیم سود در مجمع تیر ماه، (که از سرمایه پایه به واسطه کاهش سود انباشته کسر میکند)، این نسبت اخیرا به حدود ۷درصد رسیده است. اما با توجه به الزام بانک مرکزی به حفظ نسبت کفایت ۸درصدی در صورتهای مالی حسابرسی شده (۶ و ۱۲ ماهه) این بانک اکنون روال عادی فعالیت خود را طی میکند و با توجه به نزدیک بودن مجمع افزایش سرمایه ۲۵درصدی «ونوین» و نیز رشد سود انباشته شرکت، به زودی نسبت کفایت سرمایه نیز اصلاح خواهد شد و بانک اقتصاد نوین برنامه ی اعطای تسهیلات خود را در سالجاری ادامه خواهد داد.
Shahriary-sh@yahoo.com
ارسال نظر