جنب پل حافظ
بازار در مسیر اشباع
گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام در هفته گذشته همچنان با روند رشد قیمتها مواجه شد که این امر سبب بروز نگرانیهایی در مورد اشباع قیمتی برخی از سهام بازار شد. تداوم رشد قیمتها در بازار سهام سبب شده است تا معاملهگران در نبود عرضههای اولیه با فشار شدید نقدینگی به قیمتهای سهام مواجه شوند که در برخی نمادها از جمله نمادهای پیمانکاری، این فشار به رکوردشکنی قیمتها منجر شده است. رشد قیمتهای سهام به ویژه در نمادهای زیانده یا دارای زیان انباشته یا نمادهایی که امکان تداوم سود آوری آنها وجود ندارد، سبب خواهد شد موقعیت نگرانکنندهای برای خریداران سهام پدید آید.
کارشناسان بازار در حال حاضر در انتظار عملکرد مسوولان بازار هستند امری که انتخابی میان دو مسیر ارائه سهام جدید یا ایجاد محدودیتها برای تداوم رشد قیمت برخی از نمادهای بازار است. در همین حال در صورت تداوم شرایط کنونی، بازار مستعد واکنشهای احساسی شدید به خصوص در صورتی که شوکی (نظیر اعلام اجرای طرح تحول) به بازار وارد شود خواهد بود.
در همین حال با گذشت چند هفته از ارائه قطعنامه شورای امنیت و تحریمهای یکجانبه برخی از کشورها، تاثیرات این تحریمها بر شرکتهای بورسی موجب بروز شایعاتی شده است. این امر لزوم شفافسازی در مورد تاثیرات این شرایط و ارائه روشهای مقابله با تاثیرات احتمالی را ایجاب میکند.
در بازار سهام در تحولات سیاسی معاملهگران پس از چند هفته برخوردهای لفظی و اظهارنظرهای متعدد با سکوتی سنگین مواجه هستند امری که در مورد شرایط آتی، حالت انتظاری را بر بازار حاکم کرده است.
در تحولات اقتصادی نگاهها اینک به سوی اجرای طرح تحول است موضوعی که با پایان آخرین مراحل ثبت شماره حساب دریافت یارانههای نقدی، در مرحله اجرایی قرار خواهد گرفت. در این میان با توجه به شرایط واقعی اقتصاد کشور، نحوه اجرایی شدن این طرح با ابهام بیشتری مواجه است.
در صحنه اقتصاد کشور مصوبات اخیر در مورد کاهش واردات نیز موضوع مهمی است. کاهش واردات هر چند به رونق تولیدات داخلی منجر خواهد شد، اما به نظر نمی رسد با توجه به شرایط حاکم بر قاچاق کالا، تا زمانی که نرخ ارز تغییر نکند بتوان انتظار تغییر جدی در ترکیب کالاهای حاضر در بازار کشور داشت.
از سویی در صورت آنکه نرخ ارز تغییر کند، خود به معنای افزایش بیشتر بهای حاملهای انرژی با بازار جهانی خواهد بود که این امر چرخهای از تورم را در کشور ایجاد میکند.
در همین حال مصوبات اخیر به صورت غیرمستقیم نشان دهنده سیاستهای انقباضی در مورد مصارف ارزی نیز هست. با توقف واردات خودرو انتظار میرود در خلال هفتههای آتی لیست کالاهای بیشتری در ممنوعیت واردات قرار گیرد.
در همین حال سازمان استاندارد نیز در انتهای هفته گذشته لیست ۱۷۰ کالا را که واردات آن به کشور ممنوع شده است، منتشر کرد که بیشتر این کالاها ساخت چین هستند.
در صحنه اقتصاد جهانی معاملهگران شاهد اعلام تقاضای بیمه بیکاری آمریکا و کاهش قابلملاحظه آن بودند که امیدواریهایی را برای معاملهگران ایجاد کرده است.
انتظار میرفت که این رقم در حدود ۵۰۰هزار نفر باشد که در عمل ۴۷۳هزار نفر تقاضای بیمه بیکاری کردهاند که این امر دومین کاهش جدی در سال اخیر میلادی است. این امر باعث شد که بهای فلزات رشد کرده و رونقی در بازارهای مالی حاکم شود. در همین حال البته معاملهگران در انتظار اعلام GDP آمریکا هستند که میتواند بر شرایط بازارهای جهانی موثر باشد.
در بازار جهانی بهای فلزات با رشد نسبی مواجه شدند. بهای مس روز جمعه به بالاترین نرخ در یک هفته اخیر رسید که معادل ۷هزار و ۳۰۰دلار بود. بهای سرب و روی نیز بهرغم تقویت نسبی نتوانست به بالای ۲هزاردلار برسد.
در همین حال در بازار سنگآهن، ریوتینتو و بیاچپی با توجه به کاهش تقاضا در چین از کاهش احتمالی قیمت سنگآهن تا ۱۱درصد در سه ماه سوم سال جاری خبر دادهاند. شاخص بالتیک نیز با کاهش ۵/۲درصدی به ۲هزار و ۷۰۳واحد رسیده است. بازار نفت نیز در محدوده ۷۲دلار در نفت وست تگزاس باقی مانده است که نشاندهنده حفظ دامنه ۷۰تا ۸۰دلاری بهای نفت است.
در بازار چه خبر بود؟
در بازار داد و ستد سهام، معاملهگران در روز چهارشنبه شاهد بازاری مثبت بودند که با رشد ۴/۸۰ واحدی شاخص همراه بود. در بازار روز چهارشنبه معاملهگران شاهد صدرنشینی گروه داروسازی و انفورماتیکی بودند.
در بازار روز چهارشنبه معاملهگران در گروه خودرویی شاهد تشکیل صف خرید برای نماد زامیاد بودند. خبرهای اولیه حکایت از تصمیم گروه سایپا برای واگذاری سهام بانک پاسارگاد دارد.
در حال حاضر گروه سایپا مالک نزدیک به ۷درصد سهام بانک پاسارگاد است که ۵۴/۳درصد آن تحت تملک سرمایهگذاری سایپا و ۴۲/۱درصد آن در پرتفوی زامیاد قرار دارد.
در صورت واگذاری این سهام به قیمت هر سهم ۴هزار ریال انتظار میرود سرمایهگذاری سایپا ۴۶۵ریال و زامیاد ۲۷۲ریال سود شناسایی کنند. به نظر میرسد تلاش برای تامین هزینه معاملات عمده اخیر گروه سایپا شامل خرید بلوک سرمایهگذاری رنا و بلوکهای درهاله ابهام سایپا دلیل فروش این سهام است.
در همین حال بازار همچنان با نبود خبرهای قطعی در مورد معامله بلوکهای سایپا مواجه است. خبرهای کنونی همچنان نمیتواند تکلیف سه بلوک سایپا متعلق به سازمان خصوصیسازی، گروه بهمن و تامین اجتماعی را مشخص کند.
در گروه مالی معاملهگران شاهد اعلام زمان برگزاری جلسه هیات مدیره بانک پارسیان برای تصمیمگیری در مورد افزایش سرمایه هستند.
هیات مدیره پارسیان روز سیزدهم شهریور ماه در مورد افزایش سرمایه این شرکت تصمیم گیری خواهد کرد. در گروه بانکی خبرهای اولیه از تعیین تکلیف بزرگترین بدهکار بانک کارآفرین حکایت دارد. براساس خبرهای اولیه، مالک سرمایهگذاری ملت که در گذشته نیز سهامدار بانک کارآفرین بوده است در حال حاضر بیش از ۴۵۰میلیاردریال به این بانک بدهکار است که بخش عمده آن معوق شده است که امور حقوقی بانک کار تملک وثایق وی را شروع کرده است.
در این گروه شرکت تازه وارد بیمه دانا در حال تجربه اصلاح قیمت دردناکی است. عرضه شرکتی کوچک با ساختار سود نامتوازن و در بازاری که تشنه عرضه اولیه است، سبب کشف قیمتی شده است که برای همه شگفتیآور شده است. برخی کارشناسان معتقدند در حال حاضر بازار توان جذب شرکتهای بزرگی نظیر پتروشیمیهای عمده و معادن بزرگ را دارد.
در نماد مخابرات، فیضی مدیرعامل این شرکت در نشستی با برخی از فعالان بازار به تشریح شرایط کنونی این شرکت پرداخته است. به گفته وی شرکت مخابرات با همکاری یک مشاور خارجی به تدوین برنامه کسبوکار این شرکت برای ۵سال آتی برای دستیابی به ۱۰هزار میلیاردتومان درآمد خالص اقدام کرده است. اعلام تصمیم شرکت برای خرید سهام پست بانک، حل مشکل مالیاتی این شرکت و ثبت مازاد مالیات پرداختی به میزان ۷۰میلیاردتومان، کاهش لینکهای مورد استفاده، کاهش نزدیک به سههزار نیرو، ادامه تلاش برای حل مشکلات شرکت با وزارت ارتباطات در مورد مطالبات قبلی این وزارتخانه و همچنین ادامه رایزنی برای تغییر روش استهلاک گیری شرکتها و فروش برخی داراییهای راکد شرکت از جمله برخی از دیگر موضوعات مطرح شده در این جلسه بود. فیضی همچنین از آماده شدن زیرساختهای لازم برای ارائه سرویسهای ارزش افزوده تلفن همراه، افزایش پنهای باند اینترنت خانگی با پنهای باند بالا و تلوزیون اینترنتی خبر داده است که در ماههای آتی عرضه خواهد شد.
در گروه سیمانی عرضههای سه بلوک سیمان هگمتان، اردبیل و فرآوردههای نسوز ایران که از سوی سیمان سپاهان عرضه شدند، بدون خریدار باقی ماندند.
در گروه برقی معاملهگران احتمالا امروز شاهد بازگشایی نماد موتوژن خواهند بود. موتوژن سود خود را از ۴۰۳ریال به ۴۸۳ریال افزایش داده است که ۶۳درصد آنرا در شش ماهه پوشش داده است.
در گروه تجهیزات روند رشد نگرانکننده برخی از نمادهای این گروه همچنان ادامه دارد. ماشینسازی اراک با رسیدن به مرز ارزش بازار ۱۴۰میلیاردتومان با صف خرید همراه بود. این شرکت که با زیان انباشته ۴۲میلیاردتومانی مواجه است، حتی در صورت تحقق سود خوشبینانه ۲۰۰ریالی در سال جاری، قادر به تقسیم سود نقدی نخواهد بود.
در این گروه شنیدهها از تغییر در پیش بینی سود صنعتی دریایی ایران حکایت دارد. به دنبال اعلام اولیه ۲۵۰ریالی این شرکت و عدم پذیرش آن، شنیدهها از کاهش این پیشبینی خبر میدهد. در همین حال سوال اساسی در گروه پیمانکاری این است که در شرایطی که صدرا از محل قراردادهای پارس جنوبی سود اعلام کرده است، چرا مپنا برای همین قراردادها تاکنون سودی اعلام
نکرده است؟
در گروه دارویی بازار همچنان شاهد اقبال معاملهگران به نمادهای زیر مجموعه تامین اجتماعی است.
در گروه انفورماتیکی سه نماد خدمات انفورماتیک، دادهپردازی و ایران ارقام با صف خرید همراه هستند. در این گروه شنیدهها از احتمال افزایش سرمایه ۳۰۰درصدی خدمات انفورماتیک حکایت دارد.
در گروه پتروشیمی نماد پتروشیمی خارک با کاهش سود هر سهم از ۲هزار و ۲۸۴ ریال به یکهزار و ۷۱۶ریال بازگشایی شد که با افت ۱۵/۶درصدی همراه شد.
در گروه ساختمانی، «شاهد» سود ۹۰۳ریال را برای هر سهم در سال مالی جدید اعلام کرده است.
در گروه فلزی، لوله و تجهیزات سدید سود هر سهم خود را به ۳۸۰ریال افزایش داده است.
در مجموع بازار سهام روز چهارشنبه با رشد ۴/۸۰ واحدی شاخص مواجه شد و به ۱۷هزار و ۲۳۳واحد رسید. ارزش معاملات نیز در هفته گذشته به مدد معاملات انتقالی سهام عدالت به ۹۴۶میلیاردتومان رسید. شمار خریداران با توجه به اوج گیری هفته گذشته به دلیل عرضه بیمه دانا ۸/۳۷درصد کاهش یافت و بازدهی بازار نیز با ۳۱/۱درصد بازدهی هفته گذشته به ۴۶/۳۷درصد رسید.
ارسال نظر