گروه بورس - همایون دارابی - بازار داد و ستد سهام در شرایطی هفته کاری جدید خود را آغاز کرد که با پایان یافتن فصل برگزاری مجامع اینک بازار در انتظار بازگشایی نمادهای متوقف است.

بورس اوراق‌بهادار در حالی امروز فعالیت خود را از سر می‌گیرد که تحولات سیاسی موثر بر بازار، شرایط مطلوبی را برای معامله‌گران رقم زده است. این تحولات که با انتشار خبر برگزاری دومین دور مذاکرات «ایران - آمریکا» در عراق ادامه یافته است، موجب خواهد شد روند رو به رشد بازار در میان مدت تداوم یابد.در تحولات درون بازار، مهم‌ترین اتفاق پایان فصل مجامع در روز یکشنبه و بازگشایی نمادهای متوقف است.بازگشایی نمادهای متوقف نظیر آنچه در روز چهارشنبه در مورد پتروشیمی خارک صورت گرفت، در روز شنبه (امروز) هم با بازگشایی سایپا و ایران‌‌خودرو دیزل ادامه می‌یابد تا در نهایت با بازگشایی نمادهای ایران‌‌خودرو، سرمایه‌گذاری بانک ملی و شمار دیگری از نمادهای متوقف تکمیل شود. ماحصل این روند افت قابل‌ملاحظه شاخص خواهد بود، امری که در جهت مقابله با آن بورس اوراق‌بهادار اقدام به جابه‌جایی شاخص‌ها و اولویت‌دهی به شاخص بازده نقدی و قیمت کرده است. هر چند که این شاخص نیز تحت‌تاثیر ریزش قابل‌ملاحظه‌ قیمت پتروشیمی خارک افت قابل‌توجهی کرد. در مورد واگذاری‌های دولت همچنین باید به چرخش سیاست دولت برای واگذاری شرکت‌ها به سرمایه‌گذاران خارجی اشاره کرد. انتشار خبرهای «تایید نشده‌ای» در مورد مذاکرات میتال هندی برای خرید سهام مدیریتی فولاد مبارکه و خوزستان همچنین مذاکره با یک شرکت آسیای میانه برای واگذاری ۴۰درصد سهام آلومینیوم ایران در این زمینه از اهمیت قابل ملاحظه‌ای برخوردار است. در صورت حضور سرمایه‌گذاران خارجی می‌توان انتظار تلفیق مدیریت شرکت‌های اصل ۴۴ با مدیریت جهانی و تجربه فضای بین‌المللی کسب و کار را داشت.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه تحت‌تاثیر ترافیک شدید برگزاری مجامع و حضور مدیران شرکت‌های سرمایه‌گذاری در مجامع شاهد جو کم‌تحرک و آرامی بود. این جو آرام همچنین به دلیل توقف نمادهای عمده بازار برای حضور در مجمع‌های سالانه به ویژه توقف نمادهای عمده‌ای نظیر معادن و فلزات، فولاد مبارکه، سایپا و ایران‌خودرو و ده‌ها نماد کوچک دیگر بود. در این شرایط با توجه به محدودیت امکان انتخاب معامله‌گران، اکثر کارشناسان به انتظار بازگشایی نمادهای متوقف در روزهای آتی باقی ماندند. چهارشنبه همچنین بازار تحت‌تاثیر بازگشایی ۸ نماد قرار گرفت. هر چند که انتظار می‌رفت ۱۱ نماد بازگشایی شود، اما بازگشایی نمادهایی از جمله سایپا، ایران‌خودرو دیزل و لقمان به روزهای آتی سپرده شد. در بازار چهارشنبه عمده‌ترین نماد بازگشایی شده نماد پتروشیمی خارک بود. پتروشیمی خارک که به دلیل افت بهای جهانی متانول از نرخ‌های بالای ۴۰۰دلار به زیر ۲۵۰دلار در هر تن با تعدیل منفی EPS مواجه شده است، پس از تقسیم ۲هزار و ۸۰۰ ریال سود نقدی در مجمع با افت قابل‌ملاحظه ۷هزار ریالی بازگشایی شد.گزارش‌های سه ماهه شرکت‌های بورسی نیز نسبت به سال‌های گذشته به صورت منظم و به موقع منتشر می‌شوند، سبب شده است تا بازار با بررسی دقیق‌تر گزارش‌ها به ارزیابی بهتری نسبت به تحولات اقتصادی شرکت‌ها در سال‌جاری و دور نمایی صنایع و شرکت‌های برتر بپردازند. البته در کنار انتشار گزارش‌های سه ماهه باید به این مطلب توجه شود که فشار قانونی سازمان بر شرکت‌ها را برای انتشار به موقع گزارش‌ها نباید بدون تاثیر دانست. در بازار چهارشنبه، گروه ساختمانی در نبود نمادهای عمده گروه فلزی-معدنی در ابعاد گروه صدرنشین بازار ظاهر شد. در گروه معدنی- فلزی، اکثر نمادهای این گروه برای برگزاری مجمع یا تعدیل زود هنگام EPS متوقف هستند. این توقف در شرایطی رخ داده است که بهای جهانی فلزات، رالی جدیدی را آغاز کرده‌اند. بهای جهانی مس در پایان هفته گذشته از مرز ۸هزاردلار عبور کرد و به ۸هزار و ۱۱۱دلار در هر تن رسید. بهای آلومینیوم و روی نیز بهبود یافت و بهای جهانی سرب با در هم شکستن تمامی رکوردهای قبلی به ۳هزار و ۴۶۶دلار در هر تن رسید.