ظرفیت ناوگان «کشتیرانی» 2‌ درصد افزایش یافت

عکس: رضوانی - مهر

گروه بورس- مجید اسکندری: کشتی اقیانوس‌پیمای «ایران- اراک» پس از ۹ سال انتظار به شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شد. وزیر بازرگانی در مراسم تحویل این کشتی گفت: کشتی‌سازی در کشور ما، تجارتی است که باید از حالت ملی به جهانی تبدیل شود.

دکتر مهدی غضنفری روز دوشنبه در مراسم تحویل رسمی اولین کشتی اقیانوس‌پیمای ساخت داخل در مجتمع کشتی‌سازی ایزوایکو ‌گفت: با تحویل کشتی ایران-اراک که توان حمل ۲۲۰۰ کانتینر را دارد، ۲‌درصد به ظرفیت ناوگان کشتیرانی افزوده شد و توان آن برای حمل‌ونقل دریایی به ۷/۴‌میلیون تن رسید.

وی با اشاره به تمایل وزارت بازرگانی و کشتیرانی ج.ا.ا برای سفارش ساخت کشتی به داخل، گفت: این امر، منجر به اشتغالزایی و نیز فعال شدن بخش‌های طراحی و مهندسی در داخل می‌شود؛ اما توقع ما از کشتی‌سازان آن است که پس از اثبات توان خود در ساخت کشتی، در مرحله بعد، توان خود برای مدیریت هزینه و زمان تولید را نیز نشان دهند.

وزیر بازرگانی با اشاره به اینکه «۹۰‌درصد سفارش‌های ساخت کشتی دنیا در اختیار چین، کره جنوبی، ژاپن و کشورهای اروپایی قرار دارد»، اعلام کرد: ایران هم در حوزه کشتیرانی و هم کشتی‌سازی، آمادگی جذب سرمایه‌گذاری خارجی و انجام کارهای مشترک با شرکت‌های معتبر بین‌المللی را دارد.

غضنفری با بیان اینکه «تعداد سفارش‌های ساخت کشتی در سال جاری میلادی بیش از ۷۵۰۰ فروند بوده است»، افزود: بنابراین آمار، ۴۰‌درصد ناوگان دریایی جهان، در حال حاضر در حال ساخت کشتی‌های جدید است.

وی با اشاره به اینکه «ورود ایران به جرگه سازندگان کشتی در جهان در چنین شرایطی مهم است»، تصریح کرد: باید توان مجتمع کشتی‌سازی ایزوایکو را برای جهانیان تبلیغ کرد و صنعت ساخت و تعمیر کشتی را از تجارتی ملی به تجارتی بین‌المللی تبدیل کرد. وزیر بازرگانی در ادامه سخنرانی خود با اشاره به تلاش‌هایی که در جهت ایجاد محدودیت در مسیر فعالیت‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی و اعمال تحریم‌های بین‌المللی توسط برخی قدرت‌های جهانی صورت می‌گیرد، گفت: تحویل اولین کشتی ساخت داخل به ناوگان ملی دریایی کشور، پیامی برای این کشورهاست تا بدانند تهدید و تحریم، حاصلی برایشان در برنخواهد داشت.

غضنفری تصریح کرد: تحویل کشتی ایران-اراک به جهانیان نشان داد که ایران به‌رغم محدودیت‌ها، نه تنها همچنان سیستم حمل‌ونقل دریایی خود را مدیریت می‌کند؛ بلکه می‌تواند در زمینه ساخت کشتی به توان داخلی خود، اتکا کند.

وزیر بازرگانی در ادامه از برنامه‌های این شرکت خبر داد و افزود: خریداری ۲۰۰ کانتینر یخچالی برای حمل میوه و مواد فسادپذیر، برقراری خطوط منظم در دریای خزر و انجام بررسی‌های لازم برای ایجاد خطوط جدید مستقیم کشتیرانی به کشورهای برزیل، ونزوئلا و غرب آفریقا از دیگر برنامه‌های کشتیرانی ج.ا.ا است.

غضنفری همچنین از سه برنامه مهم توسعه‌ای شرکت کشتیرانی ج.ا.ا خبر داد و گفت: این برنامه‌ها شامل فعال‌ کردن بندر تجاری عسلویه، سرمایه‌گذاری برای خرید اسکله در کشورهای حاشیه دریای خزر و ایجاد مرکز لجستیک در بندرعباس خواهد بود.

وی افزود: «کشتیرانی» در مناقصه فعال کردن بندر تجاری عسلویه برنده شد و طبق آن، قرار است ۷ پست اسکله برای عملیات کشتی‌های کانتینربر راه‌اندازی شود که این امر، ۳۰۰ کیلومتر مسیر انتقال بار را کوتاه‌تر و هزینه حمل‌ونقل کالا را کاهش خواهد داد.

وزیر بازرگانی همچنین هدف از ایجاد مرکز لجستیک بندرعباس را «ایجاد یکپارچگی عملیات و اطلاعات» در این بندر مهم ذکر کرد و گفت: با اجرای این برنامه، عملیات تخلیه و بارگیری و ترخیص کالا سرعت می‌گیرد که این مساله، به ویژه برای کالاهای فسادپذیر، اهمیت دارد.

غضنفری همچنین با اشاره به مشوق‌های این وزارتخانه به صادرکنندگان برای استفاده از ناوگان داخلی، تصریح کرد: سیاست دولت توسعه ناوگان کشتیرانی، تقویت صنعت کشتی‌سازی و حمایت از صادرکنندگان برای سفارش به ناوگان داخلی است.

همچنین در این مراسم معاون اداری مالی «کشتیرانی» با اشاره به پیشرفت صنعت کشتی‌سازی در کشور گفت: طی دو سه سال اخیر، با همکاری متقاضیان، کار ساخت و تعمیرات کشتی، رونق خوبی داشته و قادر است با کیفیت مناسب به رقابت بپردازد.

احمد سرکندی قیمت تمام شده کشتی ایران- اراک را ۳۱‌میلیون‌دلار اعلام کرد و گفت: با تعیین تیم دریانوردی و خط کشتیرانی، طی روزهای آینده ایران-اراک به اولین سفر دریایی خود خواهد رفت.

یادآور می‌شود؛ کشتی ایران-اراک با ۱۸۵ متر طول، ۳۰ متر عرض و ۱۸ متر ارتفاع، بیش از ۷۰۰۰ تن وزن داشته و توانایی حمل ۳۰‌هزار تن بار (۲۲۰۰ کانتینر) را داراست.

همچنین این کشتی نخستین کشتی از کشتی‌های کانتینربر اقیانوس‌پیمای سفارشی شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است که شرکت ایزوایکو، ساخت آن را به اتمام رسانده و پس از انجام تست‌های لازم آماده تحویل به کشتیرانی جمهوری اسلامی شده است.

به گفته مدیرعامل ایزوایکو، این شرکت تلاش دارد تا دومین کشتی از مجموعه سفارش‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی را تا پایان سال جاری و کشتی سوم را در سال آینده تحویل دهد.

انتقال دانش فنی ساخت کشتی‏های اقیانوس‌پیما، شکل‌گیری پیمانکاران مجرب دریایی و ارتقای کیفی و فنی این پیمانکاران و پرورش متخصصان متعهد و کارآزموده به واسطه ساخت کشتی ایران-اراک، از دستاوردهای ساخت این کشتی محسوب می‌شود.