کیش؛ بورسی منطقه‌ای که بین‌‌المللی نشد

گروه بورس- اعظم شریفی: امروز پنجمین سالگرد راه‌‌اندازی بورس کیش است. بورسی که قرار بود با جذب سرمایه‌گذاری خارجی، گامی در جهت بین‌المللی شدن بورس تهران باشد. اما امروز کیش تنها صاحب یک بورس منطقه‌‌ای است که تابلوی ارزی آن نیز هنوز راه‌اندازی نشده است. بورس کیش تقریبا به هیچ یک از برنامه‌های بین‌المللی شدن نرسیده است و حتی معافیت مالیاتی سهام نیز شامل حال سهامداران و شرکت‌ها نشده است.

بین‌المللی شدن به «بورس» مربوط است

در این باره طوسیان، مدیر بورس کیش با اشاره به اینکه بحث بین‌المللی شدن و راه‌اندازی تابلوی ارزی بورس کیش به شرکت بورس مربوط است، گفت: در بورس کیش سعی کرده‌ایم تا بازاریابی لازم را صورت دهیم و معاملات، جذابیت برای لازم را شرکت‌ها و اشخاص پیدا کنند؛ اما مشکل اینجا است که ویژگی معافیت از مالیات برای فروش سهام در سیستم امور مالیاتی تعریف نشده است. بنابراین عملا بورس کیش مثل سایر مناطق شده است. وی با بیان اینکه استدلال امور مالیاتی این است که فعالیت شرکت‌ها در مناطق دیگر است، افزود: وقتی درآمدی در کیش محقق می‌شود مالیات‌چی‌ها به دنبال این هستند که بدانند آیا هزینه‌ها نیز در آنجا صورت گرفته است یا نه؟ و چون فروشندگان سهام در کیش، فعالیت اصلی را در جای دیگری انجام داده‌اند، بنابراین اثبات این قضیه نیازمند توانایی زیادی است که در بیشتر مواقع با پرداخت مالیات خاتمه می‌یابد.

طوسیان یادآور شد: طبق نص صریح قانون، درآمدهای محقق شده در کیش از مالیات معاف است، اما زیرساخت‌های اجرای آن در بورس فراهم نشده است.

مدیر بورس کیش تاکید کرد: این در حالی است که کدهای سازمان‌هایی مثل آستان قدس یا دولت در معاملات سهام، معافیت مالیاتی دارند و به طور سیستماتیک در خرید و فروش لحاظ می‌شود. وی پیشنهاد کرد در کدهای صادرشده بورسی کیش برای ساکنان و بازرگانان، معافیت مالیاتی هم لحاظ شود.

طوسیان ادامه داد: بورس کیش تا حد امکان این موضوع را پیگیری کرده است؛ اما نتوانسته است حوزه مالیاتی را متقاعد کند. بنابراین مودیان بزرگ مالیاتی خودشان باید مالیات‌چی را قانع کنند. وی بااشاره به عملکرد سال گذشته بورس منطقه‌ای کیش گفت: ۱۴۰ کد جدید طی سال ۸۸ در کیش صادر شد و ارزش معاملات به ۴۰۸۹ میلیارد ریال رسید.

وی افزود: در حال حاضر پرونده یک شرکت هواپیمایی را برای ورود به بورس دنبال می‌کنیم. همچنین با مطالعات صورت گرفته روی صنعت هتلداری به نظر می‌رسد، این صنعت به عنوان صنعت اصلی جزیره کیش می‌تواند جذابیت و توانایی لازم برای عرضه در بورس یا فرابورس را داشته باشد.

معافیت مالیاتی بورس کیش را قبول ندارند

اما اظهارات مدیرعامل شرکت بورس نیز حاکی از آن است که مطالعات بین‌‌المللی شدن بورس کیش تغییراتی را در پی داشته است و در نهایت موضوع اصلی فقط جذب سرمایه‌‌گذار خارجی است.

قالیباف با بیان اینکه برنامه‌ریزی در بورس کیش بیشتر برای جذب راحت‌تر سرمایه‌گذار خارجی بود، اما موانع ورود سرمایه‌گذاران خارجی بعد از گذشت این ۵ سال همچنان باقی است، گفت: امیدواریم با ابلاغ آیین‌نامه جدید سرمایه‌گذار خارجی گامی برای حذف موانع در سرزمین اصلی و مناطق آزاد برداریم.

وی با بیان اینکه مشکلات بورس کیش و سازمان امور مالیاتی حل نشده است، افزود: سازمان امور مالیاتی، معافیت مالیاتی فروش سهام در کیش را با توجه به آنچه که فرار مالیاتی می‌نامد، قبول ندارد و این مزیت مناطق آزاد برای سهامداران بدون استفاده شده است.

بورس‌های بین‌المللی نیمه تعطیل است

از سوی دیگر مدیر امور بین‌الملل شرکت بورس نیز با بیان اینکه بورس بین‌المللی در کشورهای دیگر به حالت نیمه تعطیل درآمده است، خاطرنشان کرد: در گذشته بورس کیش را به عنوان ابزاری برای بین‌المللی شدن در نظر داشتیم، اما مطالعات نشان می‌دهد بورس بین‌المللی در شرایط فعلی پاسخ نخواهد داد، بنابراین به سمت راه‌اندازی تابلوی ارزی حرکت کردیم.

شهرآبادی گفت: در همه جای دنیا نیز به دنبال بین‌‌المللی کردن بورس اصلی هستند و با ابلاغ آیین‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی امیدواریم این موضوع راحت‌تر دنبال شود. وی تاکید کرد: با بررسی مفاد آیین‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی باید دید که آیا تمام زمینه‌های حضور سرمایه‌گذاری خارجی لحاظ شده است یا نه؟ تا در صورت نیاز، راه‌اندازی تابلوی ارزی کیش دنبال شود.

شهرآبادی ادامه داد: تابلوی ارزی زمینه‌ساز اطلاع‌رسانی برای تبدیل قیمت سهام به قیمت ارز کشورهای منطقه، مورد استفاده سرمایه‌گذاران خارجی قرار می‌گیرد.

وی در زمینه معافیت مالیاتی فعالیت در کیش خاطرنشان کرد: در حال حاضر فقط کارگزاران مستقر در کیش توانسته‌اند از معافیت مالیاتی برای فعالیت‌های خود استفاده کنند و سازمان امور مالیاتی این موضوع را برای فروش سهام هنوز در نظر نگرفته است.