گروه بورس- همایون دارابی: وعده‌های مختلف در طول چند هفته گذشته برای حمایت از بازار سرمایه اینک جای خود را به بازاری با میزان افت تقریبا یک درصدی در هر روز و صف‌های فروشی داده است که تلاشی برای جمع آوری بیشتر آنها صورت نمی‌گیرد. در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که دغدغه‌های معامله‌گران از محل تغییر نرخ ارز و تحریم‌های جدید برای بخش بانکی و پتروشیمی کشورمان در سایه عدم تزریق نقدینگی و حمایت به رویکردی احساسی تبدیل شده است و سرمایه‌گذاران با هدف جلوگیری از رخداد تله نقدینگی به عرضه سهام خود اقدام کرده‌اند. در همین حال عدم حمایت سهامداران عمده از سهام عرضه شده در بازار، موجب افزایش دغدغه‌ها شده است. دیروز آمار معاملاتی برخی از شرکت‌های بزرگ بورس به حدی کاهش یافت که خطر تله نقدینگی را در بازار افزایش داده است. در این روز به عنوان نمونه مخابرات ایران که عنوان بزرگترین شرکت بورس را دارد، شاهد معامله تنها ۲۷هزار و ۵۴۰ برگه سهم خود بود؛ حال آنکه پتروشیمی فن‌آوران ۹۰سهم، پتروشیمی کرمانشاه ۴۵هزار و ۴۳۸سهم، آتیه دماوند ۵هزار و ۵۰۰سهم، گروه بهمن ۳۰هزار و یک سهم، پتروشیمی پردیس ۳۲هزار و ۱۶۹ سهم، ایران خودرو ۶هزار و ۸۱۱سهم ،پتروشیمی پردیس ۳۲هزار و ۱۶۹ سهم و بانک تجارت فقط ۱۰۷هزار و ۸۷۰ سهم معامله شدند. این کاهش شدید معامله در حالی که نمادهای یاد شده با صف‌های فروش سنگین مواجه هستند نشان از رکود بازار دارد. افزون بر این، اکثر این نمادها دارای سهامداران با نقدینگی بالا هستند که مشخص نیست عدم اقبال آنها به جمع آوری سهام شرکت‌های زیر‌مجموعه خود چه دلیلی دارد. از سوی دیگر روز گذشته تلاش‌ها برای جمع‌آوری برخی از صف‌های فروش از جمله در نمادهای سایپا، ملی مس، فولاد مبارکه، سرمایه‌گذاری غدیر و پتروشیمی آبادان صورت گرفت که البته برخی از این اقدامات به نتیجه رسید.

ماجراهای ارزی ادامه دارد

در بازار دیروز معامله‌گران شاهد بحث در مورد تغییر نرخ ارز مرجع بودند تغییر نرخ ارز مرجع فشار نقدینگی سنگینی را به شرکت‌های دارای واردات دولتی به ویژه گروه خودرویی و دارویی وارد خواهد ساخت. همچنین شرکت‌های دارای بدهی ارزی از جمله برخی شرکت‌های سیمانی، پتروشیمی و تجهیزات با شرایط نگران‌کننده‌ای مواجهند. دیروز رییس‌ کل بانک مرکزی در گفت‌و‌گویی در مورد ایده تشکیل بورس ارز و موافقت بانک مرکزی با این تصمیم گفت: ما تابع تصمیمات اکثریت هستیم و این تصمیمات در شورا و جلسات گرفته می‌شود. رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه ما باید مابه‌التفاوت ارز ۱۲۲۶ تومانی را به برخی اقلام مانند گندم و جو بدهیم گفت: نباید برای چند قلم کالای مهم تر همان ارزی را بدهیم که می‌خواهیم به سایر کالاها نیز بدهیم. وی با اعلام اینکه نرخ ارز ۱۲۲۶ تومانی به طور حتم تغییر خواهد یافت، افزود: تاریخ دقیق اعلام نرخ جدید ارز را نمی‌توانیم اعلام کنیم. وی در عین حال اعلام کرد تا ۱۰ روز آینده نرخ جدید مرجع ارز اعلام خواهد شد. رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوال دیگر مهر در این زمینه که اگر ارز تک نرخی به زودی اجرایی شود، صرافی‌ها زیر بار این نرخ خواهند رفت؟ گفت: این موضوع به صرافی‌ها ارتباطی ندارد. اینکه در گذشته اختلاف قیمت ایجاد شد، باید شرایط تحولات بین‌المللی را نیز در نظر بگیریم. در همین حال، اگر صادرکننده ما ارز را در بورس بیاورد و ما هم ارز خود را به بورس بدهیم، آنها مجبور می‌شوند که این رقم را بپذیرند و صرافی‌ها ممکن است با تفاوت یک تومان یا پنج ریال ارز را عرضه کنند.

چالش ارزی بورس تهران

اما مباحث ارزی دیروز به مدیرعامل شرکت بورس نیز کشیده شد. دکتر قالیباف اصل در مورد نحوه اطلاع‌رسانی شرکت‌ها با توجه به احتمال تغییر نرخ مرجع ارز در بودجه برآوردی آنها و در نتیجه احتمال توقف نمادها در بورس بابت ارائه‌ تعدیل از این محل پس از نهایی شدن تصمیم بانک مرکزی در افزایش نرخ رسمی ارز اظهار کرد: چنانچه این موضوع قطعیت یابد و تغییری از این بابت در درآمد و هزینه شرکت‌ها ایجاد شود، باید شفاف سازی لازم به بازار انجام شود. اما تا مشخص شدن این موضوع نمی‌توان راجع به تعدیل عایدی سهام و در نتیجه قطعیت موضوع توقف نمادها اظهار نظر کرد و باید صبر داشت. در گروه فولادی دیروز مدیرکل دفتر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با اعلام جزئیات مصوبات کارگروه فولاد، گفت: براساس تدابیر جدید، به زودی حباب قیمتی در بازار فولاد می‌ترکد، ضمن اینکه قیمت‌های فعلی فولاد هیجانی است. شهرام میرآخورلو در گفت‌وگو‌ با مهر، با اشاره به جزئیات مصوبات جدید کارگروه فولاد گفت: هم‌اکنون وجود حباب قیمتی در قیمت‌های میلگرد به چشم می‌خورد که بر این اساس، فعالان اقتصادی باید در این زمینه توجه لازم را داشته باشند، چراکه با تدابیر اتخاذ شده به زودی حباب بازار فولاد خواهد ترکید. وی با اشاره به اینکه تاکنون تمام مواد اولیه مورد نیاز صنعت فولاد با ارز مرجع گشایش اعتبار شده است، افزود: هیچ محصول تولیدی فولاد با ارز غیرمرجع وارد کشور نشده و به این دلیل ملاک عمل قیمت گذاری از بازار آزاد نیست. به گفته میرآخورلو، هم اکنون قیمت فوب دریای خزر برای شمش بیلت و هزینه‌های تبدیل آن به قیمت‌های پایین‌تری را نشان می‌دهد که ضرورت دارد فعالان اقتصادی و تجار با در نظر گرفتن این عوامل نسبت به خرید خود اقدام کنند. در گروه تصفیه نفت روز شنبه برگزاری مجمع دو پالایشگاه شیراز و بندر عباس خبرهای خوبی برای سهامداران داشت که در مجمع پالایشگاه شیراز ۳۵تومان سود نقدی تقسیم کرد. در همین حال پالایشگاه بندر عباس با بازگرداندن ذخیره پرداخت به صندوق توسعه ملی زیان سال ۹۰خود را به ۳۹ریال سود تبدیل کرد تا چهره‌ای متفاوت از این پالایشگاه در اختیار بازار قرار گیرد. در صورت تایید نهایی این تصمیم این پالایشگاه می‌تواند سود سال ۹۱خود را نیز متفاوت کند. در نماد مخابرات ایران، این شرکت که در سال‌های اخیر همواره از مازاد نیروی انسانی متاثر بوده است با ارائه‌ آگهی استخدام جدیدی قصد افزایش شمار پرسنل خود را دارد. در گروه خودرویی دیروز مدیرکل دفتر صنایع ماشین‌سازی و نیرو محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت از توقف کاهش تولید خودرو در کشور در تیرماه سال جاری خبر داد. به گزارش خبرگزاری مهر، کیومرث فروتنی با اشاره به آخرین وضعیت تولید خودرو در کشور افزود: به‌رغم کاهش تولید خودرو در مقایسه چهارماهه سال جاری با مدت مشابه سال گذشته، این روند کاهشی در تیرماه سال جاری نسبت به ماه قبل از آن متوقف شده است. به گفته وی، ‌تولید خودرو در تیرماه به نسبت خرداد ماه کاهش نیافته بلکه با تولید ۸۳ هزار و ۶۲۹ دستگاه خودرو، نسبت به خرداد ماه که معادل ۸۳ هزار و ۵۲۲ دستگاه بوده نشانگر اندکی افزایش در میزان تولیدات است.

درخواست دوباره خودروسازان برای افزایش نرخ

در این گروه معاون مالی و اقتصادی گروه خودروسازی سایپا گفت: درخواست این شرکت برای افزایش قیمت محصولاتش به سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ارائه شده است. حسن امیری در گفت‌و‌گو با ایسنا اظهار کرد: قیمت مواد اولیه و هزینه‌های تولید محصولات افزایش یافته است؛ به همین دلیل مدارک و صورت‌های مالی شرکت به سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ارسال شده است. وی با بیان اینکه از سازمان حمایت خواسته‌ایم در قیمت محصولات تجدیدنظر کند، خاطرنشان کرد: بسته به میزان قیمت تمام شده تولید، خودروهایی که ارزبری بیشتری دارند با افزایش نرخ بیشتری مواجه خواهند شد. امیری ادامه داد: همچنین قیمت خودروهایی که با نوسان نرخ مواد اولیه و نهاده‌های تولید مانند مس، آلومینیوم، ورق فولادی و غیره مواجه هستند نیز به قیمت‌های بهینه‌تری تغییر خواهد کرد.

در گروه انفورماتیک، بانک مرکزی همزمان با ولادت امام حسن مجتبی (ع)شبکه شاپرک را راه‌اندازی کرده است. این شبکه تاثیر اساسی بر عملکرد شرکت‌های خدمات کارت‌های بانکی از جمله کارت اعتباری کیش و تجارت الکترونیک پارسیان خواهد داشت. در مجموع بازار دیروز بازاری به شدت ضعیف و کاهشی بود که در آن شاخص کل با افت ۰/۹درصد معادل ۲۲۴واحد همراه شد. شاخص دیروز به ۲۴هزار و ۱۰۸ واحد رسید و از این رو شکست کف حمایتی ۲۴هزار واحد قطعی به نظر می‌رسد. در همین حال دیروز ارزش معاملات بازار با توجه به انجام دو معامله بلوکی به ۱۰۰ میلیارد تومان رسید که با حذف این معاملات ارزش کلی معاملات به ۸/۲۶ میلیارد تومان رسید. از ۱۷۹ نماد مورد معامله ۱۴۱نماد با کاهش قیمت و تنها ۳۵نماد با رشد ارزش همراه شدند.