ایجاد تشکل «جامعه مدیریت مالی ایران»

ایسنا- سومین همایش بین‌المللی مشاوران و مدیران مالی، روز گذشته با حضور مدیران مالی کشور در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد.

دکترعلی صالح آبادی، در سومین همایش بین‌المللی مشاوران و مدیران مالی با بیان اینکه با ابلاغ سیاست‌های کلی اصل۴۴ در سال ۸۵ بازار سرمایه مسیر دیگری را پیش ‌گرفت و شرکت‌های بزرگی وارد بورس شدند، گفت: ورود شرکت‌های بزرگ به بورس موجب بزرگ شدن بورس شده و به دنبال افزایش معاملات بورس، نقدشوندگی نیز افزایش یافته است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه ساختار نظارتی و اجرایی در بورس تفکیک شده است، به توسعه فناوری اطلاعات IT و استفاده از سامانه معاملات مجهز و پیشرفته در بورس اشاره کرد و گفت: شبکه رایانه‌ای کدال برای اطلاع‌رسانی شرکت‌ها راه‌اندازی شده و شرکت‌های بورسی اطلاعات خود را از طریق این سیستم به سازمان بورس ارسال می‌کنند.

سودهای کاغذی، واقعی شوند

صالح‌آبادی به لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید اشاره و تصریح کرد: طبق این لایحه که به تایید شورای نگهبان نیز رسیده است، شرکت‌هایی که در بورس پذیرفته می‌شوند و شرکت‌هایی که سهام آزاد (شناور) داشته باشند از ۲۰‌درصد معافیت مالیاتی استفاده خواهند کرد که به نقدشوندگی بورس کمک می‌کند. همچنین شرکت‌های فرابورس از ۵درصد معافیت مالیات استفاده کرده و در نقل و انتقال سهام نیز نیم‌درصد شامل معافیت مالیاتی خواهند شد.

او تصریح کرد: همچنین صندوق‌های سرمایه‌گذاری در این قانون به عنوان شخصیت‌های سرمایه‌گذاری معرفی شده و همه آنها از مالیات معاف شده‌اند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از دیگر مزیت‌های قانون جدید را حذف مالیات از کارمزدها اعلام کرد و درباره تقسیم سود شرکت‌ها گفت: شرکت‌ها ملزم به تقسیم سود واقعی هستند و باید سودها از روی کاغذ بیرون بیایند و واقعی شوند.

وی با اشاره به استفاده برخی کشورها از ابزار گوناگون در بورس مانند صکوک ابراز امیدواری کرد: در آینده بورس کشور ما نیز از این ابزار استفاده کند.

حاکمیت حرفه‌ای مدیریت مالی

همچنین مدیرعامل شرکت بورس در کنفرانس یاد شده گفت: مدیریت مالی باید به صورت تفکر در شرکت‌ها و بنگاه‌ها حاکم باشد و به شکل حرفه و دانش در یک بنگاه اقتصادی به آن نگریسته نشود.

دکتر حسن قالیباف اصل در این کنفرانس گفت: عملکرد شاخص‌های کلان اقتصادی، مجموع عملکرد بنگاه‌های اقتصادی است و اگر یک روز بنگاه‌های اقتصادی کشورها ارزش افزوده ایجاد کرده و سرمایه به درستی تخصیص یابد، باعث رشد و توسعه اقتصادی و بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی می‌شود.

سخنگوی شرکت بورس تصریح کرد: در تمام تصمیماتی که در بنگاه‌ها‌گرفته می‌شود باید بعد مالی آن در نظر‌گرفته شود؛ به طور مثال تصمیم بازاریابی باید توجیه اقتصادی داشته و با استفاده از معیارها و شاخص‌های مالی مورد ارزیابی قرار گیرد.

قالیباف در ادامه نقش مدیران مالی در بنگاه‌ها را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: نقش مدیران مالی در ارتباط مستقیم با نقش و وظایفی است که بازار سرمایه در اقتصاد کشور دارد و این دو با یکدیگر ارتباط تنگاتنگ دارند. زیرا بازار سرمایه مکانی است که بنگاه‌ها می‌توانند از طریق آن تامین مالی کنند، از طرف دیگر اولین وظیفه مدیر مالی، تامین مالی است بنابراین مدیران مالی مجبورند که به این بازارها مراجعه کنند و بازار باید بتواند برای شرکت‌ها تامین مالی ایجاد کند.

مدیرعامل شرکت بورس با اشاره به اینکه شرکت‌های سهامی عام پذیرفته‌ شده در بورس اوراق بهادار شرکت‌های شفافی بوده و تحت نظارت سازمان بورس هستند، خاطر نشان کرد: به نظر می‌رسد بین تامین مالی شرکتی که در بورس پذیرفته شده و تامین مالی شرکتی که پذیرفته نشده باید تفاوت وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه افزایش سرمایه‌ شرکت‌های بورسی باید ساده‌تر از شرکت‌های غیربورسی باشد، عنوان کرد: در دنیا اوراق قرضه تنها از طریق شرکت‌های سهامی عام عرضه می‌شود و در کشور ما نیز یکی از راه‌حل‌هایی که می‌تواند تامین مالی شرکت‌ها را بهتر کند این است که شرکت‌های پذیرفته شده در بورس، اوراق مشارکت منتشر کنند.

مدیرعامل شرکت بورس یکی از وظایف مدیران مالی را انتشار اطلاعات و گزارش‌های مالی دانست و بیان کرد: شفافیت و انتشار گزارش‌های دقیق باعث شفافیت در بازار سرمایه شده و کارآیی بازار را افزایش می‌دهد.

توجه به ارزش‌های جاری

قالیباف تاکید کرد: باید مدیران مالی شرکت‌ها در ارائه اطلاعات به بازار توجه کرده و نیاز و خواسته‌های بازار را درک کنند تا براساس آن خواسته‌ها، اطلاعات را به بازار سرمایه‌ ارائه دهند.

او یکی از اطلاعات مهم برای بازار سرمایه را اطلاعات حاوی مفاهیم و اطلاعات در مورد ارزش جاری شرکت‌ها عنوان کرد و افزود: مبنای ارزشیابی سهام یک شرکت ارزش‌های جاری آن است که این امر در صورت‌های مالی کمتر مشاهده می‌شود. در صورتی که این گزارش‌ها می‌تواند به هدایت سرمایه و تصمیم سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه کمک کند.

وی اعلام کرد: از سوی دیگر در سیستم گزارش‌دهی، اطلاعات آینده نگر وجود ندارد به دلیل اینکه قیمت سهام تابعی از انتظارات آتی است بنابراین ارائه اطلاعات می‌تواند به ارزشیابی سهام یک شرکت کمک کند.

وی با بیان اینکه باید در ارائه بودجه‌ها و پیش‌بینی شرکت‌ها دقت بیشتری شود، ادامه داد: شرکتی که چند بار بودجه‌ خود را تعدیل می‌کند مشخص است که پیش‌بینی آن درست نبوده است بنابراین باید در پیش‌بینی‌ها دقت کرده تا علامت‌های درستی به بازار سرمایه ارائه شود.

وی در ادامه گفت: برخی از تصمیمات بازار سرمایه به گزارش مدیریتی شرکت‌ها مربوط است بنابراین هرچقدر گزارش‌های مدیریتی بیشتر شود می‌تواند به تصمیم سرمایه‌گذاری کمک کند زیرا مشاهده می‌شود سرمایه‌گذار به دنبال برخی اطلاعات خارج از صورت‌های مالی است.

قالیباف تاکید کرد: به همین دلیل اگرسیستم گزارشگری در اختیار سرمایه‌گذار قرار گیرد، وی دیگر به دنبال اطلاعات غیررسمی نخواهد بود بلکه می‌تواند اطلاعات مورد نظر را از کانال رسمی بنگاه اقتصادی دریافت کند.

مدیرعامل شرکت بورس جهانی شدن اقتصاد را یکی از موارد مهم در مدیریت مالی دانست و تصریح کرد: مدیران مالی باید به مفاهیمی که به امور مالی بین‌المللی مربوط است مسلط شوند زیرا تسلط بر مفاهیم ارز و مدیریتی ریسک ارز می‌تواند به توسعه دانش مالی و نقش مدیران مالی در رشد و توسعه اقتصادی کمک کند.

قالیباف در ادامه لازمه جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بازار سرمایه را انتشار صورت‌های مالی شرکت‌ها به زبان انگلیسی دانست و ادامه داد: این امر باعث می‌شود تا اطلاعات در اختیار سرمایه‌گذاران خارجی قرارگرفته و آنها تصمیم به سرمایه‌گذاری در بنگاه اقتصادی بگیرند و بدون این نمی‌توانیم به فکر جذب سرمایه‌گذار خارجی باشیم.

شناسنامه مدیران

وی مسلط بودن بر ریاضیات مالی، بودجه ریزی، مدیریت ساختار سرمایه، مدیریت ادغام‌ها و ارزشیابی در شرکت‌ها را از الزامات مدیران مالی دانست.

قالیباف در این کنفرانس تشکیل جامعه مدیریت مالی ایران را پیشنهاد کرد و گفت: این امر می‌تواند به توسعه و ارتقای دانش مالی در کشور کمک کرده و باعث شود دانش مالی به صورت حرفه‌ای دنبال شود همچنین تشکیل این جامعه می‌تواند کمک موثری به حوزه امور مالی بنگاه‌ها کند.

وی در توضیح گفت: علاوه بر این مدیران مالی شناسنامه دار شده و کسی که قصد دارد سمت مالی بنگاهی را بپذیرد، دارای شناسنامه مربوطه خواهد بود که این امر باعث می‌شود که مدیر مالی به وظیفه خود در آن بنگاه عمل کند.

مدیرعامل شرکت بورس اضافه کرد: از سوی دیگر تشکیل این جامعه باعث استقلال حرفه‌ای این دانش شده و مدیران مالی که در بنگاه‌ها حضور دارند می‌توانند استقلال حرفه‌ای داشته و به صورت منصفانه تصمیماتی که به نفع اقتصاد کشور است، اتخاذ کنند.

وی در ادامه حاکمیت شرکتی را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: در شرکت‌های دنیا حاکمیت شرکتی پیاده‌سازی شده است زیرا باعث می‌شود که انصاف، شفافیت و پاسخگویی در شرکت‌ها افزایش یابد بنابراین به مدیران مالی توصیه می‌شود که برقراری سیستم حاکمیت شرکتی را در بنگاه‌ها دنبال کنند.

وی اخلاق حرفه‌ای‌ را از دیگر موارد قابل پیگیری در جامعه مدیریت مالی دانست و گفت: با تشکیل این جامعه شاهد خواهیم بود که اخلاق حرفه‌ای در امور مالی شرکت‌ها رعایت شود.

او تاکید کرد: هر چقدر این حرفه در کشور توسعه یافته و مدیران مجهز به ابزار مالی باشند، باعث پیشرفت بازار سرمایه و اقتصاد می‌شود.