گروه بورس- هدیه لطفی: با توجه به کاهش روزافزون نرخ سهام شرکت‌ها و رسیدن به قیمت عرضه اولیه و در نتیجه مشاهده P/E پایین سهام این شرکت‌ها، فرابورس همچنان در کما به سر می‌‌برد. بازار فرابورس دیروز شاهد معامله سهام شرکت بیمه دی، مرجان کار و کویرتایر و همچنین گواهی سپرده بانک کشاورزی بود. گواهی سپرده بانک کشاورزی پس از غیبت ۱۳ روزه خود، سرانجام روز گذشته معامله شد و شاهد افت ۲۱صدم‌درصدی قیمت سهام خود بود، به طوری که در پایان معاملات قیمت هر فقره گواهی مزبور به ۹۹ هزار و ۷۹۰تومان رسید. همچنین در مجموع ۶هزار و ۸۴۰فقره از گواهی یاد شده به ارزش ۶میلیارد و ۸۲۵میلیون ریال دادوستد شد. شایان ذکر است بدون در نظر گرفتن معاملات گواهی سپرده بانک کشاورزی، ارزش کل معاملات بازار فرابورس دیروز همچنان کاهش یافته و به رقم ۶۱۴میلیون ریال رسید که این رقم نسبت به معاملات روز یکشنبه با ۴۲درصد کاهش مواجه شده است. از سوی دیگر شرکت‌های کویرتایر، مرجان کار و بیمه دی، بازار دیروز را در شرایط تعادلی سپری کردند. در این روز قیمت هر سهم بیمه دی با ۴۵/۲درصد رشد به نرخ یک‌هزار و ۴۲۲ ریال رسید. این در حالی است که مرجان کار و کویرتایر شاهد افت قیمت سهام خود بودند. بر این اساس هر سهم «کمرجان» با ۲۴صدم‌درصد کاهش به نرخ ۴ هزار و ۶۶۹ریال و هر سهم «پتایر» با ۳دهم‌‌درصد کاهش به یک‌هزار و ۹۶۴ریال رسید. همچنین روز گذشته بیش از ۳۰۱هزار سهم «ودی» در بازار معامله شد و ارزش ناشی از این معاملات به رقم ۴۲۸میلیون و ۵۷۵هزارریال رسید. ارزش معاملات کویرتایر و مرجان‌کار نیز در بازار دیروز به ترتیب معادل رقم ۴۵میلیون ریال و ۱۴۰میلیون ریال اعلام شد. از سوی دیگر سهامداران عمده فرابورس در روز یکشنبه فعالیت زیادی از خود نشان ندادند. در این روز سرمایه‌گذاری سعدی اقدام به خرید ۵۰هزار سهم بیمه دی در بازار OTC کرده است. همچنین شرکت گوهر زمین با خرید ۵۲ هزار و ۲۴۰سهم از سهام مرجان‌کار، درصد مالکیت خود را به ۴/۱درصد افزایش داده است. پس از گذشت حدود هشت سال از آماده‌سازی باشگاه‌های فرهنگی ورزشی استقلال و پرسپولیس برای ورود به تالار شیشه‌ای، مدیران بازار سرمایه کشور از ثبت سهام این شرکت‌ها در تالار فرابورس کشور خبر دادند.

موج قرمز و آبی در فرابورس

مدیر پذیرش فرابورس در خصوص امکان حضور باشگاه‌های ورزشی در این بازار و شرایط ورود آنها گفت: «باشگاه‌های فوتبال استقلال و پیروزی پیش از واگذاری باید ابهامات موجود در صورت‌های مالی خود را برطرف کرده و آن را تهیه کنند.»

سید مهدی علم الهدی در خصوص پذیرش باشگاه‌های دولتی استقلال و پیروزی در فرابورس معتقد است: این دو باشگاه از لحاظ ارائه صورت‌های مالی با مشکلات زیادی مواجه هستند، بنابراین جهت حضور در فرابورس باید پس از رفع ابهامات در صورت‌های مالی، آنها را تهیه و منتشر کنند، در این حالت با توجه به زیان ده بودن دو باشگاه یاد شده امکان واگذاری آنها در بورس اوراق بهادار وجود ندارد، از همین رو باید از طریق مزایده یا فرابورس در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرند. وی در ادامه گفت:‌ به احتمال زیاد در صورت پذیرش دو باشگاه فوتبال استقلال و پیروزی در فرابورس،‌ سهام آنها در بازار سوم عرضه شده و بسته به شرایط در یکی از بازارهای اول و دوم معامله می‌‌شوند. همچنین معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران‌سازمان بورس و اوراق بهادار معتقد است که باشگاه‌های فوتبال استقلال و پیروزی در صورت تمایل می‌توانند وارد بازار سهام یا فرابورس شوند. عضو هیات مدیره‌سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد امکان ورود دو باشگاه ورزشی استقلال و پیروزی، گفت: «‌اصولا هرگاه شرکتی متمایل باشد تا وارد بورس اوراق بهادار شود و به علاوه کسب و کار آن شرکت از رونق و سودآوری برخوردار باشد، امکان فراهم کردن سایر موارد و شروط لازم برای ورود شرکت به بورس اوراق بهادار یا فرابورس وجود دارد.» سید علی حسینی ادامه داد: پس از تکمیل اطلاعات و آماده‌سازی، باشگاه‌ها می‌توانند وارد بورس یا فرابورس شوند،‌ اما سوال مهم این جا است که آیا این دو تیم فوتبال سودآورند و همچنین به لحاظ کسب و کار و محتوای اقتصادی سودآور هستند یا خیر.