گروه بورس - هدیه لطفی: بازار فرابورس در روز گذشته شاهد تشکیل صف خرید برای سهام سه شرکت بیمه دی، کویرتایر و تجارت الکترونیک پارسیان بود.

در ابتدای معاملات دیروز صف خریدی برای سهام بیمه دی تشکیل شد که در طول ساعات معاملاتی این صف عرضه شد، اما در نهایت صف خریدی معادل ۲۰۰ هزار سهم برای آن باقی ماند.
همچنین هر سهم «ودی» در این بازار رشد قیمتی معادل 86/4 درصد را تجربه کرد و به قیمت یک هزار و 242 ریال رسید و در مجموع 7 میلیون و 465 هزار سهم این شرکت مورد دادوستد قرار گرفت و ارزش ناشی از این معاملات به رقم 16 میلیارد و 737 میلیون ریال رسید که به این ترتیب این نماد به عنوان پرمعامله‌ترین و باارزش‌ترین سهم بازار شناخته شد.شرکت تجارت الکترونیک پارسیان برای دقایقی شاهد تشکیل صف خرید برای سهام خود بود که در پایان معاملات، صف یادشده عرضه شد. این در حالی است که در پایان روز کاری گذشته، صف خریدی معادل دو میلیون و 200 هزار سهم برای «پکویر» باقی ماند.در این بازار «رپارس» با معامله بیش از یک میلیون و 345 هزار سهم، ارزش معادل 14 میلیارد و 662 میلیون ریال کسب کرد. همچنین ارزش معاملات کویرتایر در بازار OTC دیروز به رقم 382 میلیون ریال رسید که این رقم ناشی از معامله 175 هزار سهم «پکویر» در میان سهامداران فرابورسی بود.از سوی دیگر دو شرکت دیگر فرابورس مرجان‌کار و لیزینگ ایرانیان، روز گذشته را در حالت متعادل سپری کردند و تنها سه هزار و 210 سهم «کمرجان» به ارزش 9 میلیون ریال معامله شد.
یادآور می‌شود تمام شرکت‌های یادشده با رشد قیمت به کار خود پایان دادند. بر این اساس «پکویر»، «رپارس»، «کمرجان» و «وایران» به ترتیب افزایش قیمتی معادل ۹۵/۴ درصد، ۰۵/۴ درصد، ۲۱/۳ درصد و ۴/۲ درصد رشد قیمت را تجربه کردند.
همچنین ارزش کل معاملات بازار فرابورس در روز گذشته به رقم 32 میلیارد و 519 میلیون ریال رسید که این رقم ناشی از خرید و فروش بیش از 9 میلیون و 395 هزار سهم توسط سهامداران فرابورس بود.شایان ذکر است روز گذشته پذیره‌نویسی سهام پارس‌آریان در بازار فرابورس آغاز شد، اما به دلیل نبود خریدار هیچ معامله‌ای برای آن صورت نگرفت.
رشد ۶۳ درصدی خریداران
از سوی دیگر هفته گذشته یک هزار و 689 خریدار در بازار سهام فرابورس به دادوستد پرداختند و در مجموع 5 میلیون و 713 هزار سهم به ارزش 240 میلیارد ریال را معامله کردند که این تعداد خریداران حاکی از رشد 63 درصدی آنها نسبت به هفته قبل از آن است. در این بازار شرکت تجارت الکترونیک پارسیان با بیشترین ارزش معاملات رتبه نخست را کسب کرد. این شرکت با 609خریدار و در دو هزار و 224 نوبت، معادل 81/62 درصد ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. بعد از آن بیمه دی، لیزینگ ایرانیان، کویرتایر و مرجان‌کار به ترتیب 22/34 درصد، 75/1 درصد، 15/1 درصد و 07/0 درصد در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار گرفتند. هر چند در هفته گذشته در بازار‌های سوم و اوراق مشارکت معامله‌ای صورت نگرفت، اما آمار‌ها نشان می‌دهد که ارزش معاملات از ابتدای سال تاکنون در بازار سوم 11 هزار و 232 میلیارد و 614 میلیون ریال و بازار اوراق مشارکت 421 میلیارد و 675 میلیون ریال بوده است.
تخفیف ۵/۳درصدی مالیاتی
از سوی دیگر مدیر بازار فرابورس از مهم‌ترین مزیت پذیره‌نویسی از طریق فرابورس خبر داد و افزود: بر این اساس تخفیف مالیات 5/3 درصدی نقل و انتقال سهام برای پذیره‌نویسی صورت خواهد گرفت. حسن محمدتبار گفت:‌ فردا برای نخستین بار در تاریخ بازار سرمایه، تعداد دو میلیارد و 760 میلیون سهم جدید ناشی از سلب حق تقدم در افزایش سرمایه شرکت سرمایه‌گذاری پارس آریان از طریق فرابورس پذیره‌نویسی می‌شود.
وی ادامه داد: فرهنگ‌سازی‌های انجام شده برای معرفی فرابورس و همچنین موفقیت شرکت‌ها در عرضه‌های یکجا، عاملی برای پذیره‌نویسی این تعداد سهام از طریق بازار سوم فرابورس بود.
وی با تاکید بر اینکه پذیره‌نویسی از طریق فرابورس به نفع شرکت‌ها است، اظهار داشت: با پذیره‌نویسی از این روش، بازاریابی خوبی انجام می‌شود، بر اساس آگاهی بوجود آمده و بر پایه شناختی که از شرکت به دست آمده کل بازار سرمایه مبلغ آن می‌شود.
مدیر بازار شرکت فرابورس تصریح کرد: علاوه بر این چنانچه شرکت در آینده قصد ورود به بورس یا فرابورس را داشته باشند، بازار نسبت به آن شناخت داشته و پذیرش آن راحت‌تر خواهد بود.
محمدتبار در خصوص پذیره‌نویسی شرکت سرمایه‌گذاری پارس آریان خاطرنشان کرد: این پذیره‌نویسی به طور همزمان توسط فرابورس و شبکه بانکی انجام می‌شود و در پایان ساعت پذیره‌نویسی، بانک پاسارگاد مشخصات سرمایه‌گذاران را در یک لوح فشرده به فرابورس ارسال می‌کند؛ بنابراین شبکه بانکی به عنوان یک ابزار در کنار فرابورس، پذیره‌نویسی را انجام می‌دهد. مدیر بازار فرابورس با اشاره به اینکه نماد «آریان1» ساعت 9 و 30 دقیقه صبح دیروز بازگشایی ‌شد، گفت: هر سهم با قیمت دو هزار و 40 ریال مورد پذیره‌نویسی قرار می‌گیرد و حداقل تعداد قابل خرید برای هر شخص حقیقی و حقوقی 10 هزار سهم تعیین شده است. وی با اشاره به اینکه کارمزدهای معامله توسط ناشر پرداخت می‌شود، یادآور شد: خریداران فقط مبلغ پذیره‌نویسی هر سهم، یعنی دو هزار و 40 ریال را پرداخت کنند. محمدتبار حداکثر تعداد مجاز برای خرید هر کارگزار را در دوره پذیره‌نویسی 40 میلیون سهم به صورت کد گروهی «ددد» اعلام کرد و افزود: پذیره‌نویسی به مدت حداکثر پنج روز کاری فرابورس از روز یکشنبه دوم آبان‌ماه آغاز و در پایان معاملات روز شنبه هشتم آبان‌ماه پایان ادامه می‌یابد، البته هر زمان که مجموع تعداد سهام پذیره‌نویسی شده در شعب بانک پاسارگاد و شبکه کارگزاری فرابورس ایران به تعداد سهام مورد نظر برسد، پذیره‌نویسی متوقف می‌شود. وی به ماده 105 «دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در فرابورس ایران» اشاره کرد و گفت: کارگزاران باید پس از خرید اوراق، جهت تخصیص، از روش تسهیم به نسبت بین مشتریان خود استفاده کنند.