گروه بورس- همایون دارابی: اگرچه شاخص کل دیروز رشد فزاینده‌ای داشت، اما در معاملات دیروز معامله‌گران آغازی نامطمئن را شاهد بودند. اعلام موافقت اولیه چین و روسیه با پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت و احتمال برقراری تحریم‌های این شورا هر چند که ابعاد آن بسیار محدود خواهد بود، به همراه مجموعه تحولات سیاسی صحنه داخلی کشور موجب شد تا معامله‌گران با احتیاط معاملات خود را آغاز کنند. این امر اما در برخورد با صف‌های خرید قابل ملاحظه در بازار دوام چندانی نداشت و موجب شد تا معامله‌گران پس از احتیاطی یک ساعته روند عادی دادوستد روزانه خود را آغاز کنند. دلگرمی معامله‌گران به صف‌های خرید پایدار نمادهای عمده‌ای از جمله پتروشیمی اراک و اصفهان، معادن روی، باما و سرمایه‌گذاری ساختمان موجب شد تا بازار پس از بازگشت به مدار طبیعی دادوستدها در بازگشایی برخی نمادهای متوقف حرکت مناسبی را از خود نشان دهد.

در بازار دیروز نمادهای پتروشیمی خارک، بین‌المللی ساختمان، سرمایه‌گذاری صنعت و معدن، فجر گالوانیزه و نورد و لوله اهواز بازگشایی شدند که پتروشیمی خارک در این میان از اهمیت بالایی برخوردار بود.

رشد بهای جهانی متانول که موجب افزایش درآمد پتروشیمی خارک شده است، به همراه اجرای برخی از طرح‌های مقدماتی توسعه تولید موجب شد تا با تعدیل فوق‌العاده EPS (سود هر سهم) شرکت، سهام پتروشیمی خارک با موقعیت مناسبی بازگشایی شود.

این بازگشایی در شرایطی رخ داد که برخی از کارشناسان بازار به دلیل فاصله یافتن ارزش بازار شرکت از ارزش جایگزین آن، احتیاط در برخورد با این نماد را توصیه می‌کردند. در بازار دیروز، ارزش بازار پتروشیمی خارک بالغ بر ۲هزار و ۲۰۰میلیارد تومان شد. در حالی که به نظر نمی‌رسد ارزش احداث یک واحد متانول از ۸۰۰میلیارد تومان و ۳سال زمان بیشتر شود.

در این شرایط، برخی از کارشناسان احتمال رخداد شرایط مشابه وضعیت کارخانه‌های سیمانی در سال ۸۳ را بعید ندانستند. از سوی کارشناسان قیمت‌گرا در بازار دشواری ایجاد کارخانه‌های پتروشیمی نسبت به صنایع دیگر، محل استقرار مناسب پتروشیمی خارک و طرح‌های توسعه آتی این شرکت را توجیه‌کننده ارزش‌گذاری بالای بازار در مورد این نماد توصیف کرده‌اند.

با این وجود پتروشیمی خارک نخستین شرکت با حجم مبنا بسیار بالا است که جهش قیمتی را شاهد شده است. پیش از این نمادهای جهش یافته نظیر فرآوری موادمعدنی، کالسیمین، باما و توسعه معادن روی جملگی حجم مبناهای کوچکی داشته‌اند، حال آنکه پتروشیمی خارک باحجم مبنای ۸۰۰هزار سهم نیازمند صرف روزانه ۷/۱میلیارد تومان پول جهت حرکت قیمتی با دامنه ۲درصدی است که به نظر نمی‌رسد بازار توان تامین چنین نقدینگی را داشته باشد. در بازار دیروز نماد سایپا در گروه خودرویی با استقرار مجدد بازارگردان مواجه شد، این امر یادآور تجربه حضور بازارگردان در نماد سایپا در سال گذشته است.

در گروه خودرویی شنیده‌های اولیه در مورد مشکلات ایران خودرو در تولید و تحویل خودرو موجب تداوم ضعف این نماد به‌رغم کمک‌های اولیه دولت به این شرکت است. در بازار دیروز در گروه ساختمانی نماد بین‌المللی ساختمان در شرایطی بازگشایی شد که بازار در انتظار رقم خوردن معامله عمده این شرکت است. انتظار می‌رود سرمایه‌گذاری غدیر با فروش این شرکت از صنعت ساختمان خارج شده و توان خود را معطوف صنایع پتروشیمی و طرح‌های انرژی‌بری نظیر کارخانه آلومینیوم غدیر کند.

هنوز مشخص نیست که معامله ۲۵۵میلیارد تومانی بین‌المللی ساختمان در چه شرایطی رقم خواهد خورد، اما شنیده‌ها حکایت از حضور کنسرسیومی مرکب از چند خریدار بخش ساختمان بورس دارد.

البته این شایعه باید تایید شود.در مجموع بازار دیروز با توجه به بازگشایی پتروشیمی خارک و تاثیر مثبت آن بر دو نماد پتروشیمی اصفهان و سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی بازار مناسبی رقم خورد که انتظار تداوم آن وابسته به وضعیت سیاسی چند روز آینده در صحنه تحولات داخلی و بین‌المللی کشور خواهد بود.