یک کارشناس بورس:
شبهدولتیها بازدهی را کاهش میدهند
فارس- یک کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه یکی از خطرات ورود شبهدولتیها رقیب شدن آنها برای بخش خصوصی است، گفت: به دلیل اینکه شبهدولتیها به دنبال منافع دولتی هستند، نه سوددهی، کارآیی و بازدهی شرکت را کم میکنند.
آلبرت بغزیان درباره حضور شبهدولتیها در اقتصاد اظهار داشت: با اینکه بیشتر سهام شبهدولتیها متعلق به دولت بوده ولی سیاست دولت، کمتر روی آنها اعمال میشود که این باعث میشود که رقیب بخش خصوصی شوند و با استفاده از ارتباطاتی که دارند، از امکانات ارزانتر و سریعتر استفاده کنند.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلاتی که شبهدولتیها به وجود میآورند، این است که این شرکتها چون به دنبال کسب سود نیستند و بیشتر به دنبال منافع دولتی هستند، صاحب سرمایه شرکت نیز در این صورت نمیتواند سود مورد انتظار خود را بگیرد، بنابراین کارآیی و بازدهی شرکت واگذار شده با ورود شبهدولتیها کاهش مییابد. این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه در روند خصوصیسازی میتوان در کنار شرکتهای دولتی، شبهدولتیها را نیز خصوصی کرد، گفت: شبهدولتیها به دلیل ارتباطاتی که دارند میتوانند پروژههای مختلف را در اختیار بگیرند و به این دلیل این مسائل باعث میشود شبهدولتی ماندن آنها برای مدیران و ادارهکنندگان آن به صرفه باشد.
بغزیان در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان نقش شبهدولتیها را در اقتصاد کمرنگ کرد، اظهار داشت: ماندن یا نماندن شبهدولتیها به دولت بستگی دارد، زیرا ممکن است به دلیل اینکه منافع دولتی را دنبال میکنند با خصوصی شدن این منافع را در نظر نگیرند یا اینکه شاید دولت تشخیص دهد که شبهدولتی ماندن آنها به ضرر دولت است. وی سپس گفت: اگر دولت دادن رانت به شبهدولتیها را کم کند یا منابع مالی را که در اختیار آنها میگذارد، در اختیار بخش خصوصی نیز قرار دهد، شرایط بهتر خواهد شد. استاد دانشگاه تهران افزود: در کنار همه این مسائل باید بدانیم که بخش خصوصی کشور ضعیف است و خریداران عمدهای که بتوانند در واگذاریها شرکت کنند، زیاد نیست و باید حداقل به شبهدولتیها اکتفا کنیم، اما باید برنامه داشته باشیم که پس از خریداری سهام توسط شبهدولتیها چگونه آن را به بخش خصوصی بدهیم.
ارسال نظر