جنب پل حافظ
بازار بر سر دو راهی!
گروه بورس - همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در شرایطی امروز هفته کاری خود را شروع میکند که پس از نزدیک به دو سال بحث و خبر در مورد طرح تحول اقتصادی، اجرای این طرح به مرحله اجرایی نزدیک شده است. در بازار سهام نگاهها به سوی حضور شنبه شب دکتر احمدینژاد رییسجمهوری در صدا و سیما است که احتمالا این حضور آخرین مرحله از اجرای طرح تحول را پس از واریز یارانه نقدی استانهای باقی مانده به مرحله اجرا در خواهد آورد. در این میان آنچه توجه کارشناسان بازار را به خود جلب کرده روند بازار سرمایه پس از اجرای این طرح خواهد بود. به نظر میرسد در این میان دو گرایش آشکار میان کارشناسان بازار قرار دارد. در گرایش غالب اکثر کارشناسان تبعات اجرای طرح تحول برای بازار را از بخشهای مختلف مثبت و زمینه ساز رشد بازار ارزیابی میکنند. از دیدگاه این گروه از کارشناسان، بازار سرمایه از چند محور شرایط مثبتی را تجربه خواهد کرد. در محور نخست به نظر میرسد بازار سرمایه تنها بازاری است که تغییر و جذب نقدینگی به آن از سوی دولت مورد حمایت قرار میگیرد. تلاش سنگین برای مهار بازارهای موازی از جمله ارز و سکه و سختگیری در مورد تغییر قیمت مسکن و مستغلات و کالاهای مصرفی سبب خواهد شد تا شانس جذب نقدینگی به سوی بازار سرمایه افزایش یابد. در این میان مجموعه اظهارنظر مسوولان دولتی در سالجاری نیز نشان از آن داشته است که در پشت بازار سرمایه و رشد ۵۰ درصدی بازار در نیمه نخست امسال، انگیزههای قوی برای حمایت از بازار وجود داشته است.
از این نظر برخی از کارشناسان با اشاره به روند سرعت یافته پذیرش شرکتهای جدید و همچنین جمعآوری اکثر عرضهها در هفته گذشته شرایط را برای موج دوم رشد بازار در سالجاری مهیا دانسته و با توجه به هدایت نقدینگی به سوی بازار سرمایه انتظار برای تشویق سرمایهگذاران را در هفته آینده پررنگ ارزیابی میکنند. در همین حال تزریق حجم قابلملاحظه نقدینگی به سوی اقتصاد کشور در قالب یارانه نقدی سبب افزایش تمایل برای سرمایهگذاری عمومی بخشی از این نقدینگی ارزیابی میکنند. تزریق و جابهجایی ۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در سطح اقتصاد کشور تاثیرات عمیقی را به همراه دارد. محور دیگر مورد توجه معاملهگران این است که با توجه به حک و اصلاحات انجام شده، فشار اجرای این طرح بسیار کمتر از آن چیزی است که بازار تاکنون در برابر آن واکنش نشان داده است. از این رو با کاهش نگرانی و مشاهده اجرایی شدن آن، بخشی از واکنش بیش از اندازه بازار جبران خواهد شد. در همین حال رشد سطح عمومی قیمتها و افزایش ارزش جایگزینی شرکتهای بورسی منجر به رشد ارزش سهام با یک تاخیر زمانی خواهد شد.
در مقابل این دیدگاهها برخی از کارشناسان تغییر شدید قیمت حاملهای انرژی را دلیلی برای رشد سریع تورم و حرکت نقدینگی به سوی بازارهای موازی ارزیابی میکنند. این امر سبب خواهد شد تا داراییهای مالی در مقطع اجرای طرح تا نهایی شدن قیمتها با افت مواجه شوند. این امر نگرانی را ایجاد کرده که در چند هفته گذشته به «پارک» نقدینگی در حاشیه بازار منجر شده است، امری که در صورت روشن شدن شرایط، جهت حرکت این نقدینگی را ایجاد خواهد کرد. از این رو بازار در هفته جاری شاهد تعیین جهت بخش عمدهای از معاملهگران خواهد بود.
در کنار بحث مهم طرح تحول، مسایل سیاسی نیز از موقعیتهای مهمی برخوردار است. در این بخش راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر فضا را برای آغاز مذاکرات سیاسی فراهم خواهد کرد. از دیدگاه برخی کارشناسان با راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر، ضمن تایید حق اتمی شدن کشورمان، زمینه مذاکره از موضع بالاتر را برای کشورمان فراهم میکند. در همین حال خبرگزاریها از آمادگی برای مذاکرات سیاسی در هفتههای آینده خبر دادهاند. براساس این خبرها موضوع مبادله سوخت اتمی براساس بیانیه تهران قابلطرح در این دور از گفت و گوها خواهد بود.
در بحث اقتصادی معاملهگران در مسایل اقتصادی شاهد تداوم نوسانها در بازار جهانی هستند. پس از یک دوره کاهش ارزش، بازار جهانی شاهد افزایش ارزش دلار است که این امر به کاهش بهای مواد خام منجر خواهد شد. در همین حال انتشار اوراق قرضه فدرال رزرو با بهره منفی نیز شرایط پیچیدهای را در بازارهای مالی ایجاد کرده است. در بازار فلزات بهای مس پس از عبور از مرز ۸ هزار و ۵۰۰ دلار با توجه به تقویت ارزش دلار و کاهش تقاضای چین با افت تا سطح ۸ هزار و ۲۰۰ دلار مواجه شده است هر چند که برآورد قیمتی ملی مس در شش ماهه دوم سال بر پایه ۷ هزار و ۱۰۰ دلار پیشبینی اعلام شده است. بهای دیگر فلزات نیز افت ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلاری را نسبت به قیمت اوج میانه هفته تجربه کردهاند. در همین حال بهای بیلت نیز به ۴۹۲ دلار در هر تن رسیده است. در همین حال در بازار پتروشیمی روند معاملات در بورس کالا تحت ممنوعیت خرید افراد حقیقی قرار گرفته است.
هر چند که مجموعا قیمتها همچنان بهرغم تمامی محدودیتها همچنان بالاتر از پیشبینی شرکتها است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه همچنان شاهد جو احتیاطآمیز در آغاز معاملات بود، جوی که البته با گذشت زمان از آغاز معاملات کمتر شده و در نهایت بازار با تشکیل صفهای خرید در برخی از نمادها نظیر صدرا، بهمن، سایپا و سرمایهگذاری غدیر به کار خود پایان داد، هر چند که این صفهای خرید نتوانست کارنامهای بهتر از افت ۷/۴۹ واحدی را برای بازار رقم بزند، امری که در نهایت به کاهش ۴۹/۱ درصدی بازدهی بازار در کل هفته اول آبانماه شد.
در بازار روز چهارشنبه در گروه مالی معاملهگران شاهد اعلام درج بیمه پارسیان بودند. این امر به رشد ارزش معاملات نماد بانک پارسیان و دیگر نمادهای وابسته به بیمه پارسیان انجامید. انتظار میرود در هفته جاری جلسه معارفه بیمه پارسیان برگزار شود. در همین حال بهرغم درج نام پست بانک، سخنان وزیر ارتباطات در مورد عرضه این سهم در سال ۹۳ شگفتیساز شده است. مخالفت وزیر با عرضه پست بانک در شرایطی انجام میشود که بازار در انتظار عرضه این سهم در خلال چند هفته آتی است.
به گفته وزیر ارتباطات شرکت دولتی پست بانک طبق نظر ریاستجمهوری، روال عادی خود را برای خصوصی شدن طی و در سال ۹۳ در بورس عرضه میشود. همچنین دکتر محمود افضلی - رییس هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت دولتی پست بانک ایران - در این باره اظهار کرد: سال گذشته اقداماتی از سوی سازمان بورس و بدون هماهنگی این شرکت در خصوص عرضه سهام پست بانک ایران انجام شده بود. وی افزود: مستندات ارائه شده از جمله امیدنامه به امضای اینجانب به عنوان مدیرعامل شرکت دولتی پست بانک ایران نرسیده و مورد تایید نیست. به نظر میرسد پس از تلاشهای پخش و پالایش در عدم عرضه پالایشگاه بندرعباس، نحوه برخورد با عرضه پست بانک نمونه جدیدی از مخالف مدیران دولتی با واگذاری سهام اصل ۴۴ است.
در گروه مالی بازار همچنان در انتظار ارایه گزارشهای شش ماهه دو بانک صادرات و اقتصاد نوین است. در این گروه پذیرهنویسی بانک پاسارگاد پس از پذیرهنویسی پارس آریان توجه معاملهگران را به سوی خود جلب کرده است. پاسارگاد در هفته جای ۷/۷ میلیارد سهم را در فرابورس پذیرهنویسی خواهد کرد که این پذیرهنویسی ارزشی معادل یک هزار و ۵۴۰ میلیارد تومان دارد. انتظار میرود این پذیرهنویسی قابلملاحظه جایگاه فرابورس را در این بخش تقویت کند.
در گروه انفورماتیکی گزارش اخیر بانک مرکزی در مورد وضعیت بانکداری الکترونیک حکایت از تداوم رقابت سخت بانکها در این بخش دارد که پس از یک دوره برتری بانک ملت، بانک پارسیان مجددا با اتکا به فعالیت شرکت تجارت الکترونیک پارسیان به جایگاه نخست بازگشته است. بر اساس این گزارش، شرکت تجارت الکترونیک پارسیان در شهریور ماه گذشته توانست در بخش پایانههای فروشگاهی گوی سبقت را از لحاظ تعداد تراکنش و متوسط تراکنش انجام شده توسط هر دستگاه pos از رقبا برباید و در هر دو شاخص مذکور رکورد جدید بر جای گذارد. همچنین شرکت ایران کیش در بخش تعداد دستگاههای نصبشده همچنان رتبه نخست خود را حفظ کرده است.
به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک در شهریور ماه گذشته مجموع تراکنشهای انجام شده به بوسیله پایانههای فروشگاهی بالغ بر ۴۳ میلیون و ۶۷۹ هزار تراکنش بود که این میزان تراکنش توسط نزدیک به یک میلیون و ۲۹۷ هزار پایانه فروشگاهی منصوبه در مراکز فروش انجام شد.
این میزان تراکنش در مقایسه با مرداد ماه گذشته ۸/۸ درصد و نسبت به فروردین سالجاری ۷۳ درصد و در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۱۸۲ درصد رشد داشته است. در شهریور ماه سال قبل تعداد تراکنش انجام شده ۵/۱۵ میلیون تراکنش بوده است.
بنابراین گزارش، پایانههای ۹ بانک پارسیان، ملت، صادرات، ملت، کشاورزی، تجارت، پاسارگاد، اقتصاد نوین و سامان بانکهایی هستند که در شهریور ماه هر یک بیش از یک میلیون تراکنش انجام دادهاند که این ۹ بانک با انجام بالغ بر ۸/۴۲ میلیون تراکنش معادل ۹۸ درصد کل تراکنشهای انجام شده شبکه بانکی را به خود اختصاص دادهاند. در این گروه گزارش عجیب خدمات انفورماتیک در شش ماهه نخست امسال به افت قابلملاحظه قیمت این سهم منجر شده است.
در گروه تجهیزات، افت قیمت شدید نمادهای این گروه سرانجام روز چهارشنبه به شناسایی کفهای موقت سهام منجر شد که این امر بازگشت قیمتی نمادهای این گروه را به همراه آورد. در گروه ساختمانی معاملات نماد تازه وارد عمران شاهد در فرابورس با دقت از سوی معاملهگران دنبال شد. در این نماد تنها یک روز پس از عرضه اولیه سه سهامدار حقوقی به جمع سهامداران این شرکت اضافه شدهاند که در مجموع ۲۸ میلیون سهم از ۶۰ میلیون سهم عرضه اولیه این شرکت را خریداری کردهاند. این امر در میان عرضههای اولیه اخیر بورس امری بی سابقه است.
در گروه پتروشیمی آمار منتشره از سوی پتروشیمی پردیس نشان از رشد ۸۵ درصدی تولیدات این مجتمع در ۷ماهه نخست امسال دارد. پتروشیمی پردیس که متعلق به سرمایهگذاری غدیر است بزرگترین واحد تولید اوره و آمونیاک دنیا محسوب میشود.
در گروه خودرویی گزارش ایرانخودرو در شش ماه انتظار برای تعدیل سود این شرکت را افزایش داده است. ایرانخودرو در شش ماهه بودن لحاظ درآمد سرمایهگذاری ۲۴۴ ریال سود را محقق کرده است. در صورت کاهش نگرانی در مورد قطع روابط ایران و فرانسه در حوزه صنعت خودرو، ایرانخودرو میتواند سود قابلملاحظهای را در سالجاری محقق کند. در گروه خودرویی، زامیاد با انتشار ۷۰۷ ریال پیشبینی سود احتمالا امروز بازگشایی خواهد شد.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل با گرایش به رشد بود که در نهایت به معامله ۸/۲۱ میلیارد تومان منجر شد که ۴/۱۱ درصد آنرا معاملات نماد بانک پارسیان تشکیل داد. از ۱۸۲ نمادی که روز چهارشنبه به روی تابلو رفتند ۹۷ نماد با افت ارزش و ۸۰ نماد با رشد قیمت همراه شدند. در کل هفته نیز ارزش معاملات با ۶ درصد کاهش نسبت به هفته قبل از آن به ۱۹۶ میلیارد تومان بالغ شد و شمار خریداران نیز با ۳۵ درصد کاهش به ۱۴ هزار و ۲۴۶ نفر رسید و شاخص نیز در کل هفته ۹/۲۷۲ واحد افت کرد.
ارسال نظر