جنب پل حافظ
نوبت به خصوصیسازی صنعت نفت رسید
گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام در حالی امروز «شنبه» فعالیت خود را آغاز خواهد کرد که تحول جدی در شرایط بازار به چشم نمیخورد. در بورس اوراق بهادار عدم بروز تغییر جدی در تحولات موثر بر بازار سهام موجب شده است معاملهگران با آرامش شکنندهای روند رو به رشد قیمتها را شاهد باشند. کاهش سهم تحولات بیرونی بر معاملات سهام در هفته گذشته بیش از پیش ارزندگی سهام در نرخهای کنونی را در مقابل دیدگان معاملهگران قرار داد، امری که با عرضه سهام آلومینیوم ایران (به عنوان یک فاکتور تشویق کننده تقاضا در بازار) موجب خروج شاخص از روند رو به افت دامنهدار شد.
تغییر حجم مبنا از اول تیر ماه
بازار سهام همچنان در انتظار تغییر حجم مبنا به عنوان یکی از عوامل تسهیل کننده حرکت بازار است. بر اساس شنیدهها کاهش حجم مبنا برای شرکتهای با سرمایه بیش از ۱۰۰میلیارد تومان از ابتدای تیر ماه صورت خواهد گرفت که در گام نخست در مورد فولاد مبارکه و ملی مس این امر موجب نصف شدن حجم مبنای شرکتها خواهد شد.
و اینک پتروشیمیها
با عرضه سهام آلومینیوم ایران در هفته گذشته فهرست شرکتهای قابل واگذاری در زمینه صنعت و معدن(شرکت مادر تخصصی تهیه و تولید و سازمان گسترش) در حال به پایان رسیدن است. صرفنظر از سیمان دشتستان همچنین ذوبآهن اصفهان که فعلا شرایط عرضه را ندارد، تنها شرکت باقی مانده فولاد خوزستان است که آن نیز در ماه آینده عرضه خواهد شد. با توجه به این شرایط این بار نوبت به وزارت نفت رسیده است که حداقل عرضه ۴۹شرکت را در سالجاری از جمله شرکتهای پتروشیمی مستقر در عسلویه را برای عرضه آماده سازی کند. پتروشیمیهای امیر کبیر، باختر، ایلام، مرجان، هگمتان، زاگرس، جم و فنآوران و شرکتهای گاز استانی از جمله شرکتهایی هستند که با عرضه خود وضعیت بازار سرمایه کشور را وارد فاز جدیدی خواهند کرد.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه شاهد شرایط بهتری نسبت به روزهای آغازین هفته بود. در بازار چهارشنبه گروه دارویی که صدرنشینی هفته گذشته و ابتدای هفته جاری را در اختیار داشت، با عرضههای سنگین مواجه شده و صدرنشینی خود را رو به نزول یافت. سخنان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر عدم تغییر نرخ دارو در سالجاری در این افول اقبال بیتاثیر نبود. دکتر «لنکرانی» البته همانند دیگر مسوولان اقتصادی کشور سخنان قاطعی نیز بر زبان نرانده و چنان دوپهلو به طرح مباحث مربوط به تغییر نرخ پرداخته که شرایط در آینده همچنان مبهم باشد. از سویی رشد بهای سهام شرکتهای داروسازی شرایط را برای عرضهها فراهم ساخت. در بازار چهارشنبه، گروه فلزی صدرنشینی بازار را هدف گرفت. فولاد مبارکه در شرایطی که تحولات جدی در ترکیب سهامداری شرکت رخ داده و به زودی قادر خواهد بود با واگذاری بیش از ۵۰درصد سهام شرکت به عنوان یک شرکت خصوصی فعالتر شود، همچنان با صف خرید قابل ملاحظه در بازار چهارشنبه مواجه بود. تاکنون ۳۸درصد سهام فولاد مبارکه به کارگزاری سهام عدالت واگذار شده است. این واگذاری در کنار واگذاری ۶درصد به تامین اجتماعی و بیمه خدمات درمانی همچنین آن بخش از سهام که در بورس عرضه شده است میزان واگذاری فولاد مبارکه را به بیش از ۴۵درصد میرساند.
در کنار فولاد مبارکه، آلومینیوم ایران نیز در جایگاه بیشترین تقاضا بازار چهارشنبه جای گرفت. آلومینیوم ایران که با P/E بسیار پایین نسبت به هم گروههای خود عرضه شده است، در شرایطی با صف خرید مواجه است که هنوز بخش عمدهای از معاملهگران بازار نتوانستهاند اقدام به خرید سهام کند. در کنار این دو نماد، گروه فلزی با غیبت سهام گروه تولیدکنندگان روی که برای برگزاری مجمع نمادهای آنها متوقف شدهاند، شرایط مناسبی را شاهد است. در گروه معدنی نمادهای چادرملو و گلگهر روز چهارشنبه با عرضههای قابل ملاحظهای مواجه شدند. رشد بهای اخیر سهام چادرملو و عرضههای پی در پی سهام به میزان حجم مبنای این شرکت و همچنین P/Eهای قابل ملاحظه این شرکتها که به حدود ۱۰ واحد نزدیک شده است، موجب تشدید عرضهها شد.
در بازار چهارشنبه متعاقب رشد شاخص به دلیل تاثیر ۴/۱۴ واحد و نمادهای چادرملو ۶۹/۵ و گل گهر با تاثیر ۲۹/۵ موجب شد شاخص به بیش از ۲۱ واحد رشد در میانه بازار برسد، این رشد منجر شد تا برخی از سهامداران به انجام معامله در نمادهایی که در چند روز گذشته بازگشایی شده، ولی بدون معامله باقی مانده بودند، تشویق شوند.
معاملات در حجم یکهزار سهم در سه نماد سیمان بجنورد (که پس از تصمیم سود ۱۳۰ریال، ۵۰درصد افت قیمت را تجربه کرد) سیمان غرب (که با تقسیم ۳۰۰ریال، ۲/۱۸درصد کاهش ارزش را تجربه کرد) و در نهایت شاخص تا حدود ۵/۸ واحد افت کرد.
ارسال نظر