گروه بورس - همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز دوشنبه به دلیل تعطیلی میان هفته و توقف بخش عمده‌ای از نمادها جو آرامی را پشت سر گذاشت. بازار روز دوشنبه به دلیل تعطیلی اربعین سرور و سالار آزادگان جهان امام حسین(ع)با رکود نسبی همراه بود؛ در همین حال با توجه به غیبت نمادهای عمده بازار که در روز یکشنبه شمار آنها به ۴۶ نماد بالغ شده بود جو آرامی را پشت سر گذاشت. هر چند که بازگشایی ۱۵ نماد در روز دوشنبه انجام شد، اما توقف ۵ نماد و نبود نمادهای عمده در میان نمادهای بازگشایی شده تغییری در شرایط بازار ایجاد نکرد. در حال حاضر همراه اول و لیزینگ ایرانیان در فرابورس، ۵ نماد گل‌گهر، چادر ملو، معادن و فلزات، امید و فولاد مبارکه در گروه معدنی- فلزی، ایران خودرو سایپا، سرمایه‌گذاری سایپا،ایران خودرودیزل و رنا درگروه خودرویی، بانک پارسیان در گروه بانکی و پتروشیمی‌اراک و فن‌آوران در گروه پتروشیمی و صندوق بازنشستگی در گروه هلدینگی عمده‌ترین نمادهای متوقف هستند که این امر باعث شده از سرعت حرکت بازار کاسته شود. از سوی دیگر به دلیل این توقف‌های گسترده بخش عمده نقدینگی فعالان بازار درگیر نمادهای متوقف است که همین امر از سرعت بازار کاسته است. در بازار روز دوشنبه معامله‌گران در گروه مالی شاهد نتایج مجمع فوق‌العاده بانک پارسیان بودند. در حالی که انتظار می‌رفت ایران‌خودرو و سایپا به طور مشترک بتوانند ۴عضو هیات‌مدیره پارسیان را به‌دست آورند، اما حضور جداگانه این دو گروه سبب شد تا ایران خودرو در عمل یک عضو خود را از دست بدهد. بر این اساس ایران خودرو سه عضو، تدبیر سه عضو و صندوق نفت یک عضو را در ترکیب بانک پارسیان به‌دست آورد. حضور ۹۵ درصدی سهامداران در مجمع فوق‌العاده بانک پارسیان دور دوم رقابت سهامداران این بانک را با چالش سختی همراه خواهد ساخت. گروه خودرویی شاهد جدی‌ترین چالش‌های مدیریتی در ماه‌های آینده خواهد بود، به ویژه آنکه مالکیت‌های نزدیک به هم شرایط سختی را به وجود آورده است. شرایطی که در سه ماه آتی، گروه خودرو را به گروه سهامداران کلیدی تبدیل خواهد کرد. امکان تکرار آنچه در مجمع فوق‌العاده بانک پارسیان رخ داد برای دو شرکت سایپا و ایران خودرو نیز وجود دارد؛ به‌خصوص که میان دو سهامدار عمده سایپا حدود دو درصد فاصله وجود دارد.

در همین حال انتظار می‌رود دوره هیات‌مدیره جدید پارسیان به دو سال قانونی نکشد و سهامداران رقیب با اطمینان از در دست گرفتن عضو چهارم بار دیگر در خواست مجمع کنند.

روز دوشنبه معامله‌گران در گروه بیمه‌ای شاهد انتشار خبرهایی در مجلس شورای اسلامی در مورد گزارش کمیسیون ۹۰ مجلس پیرامون بیمه اجباری خودروهای نو توسط بیمه پارسیان (تولیدات ایران خودرو)و بیمه ملت (گروه بهمن و تا حدودی سایپا) بودند. انتظار نمی‌رود این گزارش تغییری در بازار فروش بیمه نامه‌های شخص ثالث خودروهای صفر بدهد.

در گروه لیزینگی، رایان سایپا برای تعدیل سود متوقف شد.

در گروه بانکی روز دوشنبه معامله‌گران همچنین شاهد انتشار خبر مشارکت بانک صادرات در یک طرح توسعه پالایشگاه گاز بید بلند دو و استحصال اتان به ارزش ۴ میلیارد دلار بودند. پس از بانک ملت که در طرح گازی کیش مشارکت کرد، بانک صادرات نیز دومین بانکی است که به سوی بخش نفت و گاز گرایش پیدا می‌کند.

در همین حال گرایش بانک صادرات برای سرمایه‌گذاری در برخی از شرکت‌های تازه تاسیس این بانک موجب فروش دارایی بخشی از شرکت‌های زیرمجموعه از جمله احتمالا فروش‌های گسترده خوارزمی شده است.

در گروه شرکت‌های هلدینگی، معامله‌گران شاهد تاثیرات مجمع توسعه ملی بر شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی (گروه توسعه ملی) بودند. توسعه ملی ۲۱ تومان سود تقسیم کرد و خبرهایی در مورد فروش سهام دارویی خود منتشر کرد. در همین حال ادامه رقابت بر سر بلوک نساجی بروجرد نیز سبب اقبال معامله‌گران به نماد گروه سرمایه‌گذاری بانک ملی شد. روز دوشنبه رقابت بر سر نساجی بروجرد تا رقم یک هزار و ۷۶۷ ریال ادامه یافت که این امر به معنای فرصت تحقق سود از محل این فروش و تعدیل مثبت شرکت خواهد بود.

در گروه فلزی، فولاد مبارکه در شرایطی نوزدهم بهمن‌ماه شاهد برگزاری مجمع فوق‌العاده خواهد بود که براساس برخی از خبرهای اولیه این شرکت در ۹ ماهه نخست امسال ۵۲۰ ریال سود محقق کرده است. انتظار می‌رود این شرکت پس از نزدیک به سه ماه توقف نماد سرانجام هفته آینده به تابلو بازگردد.

در گروه تصفیه نفت معامله‌گران روز دوشنبه شاهد اعلام پذیرش شرکت پالایش نفت شازند بودند. این پالایشگاه در حالی سومین پالایشگاه بورس خواهد بود که گزارش ۹ ماهه پالایشگاه تبریز خاطره گزارش‌های پالایشگاه اصفهان در سال اول ورود به بورس را زنده کرده است. در حالی که «شبریز» در گزارش ۶ ماهه با فروش ۱/۱۴ هزار میلیارد ریال ۵۶ ریال سود به ازای هر سهم محقق کرده بود، در گزارش ۹ ماهه با فروش ۶/۲۲ هزار میلیارد ریال ۴۸ ریال به ازای هر سهم سود محقق کرده است. این امر به معنای زیان شرکت پالایشگاه تبریز در سه ماهه سوم سال است. در این شرایط و افزایش بهای حامل‌های انرژی در سه ماهه چهارم احتمال تعدیل منفی پالایشگاه تبریز و عدم تحقق سود این شرکت افزایش یافته است.

در گروه پتروشیمی، نماد پتروشیمی شیراز روز دوشنبه بازگشایی شد که با توجه به جهش درآمدی این شرکت و انتظار برای افزایش بیشتر سود در سال آینده به توافقی میان خریداران و فروشندگان نرسید. انتظار می‌رود این نماد بار دیگر روز چهارشنبه با حراج قیمتی مواجه شود.

در مجموع بازار روز دوشنبه با رشد ۹۶/۴۶ واحدی شاخص کل روز متعادلی را پشت سر گذاشت و به ۲۰ هزار و ۴۶۲ واحد رسید. ارزش معاملات نیز به ۵/۴۲ میلیارد تومان رسید که ۸/۱۱ درصد آن را معاملات نماد بهمن تشکیل داد. از ۲۱۴ نمادی که روز دوشنبه به روی تابلو رفتند ۷۵ نماد با کاهش قیمت و ۱۳۵ نماد با رشد ارزش معامله شدند.