دنیای اقتصاد- شاخص کل بورس تهران روز گذشته بار دیگر به زیر ۱۲هزار واحد رفت. شاخص بورس تهران که در ۲۸ مهر ماه توانست خط مقاومت ۱۲هزار واحدی را بشکند، روند نزولی خود را از ۱۸ آبان ماه آغاز کرد که در آن با رسیدن به عدد ۱۲هزار و ۵۸۱واحد به بالاترین رکورد خود طی سال ۸۸ دست یافت و بازدهی بورس را نیز به ۵۸درصد رساند. این در حالی است که شاخص بورس پس از ۱۰ روز کاری منفی از آن روز، کاهش ۶۰۰واحدی را ثبت کرد تا شاخص کل بر مدار ۱۱هزار واحد بایستد. طی دو هفته و در پی رشد هیجانی قیمت‌ها رخ داد

عقب‌نشینی ۸درصدی بازدهی بورس تهران

گروه بورس- اعظم شریفی- شاخص کل بورس تهران روز گذشته بار دیگر به زیر ۱۲هزار واحد رفت.

به گزارش خبرنگار ما، افت پی در پی شاخص بورس طی دو هفته گذشته سرانجام با رسیدن به ۱۱ هزار و ۹۹۶واحد، شاخص ۱۱هزار واحدی را دوباره بر تابلوی بورس ثبت کرد.

شاخص بورس تهران که در ۲۸ مهر ماه توانست خط مقاومت ۱۲هزار واحدی را بشکند؛ روند نزولی خود را از ۱۸ آبان ماه آغاز کرد. شاخص در ۱۸ آبان ماه با رسیدن به عدد ۱۲هزار و ۵۸۱واحد به بالاترین رکورد خود طی سال ۸۸ دست یافت که بازدهی بورس را نیز به ۵۸درصد رساند. این در حالی است که شاخص بورس تهران با افت ۷ واحدی روز گذشته پس از ۱۰ روز کاری منفی (از ۱۸ آبان ماه تنها یک روز شاخص با ۲۲واحد رشد مثبت همراه بود) کاهش ۶۰۰واحدی را ثبت کرد تا شاخص کل بر مدار ۱۱هزار واحد بایستد.

بر این اساس، روز گذشته ارزش بورس تهران به زیر ۶۳هزار میلیارد تومان (۶۳میلیارد دلار) رسید؛ با این اتفاق بازدهی بورس تهران در مرز ۵۰درصدی قرار گفته و از ابتدای امسال تاکنون این بازدهی به ۶/۵۰درصد رسیده است.

در معاملات دیروز پالایش نفت اصفهان با ۱۵واحد، سایپا با ۱۱ واحد و ایران خودرو با ۶ واحد بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل بورس تهران داشتند. از سوی دیگر بانک پارسیان، سرمایه‌گذاری‌غدیر و مخابرات ایران در مجموع با ۲۷ واحد تاثیر مثبت در مقابل افت بیشتر شاخص مقاومت کردند.

هر چند عبور از مرز ۱۲هزار واحدی برای شاخص با روند حرکتی که از دو هفته گذشته آغاز شده بود، امری طبیعی به نظر می‌‌رسید، اما به طور قطع اثرات این افت را می‌‌توان در معاملات روزهای آینده بهتر دید.

از دیدگاه کارشناسان بازار سرمایه دلیل عمده حرکت نزولی شاخص در رشد بیش از حد و حبابی قیمت بیشتر شرکت‌های بورس است. رشد حبابی قیمت‌ها به خصوص در گروه‌های خودرو، سرمایه‌گذاری، بانکداری و پیمانکاری عملا بعد از انتشار گزارش‌ های ۶ ماهه این شرکت‌ها متوقف شد.

معامله‌گران بازار سرمایه با انتشار عملکرد واقعی ۶ ماهه این شرکت به اصلاح انتظارات خود در مورد آنها پرداختند و افت قیمت‌ها را رقم زدند. این در حالی است که هنوز در قیمت‌های جهانی کاهشی رخ نداده است و قطعا در صورت افت جهانی قیمت‌ها، شرایط بدتری در بورس تهران پدید می‌‌آید.

از سوی دیگر نهایی شدن بحث اجرای طرح هدفمند‌سازی یارانه‌ها اثر منفی قابل‌توجهی در بازار داشته است. با توجه به اینکه عمده شرکت‌های فعال در بازار را مصرف‌کنندگان انرژی شامل می‌‌شوند، اجرای این طرح با افزایش هزینه‌ها و بهای تمام شده، سود شرکت‌های مصرف‌کننده انرژی را تا حد زیادی با کاهش مواجه خواهد کرد. در همین حال با اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها، تورم وسیعی در سطح جامعه ایجاد می‌‌شود که بازده انتظاری سرمایه‌گذاری در بورس را افزایش خواهد داد تا بر این اساس میانگین P/E بازار کم شود.

انتظار برای این دو اتفاق و ارزیابی‌های اولیه از اثرات آنها باعث شده است سطح عمومی قیمت‌ها در بازار کاهش یابد. به این ترتیب معامله‌گران به نوعی با شروع اصلاح قیمت‌ها در انتظار قیمت‌های پایین‌تر هستند.

این در حالی است که اخبار حوزه بازار پول نشان از تحرک نسبی در این بازار دارد. یکی از شواهد این مساله نیز در انتشار گسترده اوراق مشارکت‌های ۱۶ و ۵/۱۶درصدی نمود دارد. طی روزهای گذشته اوراق مشارکت پالایشگاه آبادان و تصمیم‌ ایمیدرو برای انتشار یک‌هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت، نشان از حرکت بازار پول برای جذب نقدینگی جامعه دارد.

در مجموع می‌‌توان گفت پس از حرکت‌های هیجانی‌ بیش از حد و حتی حبابی، قیمت برخی از شرکت‌های بورس به سمت تصحیح حرکت می‌‌کند. از سوی دیگر شرکت‌هایی که رشد سریع قیمتی را در دو ماهه اخیر تجربه کردند، با افت بازار در دو هفته گذشته دوران استراحت نسبی خود را همراه با رشد قیمتی کندتر آغاز کرده‌اند.