دیدگاه
تاملی بر تعیین حق حضور اعضای غیرموظف هیات مدیره
طبق مفاد ماده ۱۳۴ اصلاحیه قانون تجارت، مجمع عمومی عادی صاحبان سهام شرکت سهامی میتواند با توجه به ساعات حضور اعضای غیرموظف هیات مدیره در جلسات هیات مدیره، پرداخت مبلغی را به آنها به طور مقطوع بابت حق حضور آنها در جلسات، تصویب کند.
رضانعمتی کشتلی*
طبق مفاد ماده ۱۳۴ اصلاحیه قانون تجارت، مجمع عمومی عادی صاحبان سهام شرکت سهامی میتواند با توجه به ساعات حضور اعضای غیرموظف هیات مدیره در جلسات هیات مدیره، پرداخت مبلغی را به آنها به طور مقطوع بابت حق حضور آنها در جلسات، تصویب کند. مفاد ماده مزبور، تاکید دارد که مجمع عمومی عادی این مبلغ را با توجه به تعداد ساعات و اوقاتی که هر عضو هیات مدیره در جلسات هیات مدیره حضور داشته است، تعیین خواهد کرد؛ بنابراین اعضای هیات مدیره حق ندارند به جز آنچه در ماده مزبور پیشبینی شده است، به طور مستمر یا غیرمستمر بابت حقالزحمه (به استثنای پاداش به نسبت معینی از سود با تصویب مجمع عمومی عادی) وجهی دریافت کنند.
بنابراین توجه سهامداران محترم را به این نکته جلب میکند، بر اساس مفاد ماده ۱۳۴ اصلاحیه قانون تجارت و ضوابط و مقررات سازمان محترم بورس و اوراق بهادار تهران، تعیین مبلغ x ریال بابت حق حضور اعضای غیرموظف هیات مدیره بابت برگزاری حداقل n جلسه در ماه، مورد تصویب مجامع عمومی عادی قرار گرفته است.
نکته قابل تامل آن است که، در مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام یک شرکت بورسی که در ماه گذشته برگزار شد، مجمع عمومی عادی یادشده در خصوص تعیین حق حضور اعضای غیرموظف هیات مدیره، مبلغ x ریال حق حضور برای تشکیل حداقل ۲ جلسه در ماه (به ازای هر جلسه x ریال) و برای تشکیل بیش از ۲ جلسه در ماه، برای هر جلسه اضافی پرداخت مبلغ xx ریال (مبلغی بیشتر از پرداخت وجه برای ۲ جلسه قبلی) مورد تصویب قرار داد.
آنچه از مفاد ماده ۱۳۴ اصلاحیه قانون تجارت استنباط میشود، آن است که مجمع عمومی عادی میتواند اختیار تشکیل بیش از ۲ جلسه در ماه را به صلاحدید هیات مدیره به آنان تفویض کند، اما اعضای هیات مدیره در اعمال اختیار تفویضی کاملا آزادی عمل ندارند و تشکیل جلسات هیات مدیره باید توجیه منطقی داشته باشد.
از این بابت توجه سهامداران محترم به عنوان اشخاص ذیحق و ذینفع را به این نکته جلب میکند، طبق بند ۴ ماده ۲۵۸ اصلاحیه قانون تجارت، چنانچه رییس و اعضای هیات مدیره و مدیرعامل شرکت سهامی، با سوءنیت از اختیارات خود بر خلاف منافع شرکت برای مقاصد شخصی یا بهخاطر شرکت یا موسسه دیگری که خود به طور مستقیم یا غیرمستقیم در آن ذینفع هستند؛ استفاده کنند، قانونگذار اقدام آنها را جرم تلقی کرده و بر اساس لایحه قانونی مستوجب حبس از یکسال تا سهسال خواهند بود.
البته اثبات انطباق اقدام سوء نیت هیات مدیره با جرم مقرر در ماده مزبور، در عمل میتواند بسیار مشکل باشد؛ اما هدف اصلی از طرح موضوع، جلب توجه سهامداران محترم شرکتهای بورسی به عنوان شاهدان عینی مصوبات مجمع عمومی عادی صاحبان سهام، به موضوع تعیین حق حضور اعضای غیرموظف هیات مدیره است.
*مدرس دانشگاه
nematikoshteli۲۰@yahoo.com
ارسال نظر