ایسنا- همایش تخصصی مدیریت حرفه‌ای صندوق‌های سرمایه‌گذاری با حضور مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین، دبیرکل کانون کارگزاران، دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری و رییس اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری برگزار شد. در ابتدای این نشست رییس اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس، به نحوه‌ شکل‌گیری صندوق‌های سرمایه‌گذاری اشاره کرد و گفت: اولین صندوق سرمایه‌گذاری در سال ‌٨٦ در بازار سرمایه تاسیس شد و قبل از آن تلاش‌های گسترده‌ای برای ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری ایجاد شده بود که در قالب سبد مشترک شکل ‌گرفت. ایوب باقرتبار افزود: با تصویب قانون بازار اوراق بهادار و در جهت اجرایی کردن آن، به‌رغم مواردی که در قانون ذکر شده بود ولی سازمان بورس ریسک کرد و صندوق‌های سرمایه‌گذاری را در قالب اساسنامه و امیدنامه به تصویب رساند. وی به تعاریف صندوق‌های سرمایه‌گذاری در قانون بازار اوراق بهادار و قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید اشاره و عنوان کرد: در قانون اخیر تعریف صندوق‌ها عمومیت بیشتری یافته است زیرا قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید نواقصی را که در قانون قبلی بود جبران کرده و مواد اساسی قوانین را در جهت توسعه بازار سرمایه تغییر داده است. باقرتبار اهداف صندوق‌های سرمایه‌گذاری را مورد توجه قرار داد و گفت: کاهش ریسک، جمع‌آوری وجوه از سرمایه‌گذاران، صرفه‌جویی‌های ناشی از مقیاس و تامین منافع سرمایه‌گذاران از مهم‌ترین اهداف صندوق‌های سرمایه‌گذاری است.

هزینه صندوق‌های کوچک زیاد است

رییس اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس به هزینه‌های زیاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری کوچک اشاره کرد و در توضیح گفت: مدیران صندوق‌ها به این موضوع توجه داشته باشند که برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری در مقیاس کوچک ‌٥‌درصد هزینه در نظر‌گرفته شده بود در حالی که هزینه این صندوق‌ها حدود ‌١٠‌درصد است که این میزان جدا از هزینه‌ معاملات است بنابراین باید روی صرفه‌جویی در مقیاس تاکید ‌شود و با بزرگ کردن صندوق‌ها هزینه کاهش می‌یابد.

وی در مورد اینکه گفته می‌شود صندوق‌های سرمایه‌گذاری وارد صف خرید و فروش در بازارمی‌شوند توضیح داد: انتظار ما از مجموعه مدیران صندوق‌ها این است که مدیریت صندوق را با کارشناسی و تحلیل انجام دهند.

مخالفت بانک مرکزی با راه‌اندازی صندوق طلا و ارز

وی صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت، صندوق‌های سهام و صندوق‌های طلا و ارز را از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری دانست و تصریح کرد: برای راه‌اندازی صندوق‌های طلا و ارز پیشنهادی از سوی تامین سرمایه امین مطرح شده است که در این راستا جلسات منظمی با بانک مرکزی و سازمان بورس برگزار شد ولی بانک مرکزی نظرات خاصی روی این صندوق‌ها داشته و آن را دخالت در کار خودش تلقی می‌کند ولی امیدواریم که با توافقاتی که انجام می‌شود به زودی شاهد راه‌اندازی صندوق‌های طلا و ارز باشیم.

رییس اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در ادامه اعلام کرد: ایجاد صندوق‌های شاخصی از دیگر برنامه‌های سازمان بورس است که با همکاری شرکت تامین سرمایه امین قرار است ایجاد شود.

اداره ثبت شرکت‌ها زیر بار نمی‌رود

باقرتبار موضوع ثبت صندوق‌های سرمایه‌گذاری را مورد توجه قرارداد و خاطرنشان کرد: موضوع ثبت صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اداره ثبت شرکت‌ها پیگیری می‌شود اما این اداره زیر بار ثبت صندوق‌های سرمایه‌گذاری نمی‌رود ولی قرار است که این موضوع از طریق استفساریه از مجلس پیگیری شود تا صندوق‌ها شخصیت حقوقی پیدا کرده و تعداد آنها افزایش یابد.

موانع سبدگردانی موفق

دبیرکل کانون کارگزاران نیز در نشست یاد شده موانع و راهکارهای اجرایی سبد‌گردانی موفق را مورد توجه قرار داد و با تقسیم آن به سازوکار داخلی و خارجی گفت: سازوکار داخلی قابل رفع توسط مدیران شرکت بورس و سازمان بورس است و سازوکار خارجی به توجه مسوولان اجرایی و نظارتی نیاز دارد.

حسین خزلی خرازی، ابتدا سازوکار داخلی را مورد توجه قرار داد و گفت: عدم امکان تحرک مناسب با حجم پرتفوی بازار به دلیل نقدشوندگی پایین در زمان خرید و فروش، مدت بسته بودن نمادها که قابلیت زمان بندی را از مدیریت پرتفوی می‌گیرد، وجود ساختار قوی معاملات براساس اطلاعات درونی که بازدهی سبدگردان‌ها را با مشکل جدی مواجه می‌کند و سرعت کم انتقال سفارش‌ها به سامانه معاملات از موانع داخلی سبد‌گردانی موفق است.

وی با بیان اینکه زمان سفارش در بورس ایران بسیار طولانی‌تر از زمان معمول در دنیا است، خاطرنشان کرد: با ایجاد آنلاین تریدینگ طی ۱۰ تا ۱۲ ثانیه سفارش اتوماتیک را وارد سیستم معاملاتی می‌کنیم که در بازارهای پیشرفته مالی این میزان به کسری از ثانیه رسیده است. وی تاکید کرد: باید نهادهای دیگری به غیر از کارگزاران وجود داشته باشند که مدیریت پرتفوی را برعهده‌گرفته و آن را مدیریت کنند زیرا این امر نقدشوندگی بازار را افزایش می‌دهد و باید نهادهای حرفه‌ای به غیر از کارگزاران و شرکت‌های تامین سرمایه از این امکان بهره‌مند شوند. دبیرکل کانون کارگزاران بر لزوم بازنگری در هزینه معاملات تاکید کرد و گفت: همچنان هزینه معاملات در بورس کشور بالاست و اگر قصد داریم که نقدشوندگی را افزایش دهیم حتما باید بازنگری اساسی در هزینه معاملات انجام دهیم و اگر قرار است هزینه معاملات کاهش یابد باید حجم معاملات افزایش یابد زیرا بورسی که در سال کمتر از ۲۰‌درصد‌ گردش دارد، جواب دخل و خرج‌ها را نمی‌دهد. خرازی مشکلات نگه داشتن حساب پرتفوی به صورت آنلاین و نرم‌افزارهای مدیریت پرتفوی حرفه‌ای به خصوص برای شرکت‌های سرمایه‌گذاری، انگیزه اندک مدیر سبدگردانی به دلیل کارمزد بسیار ناچیز و ضرورت اصلاح قراردادهای سبدگردانی را از دیگر موانع سبدگردانی موفق دانست.

این فعال بازار سرمایه‌ساز و کارهای خارجی را مورد توجه قرار داد و در ادامه گفت: نبود امکانات کاهش ریسک‌های غیرسیستماتیک پرتفوی مانند سهولت معامله‌ ابزارهای پولی و کالایی توسط یک پلت‌فرم معاملاتی، نبود امکان مانور در چند بورس، نبود معاملات برنامه‌ریزی شده، عدم امکان اخذ اعتبار برای پرتفوی و نبود سازوکار در رهن گذاشتن یک سبد سهام، از موانع خارجی برای سبدگردانی موفق است.

به گفته خرازی در حال حاضر ضعف بسیار جدی در بازاریابی خدمات مالی داریم که این ضعف باید برطرف شود.

رشد صندوق‌های ارزی به هماهنگی بورس و نهاد پولی نیاز دارد

مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین نیز در این نشست با بیان اینکه بیش از ۵۰۰ نوع صندوق سرمایه‌گذاری در دنیا وجود دارد گفت: صندوق‌های سرمایه‌گذاری امکان مدیریت حرفه‌ای را بین سرمایه‌گذاران مختلف ایجاد می‌کند.

محمد آرام بنیار به انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری اشاره کرد و گفت: صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت، صندوق سرمایه‌گذاری مشترک سهام، صندوق سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات، صندوق طلا، صندوق سرمایه‌گذاری ارزی و صندوق قابل معامله در بورس از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری است.

وی به صندوق‌های ارزی اشاره کرد و افزود: این صندوق‌ها بین بازار سرمایه و پول ارتباط ایجاد کرده و مدیریت پرتفوی برعهده نهادی است که در بازار سرمایه فعال است، بنابراین برای رشد و توسعه‌ این صندوق‌ها باید بین سازمان بورس و بانک مرکزی هماهنگی صورت گیرد.

این در حالی است که فعالیت این صندوق‌ها در تنزیل اعتبارات اسنادی وارداتی با نرخ مشخصی که کمتر از ۱۰‌درصد پیشنهاد شده است، خواهد بود.

به گفته‌ مدیرعامل تامین سرمایه امین، مدیر صندوق طلا و ارز وظیفه بازار‌گردانی واحدها را بر عهده دارد و مجوز آن باید توسط سازمان بورس صادر شود.

وی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاران‌ ریال یا ارز دیگری تهیه کرده و در اختیار صندوق قرار می‌دهند، به سود این صندوق اشاره کرد و گفت: سود ناشی از انتخاب ارزهای قوی و سود تضمین شده توسط مدیر صندوق از سودهای این صندوق‌ برای سرمایه‌گذاران است.

وی یادآور شد: این صندوق از انواع صندوق با درآمد ثابت است و کسانی که ارز داشته و قصد مدیریت نقدینگی دارند می‌توانند از این صندوق‌ها استفاده کنند.