جنب پل حافظ
عرضههای ناگهانی
گروه بورس - همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز چهارشنبه در آخرین روز کاری هفته و در شرایطی که پس از یک هفته تلاطم، شاهد روند رو به آرامشی بود، با عرضههای ناگهانی برخی از معاملهگران عمده مواجه شد. در معاملات هفته گذشته بورس اوراق بهادار، معاملهگران پس از آشفتگی معاملات در دو روز نخست هفته شاهد ابتکار مدیران سرمایهگذاری بانک پاسارگاد (که به اشتباه در مطلب قبلی این ستون سرمایهگذاری بانک پارسیان درج شده بود) در برگزاری نشست هماهنگی فعالان حقوقی عمده بازار و حصول توافقات مناسب جهت کنترل عرضهها و جمعآوری صفهای فروش بودند که این امر در روز سهشنبه باعث بهبود بازار شده و این امیدواری را ایجاد کرد که با حرکت یکدست معاملهگران عمده بازار چهارشنبه شرایط بهتری را شاهد باشد، اما این انتظار با عرضههای سنگین برخی از معاملهگران درهم شکسته شد. به نظر میرسد، در شرایط کنونی بازار نیازمند دخالت موثر و با قدرت مدیران بورس جهت هماهنگ ساختن فعالان بازار و جلوگیری از عرضههای مخرب معاملهگران دولتی است. چرا که در شرایطی که سهامداران عمده با سرمایه عظیم دولت به جای حمایت از بازار درصدد نوسانگیری از بازار و ضعف هستند.
انتظار برای بهبود شرایط بازار، قابلباور نیست. از سوی دیگر عدم تقارن مقررات معاملاتی از جمله حجم مبنا نیز در شرایط کنونی باعث شده است، بازار با دشواری بیشتری برای کسب تعادل مواجه شود. طراحی حجم مبنا برای کند کردن روند یک بازار انبساطی سبب شده است در بازار نزولی عملا معاملات قفلشده و کمتر سهامداری به صورت طبیعی حاضر به خرید سهام به میزان حجم مبنا از سهام دارای صف فروش است. این عدمتقارن معاملاتی باعث میشود، روند نزول قیمت سهام بر خلاف روند صعود آن بسیار کند و فرسایشی شده و فرصت بهرهگیری از رانت را در بازار ایجاد کند. چرا که سهامدارانی که در روند صعودی اقدام به خرید سهم کردهاند، در روند بازگشت سهام میتوانند با قرار دادن سهام در صف فروش و در شرایط الزام سهامداران عمده به جمعآوری سهام - به میزان حجم مبنا - از فرصت فروش در قیمت بالا برخوردار بوده و بازار مغلوب (Beat) شود.
این خلا عملا مانع از تحقق بازار کارا در بورس اوراق بهادار کشور شده است.
در بازارهای جهانی چه خبر بود؟
بازارهای جهانی در هفته گذشته و در اولین هفته معاملاتی در سال ۲۰۰۷ روی خوشی به مواد اولیه نشان ندادند.
افت شدید بهای نفت به کمتر از ۵۵دلار در هر بشکه برای نفت (WTi) همچنین بهای فلزات از جمله افت بهای مس به ۵هزار و ۶۰۱دلار در هر تن و روی به حدود ۴هزار و ۶۱دلار در هر تن در بازار فلزات لندن سبب شده است، آغاز سال نو برای شرکتهای وابسته به بازار جهانی شرایط مناسبی را به همراه نداشته باشد، انتظار میرود در هفته آینده بازارهای جهانی شرایط باثباتتری را شاهد باشند که با این امر میتوان شرایط بهتری را برای تحلیل این بخش فراهم خواهد ساخت.
در بازار چه خبر بود؟
بازار سهام روز چهارشنبه شاهد برتری قابلملاحظه دو گروه بانکداری و ساختمان بورس بود. در معاملات روز چهارشنبه در گروه بانکداری بانک کارآفرین نیز با صف خرید مواجه شد و بار دیگر روند رو به رشد را در پیش گرفت. این روند در کنار صفهای خرید سنگین بانک پارسیان و بانک اقتصاد نوین باعث استحکام گروه بانکداری شده است. از سوی دیگر با فشار شدید نقدینگی در اقتصاد کشور، بانک مرکزی سطح سخت گیری در مورد نرخهای سپرده را کاهش داده و عملا بانکهای دولتی نیز نرخهای سود خود را افزایش دادهاند. از سوی دیگر گرایش بانکهای خصوصی به قراردادهای مشارکتی سبب شده است تا نرخهای سود تسهیلات اعطایی نیز افزایش یابند.
در کنار گروه بانکداری گروه ساختمان نیز همچنان روند روبهرشد خطی را شاهد است، انتظار برای خودنمایی گروه ساختمان به عنوان گروه پیشرو در سال آینده در سایه افول گروه فلزات اساسی از جمله نکات مورد توجه سرمایهگذاران بلندمدت بازار است.
در معاملات روز چهارشنبه تلاش اولیه برای ثبات بخشی به بازار موجب تشکیل صفهای خرید برای نمادهای پتروشیمی به عنوان گروه مورد اقبال شد. پتروشیمی اراک، اصفهان و آبادان در این فضا با صف خرید مواجه شدند، اما عرضههای ناگهانی هر سه نماد را در هم کوبید. در گروه فلزی کالسیمین و فرآوری مواد معدنی با صف خرید مواجه بودند که در ۲دقیقه به پایان بازار عرضه ۳/۲میلیون سهمی صف خرید کالسیمین را در هم شکست.
ارسال نظر