جنب پل حافظ
بازار در مسیر بهبود
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز چهارشنبه شاهد تقویت نسبی معاملات بود بهگونهای که شاخص کل بورس توانست ۷۴/۱۴واحد رشد کند. در معاملات روز چهارشنبه بازار سرمایه، معاملهگران در حالی معاملات روزانه خود را آغاز کردند که ترافیک سنگین دیپلماتیک میان ایران، روسیه و اتحادیه اروپا احتمال بروز برخی از راهکارها در جهت تعدیل تنشها را ایجاد کرده است. هر چند اینها همه یک احتمال است، اما از سوی دیگر بازار سهام با خبرهای مثبت اقتصادی همچنین تحریک تقاضا مواجه شده است که این دو عامل شرایط بازار را بهبود بخشیده است. عرضه اولیه سهام شرکت صنایع ملی مس در هفته گذشته سبب شد تا بازار با تحریک تقاضا مواجه شود.
به ویژه آنکه در آستانه تکمیل ۵درصد عرضه سهام ملی مس که کمتر از ۵۱میلیون برگه دیگر را شامل خواهد شد، بازار با صف خرید بیش از ۸۲میلیون سهمی در بازار چهارشنبه مواجه بود که انتظار تداوم رشد قیمتی سهم را بهرغم نوسان احتمالی بازار ایجاد میکند.
با تحریک کفه تقاضا، اکثر نمادها به جز نمادهای گروه تولیدکنندگان روی که با توجه به قیمت جهانی روی (که در معاملات جمعه شب کف روانی ۳هزار دلار در هر تن را نیز لمس کرد) با تقاضا مواجه شدند. گروه ساختمان، تجهیزات و بانکداری پس از یک هفته ضعف در روز چهارشنبه بازار مناسبی را شاهد بودند.
تراکتور در بازار
بازار چهارشنبه شاهد عرضه گسترده سهام تراکتورسازی ایران بود. تراکتورسازی که در گزارش اخیر خود با تحقق ۵۲درصد فروش ۷۲درصد EPS خود را حاصل کرد، در شرایطی با عرضه سنگین مواجه شد که صف خرید قابل ملاحظهای متعاقب انتشار اطلاعیه خود شاهد بود.
عرضه تراکتورسازی در حالی از سوی سازمان خصوصی سازی به وکالت از سوی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران صورت گرفت که شایعات منتشره حکایت از نیاز این سازمان به تامین نقدینگی جهت پرداخت برخی از وجوه مطالبه شده از سوی سازمان مالیاتی دارد.
براساس این شایعات در تاریخ ۱۶/۱۰/۸۵ بلوک ۱۱میلیون و ۴۱۲هزار سهمی تراکتورسازی متعلق به سازمان گسترش مسدود شد و در بازار دیروز این بلوک عرضه شد. این بلوک ۳/۴درصدی در حالی توسط بازار به سهولت جذب شد که عرضه آن تاثیرات عمیقی را به همراه دارد.
نخستین تاثیر این عرضه تحریک بیشتر کفه تقاضا در بازار و تقویت تقاضا برای سهام دارای پتانسیل است. از بعد داخلی نیز با عرضه این بلوک و ۵/۰درصد سهام دیگر که احتمالا امروز (شنبه) یا دوشنبه عرضه خواهد شد، سازمان گسترش یک عضو دیگر هیاتمدیره در تراکتورسازی را از دست خواهد داد تا اتحاد سهامداران جدید تراکتورسازی که در مجمع قبلی یک عضو را منصوب کردند، بتواند به کسب دو عضو منجر شود. از سوی دیگر با کاهش مالکیت سازمان گسترش بر تراکتورسازی راه برای ورود یکی از دو خودروساز عمده کشور برای خرید سهام مدیریتی دولت در این شرکت که بزرگترین مجتمع صنعتی شمالغرب کشور است باز خواهد شد. تراکتورسازی به سهولت میتواند برای خرید خود ضمن پذیرش خطوط خودروسازی مستقر در تهران آن شرکت، به آزادسازی صدها میلیارد ریال زمین ارزان در حاشیه تهران منجر شود. از سوی دیگر آزادسازی نرخ فروش تراکتور امید به رشد سود شرکت در سالجاری را نیز افزایش داده است.
سهام ارزان، امیدهای محتاطانه
بازار چهارشنبه همچنین شاهد گرایش معاملهگران به سوی سهام ارزان قیمت بود. معادن و فلزات سهمی که در ماه گذشته نرخ بیش ۴هزار و ۷۰۰ ریال را نیز تجربه کرده بود، تحت تاثیر اعلام معامله عمده سهام فولاد کاویان ابتدا با صف خرید در نرخ ۳هزار و ۵۵۳ و پس از آن توقف نماد مواجه شد. فروش فولاد کاویان در بلوک ۷۳درصدی، میتواند تا ۱۷۰ریال سود غیر قابل تکرار برای «ومعادن» ایجاد کند.
در کنار «ومعادن» چادرملو نیز در نماد سهم و حقتقدم خود با صف خرید مواجه شد. خط گندلهسازی این شرکت در هفتهجاری «استارتسرد» خواهد خورد. در گروه تجهیزات در کنار تراکتورسازی، انجام معامله عمده هپکو بار دیگر این نماد را با صف خرید مواجه ساخته است. گفته میشود با توجه به ابراز علاقه مجدد خریدار قبلی سهم و لغو معامله به دلیل اختلاف زمانی اندک در پرداخت وجوه خرید که تبعات تنبیهی را به همراه نداشت، معامله عمده هپکو در قیمت پایه رقم خواهد خورد. کمباینسازی ایران نیز با صف خرید در بازار چهارشنبه مواجه شد. در گروه بانکداری سهام بانکهای اقتصاد نوین و کارآفرین با تلاش برای جمعآوری صفهای فروش مواجه شد. این تلاش در شرایطی صورت گرفت که بهرغم نگرانی از کاهش دوباره نرخ تسهیلات بانکی بانک پارسیان با صف خرید قابل ملاحظهای مواجه شده است. فشار خرید چند متقاضی عمده از جمله سرمایهگذاری تدبیر بار دیگر روند این سهم را متفاوت کرده است.
در گروه خودرویی نماد پارس خودرو در بازار چهارشنبه بازگشایی شد که تاثیر مثبتی بر شاخص وارد ساخت. تولید خودرو تندر ۹۰ (ال-۹۰) در سایپا که به دلیل قیمت پایین آن با استقبال مواجه خواهد شد (هر چند که به نظر نمیرسد این استقبال بازدهی مالی فوقالعادهای را برای شرکتهای تولیدکننده به همراه آورد) رشد قیمت سهام پارس خودرو را به همراه آورد. شایان ذکر است پارس خودرو به صورت کارمزدی و به نیابت از سایپا تولیدکننده تندر خواهد بود.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بهرغم بهبود نسبی بازار و رشد ۷/۱۴واحدی شاخص نتوانست در کارنامه کل هفته بازار تاثیر جدی بگذارد. بازاری که با افت ۸/۱۱۴ واحدی شاخص کل و ۳۵۳ واحدی شاخص بازده نقدی و قیمت (به دلیل افت سنگین قیمت چادرملو) طی هفته گذشته چندان مطلوب رقم نخورد. انتظار میرود بازار در آخرین هفته باقی مانده از مهلت ۲ ماه شورای امنیت در هفته جاری شاهد بازاری محتاطانه و متاثر از دورنمای کلی متغیرهای کلان باشد.
ارسال نظر