اقدامات بین‌المللی شدن بورس تهران تشریح شد

مهر- مدیر امور بین‌الملل شرکت بورس اقدامات انجام شده درباره بین‌المللی شدن بورس تهران را از اخذ مجوز «تاسیس بورس در مناطق آزاد» گرفته تا «راه‌اندازی صندوق‌های ارزی» تشریح کرد. «ابوالفضل شهرآبادی» درباره بین‌المللی شدن بورس تهران گفت: از حدود دو سال پیش برنامه‌ای برای بین‌المللی کردن بورس تهران آغاز کردیم. فرآیند جهانی شدن در بورس‌ها طی سال‌های اخیر در بسیاری از کشورها اتفاق افتاده است. بسیاری از کشورها نیز به سمت بازکردن مرزهای خود بر روی سرمایه‌گذاران خارجی اقدام کرده‌اند که اصطلاحا بورس خود را جهانی کنند.

مدیر امور بین‌الملل شرکت بورس و اوراق بهادار با اشاره به فواید جهانی شدن بورس‌ها از جمله ورود سرمایه‌های جدید و بزرگ تصریح کرد: با توجه به اینکه کشور ما رو به توسعه است، بورس از این موضوع غافل نشده و به نحوی اقداماتی را در این راستا آغاز

کرده است.

مناطق آزاد «بورس» تاسیس می‌کنند

وی با بیان اینکه در این زمینه مطالعاتی انجام شده و حالات مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است، اظهارداشت: در ابتدا موضوع از ایجاد یک شاخه بین‌المللی برای بورس تهران مطرح شد که بر این اساس بحث بورس بین‌المللی کیش در برنامه بود و کارهایی بر روی این موضوع انجام شد.

به گفته «شهرآبادی»، حتی قانون تاسیس بورس توسط مناطق آزاد را به مجلس ارسال کردیم که به تصویب مجلس نیز رسید و هم اکنون در مجمع تشخیص مصلحت نظام به مشکلاتی برخورد کرده است. یک تبصره به موضوع اصلاح قانون فعالیت‌های مناطق آزاد گنجانده شد تا این مناطق بتوانند خود زیر نظر سازمان بورس، بورس ایجاد کنند.

نتیجه بررسی بورس‌های بین‌المللی

این مقام مسوول در شرکت بورس و اوراق بهادار با اشاره به بازدید از چند بورس بین‌المللی از جمله مالزی، استانبول و امارات گفت: به طور مشخص راه‌اندازی بورسی به اسم بورس بین‌المللی مستقل از بورس مادر، در آنها چندان جواب نداده است.

مسوولان این بورس‌ها به ما پیشنهاد کردند که این گزینه را انتخاب نکنیم؛ چون در این کشورها تست شده و نتیجه آن موفقیت‌آمیز

نبوده است.

وی با بیان اینکه بررسی‌ها نشان داد که این اقدام برای ما کم فایده خواهد بود، عنوان کرد: با توجه به این موضوع، روی دو بحث؛ یعنی «اصلاح و توسعه آیین‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی در بورس تهران» و «ایجاد تابلوی ارزی در مناطق آزاد» مثل کیش

متمرکز شدیم.

«صندوق» جایگزین «تابلو» شد

«شهرآبادی» ابلاغ آیین‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی در بورس در اوایل سال جاری را باعث ایجاد گشایش برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی و برداشته شدن یکی از موانع اصلی بر سر راه سرمایه‌گذاران خارجی در بورس عنوان و بیان کرد: برای ایجاد تابلوی ارزی نیز جایگزینی دیگر یعنی ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری بین‌المللی پیدا شد، یعنی سرمایه‌گذاران خارجی در این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کرده و این سرمایه‌ها به سمت بورس تهران هدایت شود.

مدیر امور بین‌الملل شرکت بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: اگر صندوق‌های سرمایه‌گذاری توسعه یابند، شاید نیاز چندانی نیز به ایجاد تابلوی ارزی نباشد، اما از سوی دیگر به نظر می رسد که ایجاد تابلوی ارزی می تواند مورد بررسی بیشتری قرار گیرد تا به فراموشی نیز سپرده نشود.

وی خاطرنشان کرد: تابلوی ارزی منطقه‌ای همچون کیش که از معافیت مالیاتی و یکسری تسهیلات برخوردار است، می تواند راه‌اندازی شود تا سرمایه‌گذاران نیز از تسهیلات آن برخوردار شوند.

همه مزیت‌های مناطق آزاد

«شهرآبادی» عدم نیاز به «ویزا»، «معافیت‌های مالیاتی»، «ورود و خروج ارز به راحتی» و سایر موارد را از جمله تسهیلات سرمایه‌گذاران خارجی در بورس‌های مناطق آزاد برشمرد و افزود: بعضا حتی یکی از این موارد برای برخی از این سرمایه‌گذاران خارجی دارای اهمیت است. وی در مورد صندوق ارزی نیز گفت: این صندوق نیز در سطح کلان تری برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی تشکیل شده است تا سرمایه‌های جذب شده به سمت پروژه‌های سودآور که یکی از آنها بورس است، هدایت شود.