احسان حاجی *
پس از ارائه توضیحات در مورد تئوری امواج الیوت بر می‌گردیم به پرسشی که برای بسیاری از معامله‌گران تازه کار مطرح است:

اگر دو معامله‌گر در یک زمان یکسان، دو معامله عکس را با هم انجام دهند (یک نفر بخرد و دیگری در همان زمان بفروشد) در نهایت یکی از آنها به سود رسیده و دیگری ضرر خواهد کرد؟




خیر، این موضوع بستگی کامل به بازه زمانی دو معامله‌گر دارد. ممکن است در دو معامله عکس و همزمان نهایتا هر دو به سود برسند یا هر دو به نقطه stop loss برخورد کنند.در شکل بالا معامله‌گر الف با سرمایه کوچک ۱۰۰۰ دلاری قصد دارد در روند‌های کوچکتر بازار شرکت کرده و حد‌های سود و ضرر نسبتا کوچک (در حدود ۲۰ تا ۵۰ پیپی) را برای معاملات (در حد ۰۱/۰ تا حداکثر ۱/۰ لات) خود داشته باشد.
او در تایم فریم نیم ساعته یک روند رو به بالا را تشخیص می‌دهد و قصد دارد در نقطه A با پوزیشن sell وارد بازار شود. او کانال صعودی قیمت را رسم کرده است و پیش‌بینی می‌کند قیمت تا محدوده خط بالایی کانال یعنی نقطه B افزایش یابد. همچنین در صورت ریزش، معامله‌گر الف حداقل ریزشی که هنوز قیمت را در روند صعودی مورد نظر نگه می‌دارد محدوده کف کانال رسم شده می‌داند و در صورت شکست خط پایینی کانال او روند را تمام شده دانسته و قصد دارد با ضرر از بازار خارج شود. بنابراین در حد 10 الی
۱۵ پیپ پایین‌تر از خط پایینی کانال یعنی نطقه C حد ضرر (stop loss) خود را تنظیم کرده و در نهایت معامله فرضی را در بازار انجام می‌دهد.
معامله‌گر ب با سرمایه بزرگتر (فرضا 10000 دلاری) بازار را در تایم فریم بزرگ ترD1 بررسی می‌کند، زیرا با توجه بهاندازه سرمایه، نوسانات کوچک بازار برای او اهمیت چندانی نداشته و تلاش می‌کند تا حرکت‌های بلند بازار را تشخیص داده و با آنها همراه شود. او بازار را در بازه D1 نزولی تشخیص داده و با توجه به کانال نزولی که رسم کرده است در نقطه A تصمیم به فروش می‌گیرد.
او با دید بلند مدت و با توجه به کانال نزولی رسم شده، صعود بازار را حداکثرتا سقف بالای کانال محتمل می‌داند، ولی در صورت شکست خط بالا روند نزولی را تمام شده می‌داند و قصد دارد در آن صورت از معامله فروش خود با ضرر خارج شود. پس معامله‌گر ب حد ضرر خود را در محدوده نقطه D قرار می‌دهد.
به همین ترتیب در صورت حرکت قیمت در جهت معامله فروش تریدر ب، او محدوده پایین کانال و قبل از برخورد به خط پایینی یعنی نقطه E را محل مناسب جهت قرار دادن حد سود (take profit) می‌داند.
در معامله فروش قرار دادن حد سود بالا‌تر از خط ساپورت به این دلیل است که هنگام ریزش بازار و نزدیک شدن به خط ساپورت ممکن است قیمت دقیقا به خط نرسد و قبل از تماس با خط ساپورت دوباره به سمت بالا برگردد. در این حالت اگر حد سود را دقیقا بر روی خط قرار داده باشید، معامله شما تا نزدیکی‌های هدف شما حرک می‌کند، اما بدون گرفتن این سود دوباره به سمت نقطه اولیه یا حتی به سمت ضرر برمی‌گردد. بنابراین باید: در معامله فروش حد سود سود بالاتر از خط ساپورت و حد ضرر بالاتر از خط رزیستنس، در معامله خرید حد سود سود پایین‌تر از خط رزیستنس و حد ضرر پایین‌تر از خط ساپورت باید باشد.
پس متوجه شدیم در مثال بالا دو معامله‌گر الف و ب در یک نقطه یکسان ولی و دید‌های متفاوت دو معامله عکس هم انجام دادند و به دلیل تحلیل و نگرش درست خود از بازار (نگرش درست اما متفاوت) هر دو به سود رسیدند.
همین دو معامله‌گر اگر نقاط و حدود سود و ضرر خود را به درستی قرار نداده بودند، می‌توانستند هر دو معاملات ناموفقی داشته باشند.
*www.irfx..ir